Världens bästa whisky? | folk o folk

Världens bästa whisky?

Vi är glada att hälsa Håkan Dahlberg välkommen som whiskyskribent på folk o folk.

Håkan Dahlberg

Världens bästa whisky görs inte längre i Skottland. Vi ser en tydlig trend där whisky från andra världsdelar såsom Japan, Taiwan och Sverige vinner tävling efter tävling med sina utgåvor.

När titeln "Världens bästa whisky" delades ut på World Whiskies Awards i år blev vinnaren i gruppen singlecask - inte alls otippat - whiskyn Kavalan Solist Amontillado Sherry Single Cask Strength från Taiwan.

Även under 2015 så kammade just Kavalan hem första platsen när världens bästa single malt korades. Förhållandena i dessa länder är väldigt gynnsamma när det gäller lagring av whisky och tre års lagring i Taiwan motsvarar 8-10 år i Skottland, vilket visar sig då de på mycket kort tid producerar vinnare efter vinnare. Liknande förhållanden, dvs stora temperaturskillnader, är det även i Japan och Sverige. Alltså väldigt stor skillnad mot i Skottland där temperaturen ligger på en mycket jämn nivå. Att dessa destillerier dessutom gör ett ovanligt rent destillat borgar för en mycket trevlig slutprodukt.

För mig personligen känns det väldigt kul då jag var en av de första i Sverige som fick möjligheten att prova Kavalan Solist. Det var en verklig upplevelse, särskilt med tanke på att den var väldigt ung.

Kavalan anger ju nu ingen ålder som ni vet. Den här whiskyn har definitivt växt upp fort och för mig är den ganska stiltypisk för bortre ostasien, tankarna går definitivt till japansk whisky. Så mina vänner, har ni inte provat Kavalan ännu, ge den en chans, ni kommer inte att bli besvikna.

Om Håkan Dahlberg

Driver sedan sommaren 2010 sveriges största whiskysida på facebook, Vi som älskar whisky.

Ålder: 48
Familj: Sambo och tre barn
Bor: Hörnefors
Jobbar: It-konsult vid Umeå universitet
Intressen: Whisky, tycker om att snickra och resa
Kör: Hyundai.
Favoritdryck: Whisky förstås, men även öl
Favoritmat: Hamburgare

Kavalan Solist Sherry Cask
Art.Nr: 85319 — 1.299,00 kr
Whisky

Kavalan Solist Sherry Cask

Systembolagsnummer: 85319

Lagrad på oloroso sherry fat. Då det är en special edition buteljeras den för hand på destilleriet utan färgämnen eller kylfiltrering. Smaken är fyllig och oljig med torkad frukt och kryddor som dröjer kvar i munnen samt en touch av kaffe.

Kategori

Relaterat Innehåll