Whisky och ädla destillat | folk o folk
Whisky och ädla destillat
Glenfarclas Destilleri i Speyside

Det sjuder i Speyside.

På en yta motsvarande ungefär halva Skåne ligger ett 50-tal av Skottlands drygt 120 whiskydestillerier. I liter alkohol räknat svarar de för den stora merparten av all skotsk maltwhisky. Det märks. Köerna bakom åkeriet McPhersons tankbilar med maltsprit är en lika vanlig syn på de smala landsvägarna som molnskuggornas skådespel på de färgskiftande ljunghedarna.

Komponenter som bidrar till smaken i en whisky

Hur smakar egentligen en whisky?

En whiskys doft och smak kan berätta en hel del om hur den har tillverkats. Inom whiskybranschen används ibland det engelska ordet congeners, en sammanfattande benämning på de hundratals kemiska föreningar som uppträder när man gör whisky och som på ett eller annat sätt påverkar dofter och smaker i whiskyn. Hit hör bland annat de väldoftande estrarna, som bildas redan under jäsningen när olika syror reagerar med alkohol i mäsken.

Poli Grappa och slottet Pauillac

mats o mats lanserar unikt destillat.

Nu lanseras den första spriten i mats o mats selection! En grappa med druvrester från prestigefyllda vinslottet Pauillac.

Big Peat Christmas Edition 2017

Big Peat Christmas 2017 har landat.

2017 års utgåva av Big Peat’s Christmas Limited Edition är buteljerad vid en fatstyrka om 54.1% och sägs vara en rökig explosion som levererar den ultimata smaken av Islay Whisky.