Älgburgare med misoaioli, smördegsbröd & friterade grönsaker

Älgburgare med misoaioli.

Saftigt kött, frasigt bröd, krispiga grönsaker och en aioli som har umamismak tack vare misopastan. Kan det bli bättre?
Älgburgare av kocken och jägaren Anders Levén
Rating
4

Smördegsbröd

300 g smördeg
1 äggula
1. Sätt ugnen på 200 °C.
2. Stansa ut 8 rundlar av smördegen.
3. Lägg ihop rundlarna två och två på en plåt med bakplåtspapper så att du får 4 bröd.
4. Pensla dem med en uppvispad äggula.
5. Grädda bröden mitt i ugnen tills de har fått höjd och fin färg, 10–15 minuter.

Älgburgare

300 g älgfärs
300 g högrevsfärs av nöt
salt och svartpeppar
1 tsk nymalen spiskummin
1. Blanda färsen med kryddorna.
2. Forma till snygga burgare och ställ kallt i minst 30 minuter.

Misoaioli

1 ½ tsk senap
1 tsk äppelcidervinäger
2 äggulor
1 vitlöksklyfta
1 ½ dl solrosolja
½ dl olivolja
1–2 tsk vit misopasta
några droppar soja
salt
tabasco
1. Kör senap, vinäger, äggulor och vitlök i en snabb mixer.
2. Tillsätt solros- och olivolja i en tunn stråle medan du mixar och kör tills det får en majonnäsliknande konsistens.
3. Smaka av med misopasta, soja, salt och tabasco. Ställ kallt.

Friterade grönsaker

1 liter finstrimlade grönsaker, t ex purjolök, rotselleri, morot, palsternacka
2 msk finmalet majsmjöl
rapsolja
1. Blanda de strimlade grönsakerna med majsmjölet.
2. Hetta upp rapsolja i en gryta tills den når en temperatur på ca 180 °C.
3. Fritera grönsakerna hårt i oljan och låt dem rinna av på hushållspapper.
Olivolja
1. Stek burgarna i olivolja i en stek- eller grillpanna, eller grilla dem på grillen.
2. Servera smördegsbrödet med köttet, misoaioli, friterade grönsaker och färska örter.

Vin till älgburgaren för olika plånböcker

Systembolagsnummer: 2451 89,00 kr

Till älgburgaren krävs ett fylligare vin. Som Chill Out gjord på Cabernet Sauvignon och Shiraz. Vinet har smak av mörka frukter, blå plommon, kryddor, vanilj och charkuterier.

Systembolagsnummer: 6714 149,00 kr

Har du möjlighet att lägga några kronor mer på vinet föreslår vi det här kraftpaketet med fruktig smak och mogna tanniner.

Anders Levén

Läs även vår intervju med kocken bakom det här receptet, Anders Levén. Här berättar han bland annat varför han föredrar viltkött och om sin nya kokbok Laga Vilt som älgburgaren är hämtad ur.

Till intervjun med Anders Levén.

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager