Äggtoddy.

Äggtoddyn är ett flytande julgodis som bör återinföras som obligatorisk juldrink. Vår cocktailskribent Tina Shine bjuder på en uppdaterad variant av George Washington’s klassiska äggtoddy från sent 1700-tal för att ge ert julfirande en merry liten push i dessa bistra tider. Gör en alkoholfri bas som alla kan njuta av och tillsätt alkohol om så önskas.
Äggtoddy.
Rating

George Washington’s Christmas Eggnog (Tina Shine’s rendition)

5 ägg
100 g strösocker
500 ml mjölk
250 ml grädde
1/2 vaniljstång
1 krm salt
Lite riven muskot och kakaopulver till garnering
Rörsocker till garnering av glasen (kan utelämnas)
1. Ställ in så många glas ni ämnar att servera i frysen (receptet räcker till ca. 8 serveringar). Jag skulle använda antingen whisky tumblers eller dessertvinsglas med en bredare kupa.
2. Blanda rom, whisky, cognac och sherry i en flaska och lägg även den i frysen.
3. Separera vitan i äggen från gulorna. Lägg gulorna i en sauteuse (såspanna). Spara vitan i en separat bunke och ställ in i kylen.
4. Vispa försiktigt samman äggulorna med sockret, vaniljen och saltet till en kräm.
5. Häll på mjölken och grädden och ställ på spisen på låg- till medelvärme för pastörisering och för att gifta smakerna.
6. Var noga med att temperaturen inte överstiger 80 grader eftersom äggulan koagulerar i hög temperatur. Om du inte har någon termometer känn efter med lillfingret och bränner det till tar du av pannan från plattan då det förmodligen är runt 70 grader.
7. Sila av och ställ in i kylen tills den kallnat – helst över natten.
8. Vispa upp äggvitan som du förvarat i kylen till ett fast skum (här är det viktigt att inte ett spår av äggula finns i vitan, då fettet i gulan hämmar skum-processen).
9. Vänd försiktigt ner äggviteskummet i den kylda vätskan med en slickepott.
10. Häll rörsocker över en assiett och ta ut glasen ur frysen. Snurra glasets kant i sockret.
11. Häll upp den nu färdiga äggtoddyn i de väl kylda glasen (ca 100 ml i varje glas) och häll alternativt på 40 ml av spritblandningen.
12. Pudra lite färskriven muskot och kakaopulver över toppen – servera och njut!

Drycker att spetsa äggtoddyn med:

Systembolagsnummer: 83417 479,00 kr

En rye whiskey med intensiv och kryddig doft med tydliga toner av råg, samt inslag av svartpeppar, cassia bark samt en touch av marsipan, päron, äpplen och mandel. Intensiv smak med inslag råg, kryddpeppar, mint, melass och honung.

Systembolagsnummer: 181 209,00 kr

Larsen VS har fruktiga aromer av torkad aprikos, apelsinblom och toner av vanilj. En väldigt harmonisk cognac, inte minst på grund av den långa och fruktiga eftersmaken.

Systembolagsnummer: 88567 439,00 kr

Don Papa Rum har en angenäm och fruktig doft som bjuder på en nyanserad smak av vanilj, honung, apelsin, moscovadosocker och kanderad frukt med tydliga exotiska toner.

Systembolagsnummer: 8247 65,00 kr

En sherry med stor, något bränd och nötig doft med inslag av smörkaramell, kokos och torkad frukt. Halvtorr, medelfyllig smak i lite bränd, nötig stil. Fruktig med inslag av kokos, vanilj och smörkaramell.

Se också
Sånghäfte med snapsvisor

Snapsvisan är någonting typiskt svenskt och en unik visskatt vi gärna vill föra vidare. Här hittar du snapsvisor till jul och ett sånghäfte att ladda ner. 

Läs mer

Nu när kylan börjar smyga sig inpå oss känns det rätt med något värmande i glaset. The Negroni Warmer är vinterns drink!

Läs mer
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager