Apelsinkryddad fläsksida med pumpapuré.

Att apelsin passar bra med fläsk är inget nytt. Här får den sällskap av ingefära, katrinplommon och lagerblad. Resultatet blir en krispig och härlig fläsksida som serveras med pumpapuré.

Krögaren Fredrik Eriksson har skapat fyra välkomponerade rätter till vilka Jonas Odland, Master Blender och kryddmästare för O.P. Anderson, omsorgsfullt matchat lika många snapsar. Både recept och snapsar har sina ursprung i svenska råvaror och traditioner med julens smaker som utgångspunkt.
Herrgårds Julsnaps till Apelsinkryddad fläsksida
Rating
4-6

Apelsinkryddad fläsksida

1 kg fläsksida med eller utan ben
salt
svartpeppar
rapsolja
Kryddlag:
1/2 chilifrukt
1 scharlottenlök
2 msk rapsolja
1 msk fintärnat katrinplommon
finrivet skal av 1 apelsin
1 msk nymald svartpeppar
2 msk honung
2 krossade lagerblad
1 msk finriven ingefära
4 msk soja
1. Gnid in fläsksidan med salt, peppar och olja. Baka i ugn i 4 timmar ca 125 grader.
2. Förbered kryddlagen under tiden. Tärna schalottenlök och chili fint och fräs i rapsoljan utan att ingredienserna tar färg. Låt svalna. Tillsätt övriga ingredienser till en trögflytande massa.
3. Låt fläsksidan svalna, skär fläsket i skivor och blanda kryddlagen med fläsket. Värm fläsksidan ytterligare 10-15 minuter i 225 grader så att ytan blir lite krispig.

Pumpapuré

500 g skalad hokkaidopumpa eller butternutpumpa
1/2 dl olivolja
salt
peppar
färsk fänkål efter smak (tunt skivad eller hyvlad med mandolin)
1. Skala pumpan och skär den i stora bitar och koka den i saltat vatten tills den är helt mjuk. Lägg pumpan i mixer och mixa slät tillsammans med olivoljan. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp på tallrik och servera med hyvlad fänkål på toppen av purén tillsammans med fläsket.

Apelsinkryddad fläsksida serveras med fördel tillsammans med:

Systembolagsnummer: 10782 149,00 kr

Herrgårds Julsnaps är baserad på den sherryfatslagrade och whiskyspetsade Herrgårds Aquavit. Sin julkryddiga fruktighet har den fått från extrakt på skal av färska apelsiner, nejlikor, ingefära och kardemumma. Produkten är gjord på ekologiska apelsiner för att undvika de bekämpningsmedel som används vid konventionell citrusodling.

Systembolagsnummer: 78437 189,00 kr

Föredrar du vin framför öl, vill vi tipsa om denna Pinot Noir från Kalifornien som blir en bra match till fläsksidan. Smaken är mjuk och fruktig med toner av röda frukter, mörka körsbär, kryddor och rostade fat.

Fler rätter till julmiddagen:
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager