Ankbröst med mozzarellagratinerad zucchini och kantarelltapenade.

Man behöver inte ta på sig spenderbyxorna och ge sig ut på stjärnbeströdda lyxkrogar för att få en stor smakupplevelse. Här ett recept på ankbröst som gör att du kan få en gourmétmiddag för liten peng.
Ankbröst med mozzarellagratinerad zucchini och kantarelltappenade
Rating
4

Ugnsbakade körsbärstomater.

200 g körsbärstomater
2-3 msk olivolja
salt
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg tomaterna på en liten plåt eller i en ugnsform, häll på oljan och ställ in mitt i ugnen i 15-20 minuter.
3. Ta ut tomaterna ur ugnen och salta lätt.

Ankbröst.

2 ankbröst
salt, peppar
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Skär skåror i fettkappan på ankbrösten med en vass kniv.
3. Stek ankbrösten i en torr stekpanna med fettkappan neråt tills de fått en fin brun färg. Vänd och stek den andra sidan. Salta och peppra.
4. Flytta över ankbrösten till en plåt och sätt in mitt i ugnen ca 15-20 minuter till innertemperaturen når ca 60 grader.
5. Ta ut ankbrösten, vira in dem i aluminiumfolie och låt vila ca 10 minuter.

Kantarelltapenade.

2 vitlöksklyftor
1 bananschalottenlök
1 liter kantareller
1/2 liter karljohansvamp
2 msk + 2 msk olivolja
2 msk hackad timjan eller persilja
salt och svartpeppar
ev ett par droppar tryffelolja
1. Skala och hacka vitlöken och schalottenlöken.
2. Ansa och skär svampen i små bitar. Stek svampen i olivolja och tillsätt vitlöken och schalottenlöken. Smaka av med salt och peppar. Fräs till löken börjar mjukna.
3. Mixa svampen och löken med olivoljan. Tillsätt hackad persilja. Droppa eventuellt i tryffelolja.

Mozzarellagratinerad zucchini.

2 zucchini
125 g mozzarella
1/2 liter kantareller
1/2 bananscalottenlök, hackad
1. Under tiden ankbrösten vilar, höj temperaturen i ugnen till 275 grader.
2. Dela zucchinin på längden och på mitten. Gröp ur kärnorna och stek bitarna på bägge sidor. Salta och peppra.
3. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Fyll bitarna med kantarelltapenade (om det blir över, servera vid sidan av).
4. Skiva upp mozzarellan och fördela över zucchinin. Gratinera högt upp i ugnen några minuter. Ta ut när mozzarellan börjar få lite färg i kanterna, håll ugnen under uppsikt.
5. Stek kantarellerna och schalottenlöken och servera till.
Systembolagsnummer: 76429 399,00 kr

Till anka är det helt rätt med ett Pinot Noir-vin! Från Alsace kommer detta vin med kryddig och fruktig smak med lena tanniner och bra syra. Inslag av mörka och röda bär samt rostade fat. 

Systembolagsnummer: 50138 169,00 kr

Eller prova denna ekologiska pärla från Chianti Classico som har en medelstor doft med trevliga och nyanserade inslag av mörka körsbär, kanel, kryddor, och kakao, Smaken är medelfyllig med frisk syra och toner av körsbär, plommon, lingon, kakao, kanel och pinjenötter.

Se också
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager