Abborre med jordärtskockssås och smörstekt mangold.

Om det går att få tag i abborre är det här favoriträtten på Stegsholms kafémeny, framför både hamburgare och pannbiff. Egentligen tillför den fina fisken mest konsistens. Det är jordärtskockssåsen som ger smaken, och det går att byta ut abborren mot annan fin vit fisk.
Abborre med jordärtskockssås
Rating
4

Jordärtskockssås

500 g jordärtskockor
4 schalottenlökar
2 dl vitt vin
1 msk vetemjöl
5 dl vispgrädde
3 dl mjölk
salt och vitpeppar
1. Skala skockorna och skär dem i mindre bitar. Finhacka löken. Fräs skockor och lök i smör på medelvärme i ca 10 minuter.
2. Pudra över mjöl och låt allt fräsa ett par minuter. Var noga med att röra under tiden.
3. Häll på vin och koka upp ordentligt. Tillsätt grädde och mjölk och låt allt småputtra 30 minuter.
4. Mixa såsen med stavmixer och smaka av med salt och vitpeppar.

Smörstekt mangold

300 g mangold
smör till stekning
salt och svartpeppar
1. Skölj mangolden och skär stjälkarna i mindre bitar.
2. Fräs blad och stjälkar i en stekpanna med en klick smör. Smaka av med salt och peppar.

Abborre

600 g abborrfiléer
rågmjöl
1. Salta fiskfiléerna, vänd dem i rågmjöl och stek dem frasiga i en stekpanna med rejält med smör.
2. Lägg fisken på tallrikar. Lägg på sås och mangold och gärna lite smör från stekningen. Garnera med dill och citron och servera kokt potatis till.

Viner till abborre med jordärtskockssås

Två vinförslag i olika prisklasser.

Systembolagsnummer: 16018 229,00 kr

Till stekt eller grillad fisk passar det här vinet på druvan Chardonnay utmärkt. Smaken är torr med en lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.

Systembolagsnummer: 71852 179,00 kr

Härligt vin med både en bra balans och smakintensitet med fruktighet som för tankarna till päron, ananas och persika samsas fint med en rostad fatkaraktär, bivax och en fläkt av flintsten.

Läs även

Öarnas mat

Receptet kommer från Stegholms gårdskafé på Gålö och det finns med i boken Öarnas mat. 

Författaren Annika Edestrand och fotografen Lasse Burell har gett sig ut på en upptäcktsfärd i Stockholms skärgård träffat krögare och samlat recept, inspiration och tips. Resultatet är en underbar kokbok, full av sommarens alla smaker.

Läs mer om boken Öarnas mat >

 

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager