Ägghalvor med 3 olika fyllningar.

Ägghalvor med goda fyllningar är ett måste på julbordet. Här har Linnéa gjort tre varianter på lite roligare toppings än majonnäs och räkor..

Ägghalvor med tre olika fyllningar på en tallrik på ett träbord.
CHILL OUT Chardonnay Australia

CHILL OUT Chardonnay Australia

Australien

Systembolaget nr:

2228008

239,00 kr


Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

Frankrike

Systembolaget nr:

2225701

123,00 kr


Här har jag gjort tre olika varianter på ägghalvor som funkar lika bra till jul som till påsk.

Brukar du alltid göra ägghalvor med majonnäs och räkor? Tetsa något nytt! Som en med senapssill och smörrostad kavring som fullständig smälter i munnen. Ägghalvorna med Västerbottensost har en fyllig smak som fint bryts av med hjälp av finhackad rödlök. Och sist men inte minst har vi ägghalvorna fyllda med färskost och pepparrot. De har jag valt att toppa med svenska ärtskott istället för den klassiska dillen. Det måste ni bara testa som fyllning!

Ägghalvor med senapssill och smörrostad kavring:

Ingredienser

  • 3 ägg

  • 1 skiva kavring

  • smör att steka i

  • ca 100 g senapssill

  • flingsalt

Gör så här

    1. Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Lägg på ett lock och låt äggen koka upp. Tag av locket och låt äggen koka i 7 minuter. Skölj med kallt vatten och låt sedan svalna helt.

    2. Skala äggen och dela varje ägg i två, så att du har 6 st ägghalvor.

    3. Smula sönder kavringsskivan. Smält smöret i en stekpanna och ha i brödsmulorna. Rosta tills smulorna är knapriga. Strö över lite salt. Om du har råkat få för stora smulor går det bra att hacka sönder dem i mindre bitar med en kniv.

    4. Lägg ut en bit senapssill på varje ägghalva.

    5. Strö över den rostade kavringen över senapssillen. Servera direkt.

Ägghalvor med Västerbottensost:

Ingredienser

  • 3 ägg

  • 2 msk majonnäs

  • 1 dl riven Västerbottensost

  • 1/2 rödlök

  • salt & svartpeppar

Gör så här

    1. Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Lägg på ett lock och låt äggen koka upp. Tag av locket och låt äggen koka i 7 minuter. Skölj med kallt vatten och låt sedan svalna helt.

    2. Skala äggen och dela varje ägg i två, så att du har 6 st ägghalvor. Pilla försiktigt ut gulorna ur äggen och lägg i en skål.

    3. Mosa gulorna med en gaffel. Blanda i majonnäs och riven ost. Ha upp blandningen i en spritspåse och fyll varje ägg.

    4. Finhacka rödlöken. Toppa varje ägghalva med rödlök, salt och svartpeppar.

Ägghalvor med pepparrot och ärtskott:

Ingredienser

  • 3 ägg

  • 150 g naturell färskost

  • 2 msk créme fraîche

  • 1 tsk finriven pepparrot (på tub)

  • salt

  • ärtskott

Gör så här

    1. Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Lägg på ett lock och låt äggen koka upp. Tag av locket och låt äggen koka i 7 minuter. Skölj med kallt vatten och låt sedan svalna helt.

    2. Skala äggen och dela varje ägg i två, så att du har 6 st ägghalvor.

    3. Blanda samman färskost, créme fraîche, pepparrot och salt. Ha upp i en spritspåse och spritsa ut färskosten på ägghalvorna. Toppa med ärtskott.

Gott att dricka till:

CHILL OUT Chardonnay Australia

239,00 kr


Varför inte ta ett glas Chill Out Chardonnay Australia till det kalla på julbordet? Det här vinet är medelfylligt med en mjuk och frisk smak av citrus, mango, fat och vanilj.

Gustave Lorentz Riesling Réserve, 750ml

123,00 kr


Gustave Lorentz Riesling Reservé med inslag av melon, nektarin och lime och med en lätt kryddighet passar fint som apéritif eller till fisk och skaldjur. Drick den gärna till fisken och ägghalvorna på julbordet.

Gillade du fyllda ägghalvor? Läs också:

Recept: Linnéa Seidel

Chill Out tre vinboxar på ett bord.

CHILL OUT


CHILL OUT är en uppskattad och modern vinserie som erbjuder en stor variation av kvalitetsviner från noggrant utvalda vingårdar runt om i världen.

Läs mer »