Det som började för drygt 15 år sedan med att ett kompisgäng åkte till Marseille för att spela boule är i dag en verksamhet med åtta enheter både i Sverige och i Danmark.
- Kalla oss absolut inte en kedja, säger Anna Eriksson när folk o folk träffar henne några timmar innan den stora öppningsfesten på Boulebar Tryckeriet i Liljeholmen.
Restaurangen är den största i Sverige, men det finns faktiskt en ännu större Boulebar på Nörrebro i Köpenhamn. Det får plats 1000 personer här samtidigt. Det är högt i tak i den 1300 m2 stora lokalen som löper över två våningar. Här finns ett gäng boulebanor med olika sorters grus, två barer, otaliga bord och stolar, en terrass och ett stort öppet kök.
- En tredjedel kommer hit för att äta, en tredjedel går hit för att dricka och en tredjedel går hit för att spela, men det slutar alltid med att alla gör alltihop. Våra gäster brukar stanna i tre-fyra timmar. Vi har alltid en bana som är obokad där man kan spela, säger Anna.
Och kan du inte reglerna i boule finns det instruktörer på plats.
I köket härskar Johan Ahlström, på sjuttiotalet drev han fin- och kändiskrogen L'Escargot på Kungsholmen. I Johans kök har många av dagens kockstjärnor börjat sin karriär, bland annat Melker Andersson. Johan föredrar lite enklare mat framför dagens anrättningar överströdda med kalla picklade garnityrer.
- Jag vill ha varma saker på tallriken, säger Johan och rekommenderar kökets Plat de Grand som följer säsongen och kostar 375 kronor. Det är idel franska klassiker på menyn såsom ostron, blåmusslor, ryggbiff och bakad rödtunga. Det är halva priset för barn upp till 15 år.
Frankrike
529 kr
Boulard X.O. Calvados Pays d'Auge har en nyanserad doft av mogna äpplen, rostade mandlar, kryddnejlika och fat. Smaken är balanserad och mild med lång eftersmak.
Minigolf för regniga dagar eller när det är kallt och ruggigt ute är nu möjligt.
Läs merVi berättar hur man gör de goda äppeldryckerna cider och Calvados och tipsar om några produkter av hög kvalitet från äppelparadiset Normandie i Frankrike.
Läs merMöt bartendern Rhys som genom kärleken kom till Sverige för 15 år sedan. Sedan dess har han jobbat på Stockholms främsta barer och nu är han Brand Ambassador för bl a Hernö Gin.
Läs merHanna Oscarsson är biträdande barchef på en av Sveriges bästa barer – Cadierbaren på Grand Hôtel i Stockholm. Hon har varit ansvarig för att ta fram deras nya cocktailmeny som lockar fram smakminnen och nostalgi.
Läs mer