ARKET och BLOSSA lanserar både glögg och julkaka ihop
Kategori

ARKET och BLOSSA lanserar både glögg och julkaka ihop.

Doften av varm glögg och juliga kryddor förknippar många med jul och värme, familj och vänskap. Under december månad kommer de som besöker någon av ARKETs butiker runt om i Europa mötas av just detta i form av glögg – en svensk julstämning och tradition som har funnits i flera generationer.

Julkaka och glögg från Arket och Blossa

Butikskonceptet ARKET erbjuder tidlösa kollektioner och saker till hemmet samt har kaféer som utgår ifrån det nordiska manifestet. Blossa är för många synonymt med glögg och bygger på en svensk tradition och ett recept från slutet av 1800-talet. Under december månad slår dessa två varumärken ihop sig i en julig satsning – de serverar värmande glögg och en särskilt komponerad julkaka i ARKETs alla butiker i sju olika länder.

Blossa = glögg

Martin Berg Arket

– Blossa är för mig och många andra i Sverige synonymt med glögg. Och glögg är förknippat med dofter, jul- och vintertid som hänger ihop med värme, gemenskap, familj och möten. Speciellt under december – när man samlas på söndagarna på någon glöggfest och träffar nya och gamla vänner samt delar stunden runt något som gör det extra trevligt, säger Martin Berg, som är ARKETs Head Chef och en av förgrundsfigurerna inom den nya vågen av nordisk gastronomi.­­­­­­

Martin har tillsammans med Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa Glögg, tagit fram ett koncept som förenar två starka varumärken. Veckorna innan jul kommer Arkets besökare att kunna köpa specialutgåvan ARKET + BLOSSA Glögg i butikerna eller smaka på den värmande drycken ihop med en speciellt framtagen, matchande kaka i ARKETs kaféer.

– Det är jätteroligt att få dela med sig av den långa svenska traditionen att dricka glögg – att vi får en möjlighet att sprida den runt om i Europa. I det här sammanhanget handlar det om alkoholfri glögg eftersom ARKET har en filosofi att inte servera alkohol i sina kaféer, säger Åsa.

Glöggen är dessutom ekologisk, vilket stämmer väl in i ARKETs kaféers matfilosofi. Filosofin är baserad på det nya Nordiska Mat Manifestet, som i korthet innebär att ha en innovativ inställning till traditionell mat från vår region med starkt fokus på etik och hälsa.

– Man ska använda schyssta råvaror, främja jordbruket och ha en hållbar djurhållning med mera, men också utgå från de kulturer som finns här och vara öppen för andra smaker, klargör Martin.

Åsa Orsvärn gör Blossa Glögg

Mjuk kaka med glöggig twist

Tillsammans har Åsa och Martin skapat en speciell julkaka som passar bra ihop med glöggen. Det blir som en slags svensk fika, fast med glögg i stället för kaffe. Tanken var att kakan också skulle vara god som den är för de som väljer bort den värmande vindrycken.

– Vi tittade dels på de kryddor som man använder i glögg, dels på andra vinterkryddor. Vi tog fram blandningar, doftade, smakade och funderade på om vi skulle matcha eller bryta aromerna. Skulle vi välja det klassiska eller gå utanför boxen? förklarar Martin.

Han beskriver, med stor respekt Åsas expertis kring kryddsättningar, hur hon har kunskap om på vilket sätt olika kryddor förstärker eller tar ut varandras egenskaper. I processen tog Åsa och Martin fram varierande blandningar genom att först dofta och smaka på de torra aromerna för att sedan blanda i dem i en kaksmet och testbaka.

– Vi provade kryddor i olika kombinationer, både en och två och tre gånger, skrattar Åsa

– Resultatet blev en kaka med dragning åt mjuk pepparkaka, men med en liten twist så att det blir mer glöggigt, fortsätter hon.

Förutom juliga, vintriga kryddor innehåller slutresultaten även rivet, färskt äpple, vilket ger kakan en sötma och gör att den blir extra saftig och god.

Butiksbesökarna möts av juliga dofter

Arket och Blossa Glögg flaskor

En tanke bakom ARKETs kaféer är, enligt Martin, att ge besökarna ytterligare en dimension i butikerna.

– Att mötas av dofterna av nybakat och nymalet kaffe när man kommer inger en härlig känsla av värme och hjärta.

Innan jul besöker många nya människor ARKET. Vissa dagar under den här perioden kommer butikerna att bjuda på en smakbit av kakan och den värmande glöggens dofter kommer att spridas i atmosfären inne i butiken.

 – Detta hänger ihop med julens värme och att dela stunder med andra, och vi hoppas att våra besökare kommer gilla glöggen och kakan lika mycket som vi gör, avslutar Martin med ett leende.

Fler av årets glöggnyheter:

32,00 kr

Blossa Utan tillsatt socker görs på ett avalkoholiserat fylligt rött vin som blandats med druvmust och Blossas lagrade kryddor. Glöggen är sötad med stevia, vilket ger en lite torrare upplevelse. Den har en julig doft och en rik smak av kryddnejlika, kardemumma och ingefära. 

Systembolagsnummer: 91147 129,00 kr

Blossa Äppelglögg är baserad på äppelvin som kryddats med Blossas traditionella Muscatelvin. Vi har spetsat den med finaste Calvados och sötat den med en kombination av äppeljuice och socker. Kryddningen kommer från Blossas traditionella glöggkryddor med en liten touch av Ceylonkanel.

32,00 kr

Blossa Utan tillsatt socker görs på ett avalkoholiserat vin som blandats med druvmust och Blossas lagrade kryddor. Glöggen är sötad med stevia, vilket ger en lite torrare upplevelse. Den har en julig doft och en frisk smak av pomerans och julkryddor. 

Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager