Kulinarisk vandring med Food Tours Stockholm.

folk o folk har följt med Food Tours Stockholm på en kulinarisk rundvandring på Södermalm!

Nytorget 6 på Food Tours Stockholm

Sex matstopp på fyra timmar. Samt en härlig promenad på Södermalm i Stockholm. Det är vad folk o folks utsände fick uppleva en lördag i januari i sällskap med Food Tours Stockholm.

Vi samlas en helt vanlig lördag en timme efter lunchtid vid Skanstull i Stockholm. Det är det nygifta paret som fått upplevelsen som bröllopsgåva och deras vänner, tjejgänget (varav en varit med tidigare) som gör det som aktivitet med jobbet samt det matintresserade paret som gått turer tidigare med andra arrangörer. Och två kunniga guider. Alla har en sak gemensamt – vi gillar god mat och bra restaurangupplevelser.

På programmet står en runda med Food Tours Stockholm. Vi har valt "Culinary Södermalm" som innebär att vi ska få göra sex olika stopp i stadsdelen och få provsmaka någon eller några rätter och ibland även dryck.

Guidade kulinariska matturer

Food Tours Stockholm är ett företag som arrangerar guidade kulinariska promenader i huvudstaden. Food Tours Stockholm har avtal med en lång rad väl utvalda restauranger, barer, caféer och/eller specialbutiker i olika stadsdelar. Just nu finns fem varierande turer att välja emellan, varav en sträcker sig utmed tunnelbanans blå linje från innerstan ut mot förorten.

Kinakrogen China

På första stoppet med Food Tours Stockholm får vi uppleva genuin kinesisk mat på restaurangen China. Guiden Malin Nordblom har bott i Kina i sju år och är till vardags webbredaktör för mattidningen Gourmet. Hon kan därför berätta lite mer om landet och dess mattraditioner som hon har upplevt på plats.

Här bjuds vi på en gurksallad med vitlöksmousse samt strimlat fläsk med vårlök och bönsås, en rätt som sägs påminna om en av Kinas mest kända rätter – Pekinganka. På menyn finns även äkta Pekinganka. Restaurangen själv säger att de är den första restaurangen i Europa som har installerat en äkta Pekinganka-ugn för att kunna tillaga den traditionella kinesiska rätten som de gör i hemlandet.

Turen går i ett ganska snabbt tempo, men det känns på inget sätt stressigt. Vi ska hinna med alla stopp på cirka fyra timmar och promenaderna emellan, vilket alltså är mindre än en timme på varje ställe. Food Tours har ett gott samarbete med krogarna och allt är välplanerat. Det tar inte många minuter från att vi anlänt till varje krog till dess att maten står på bordet.

Kamarina med grekiska smaker

Tallrik med grekiska rätter på Kamaria

Nästa upplevelse blir grekisk på familjerestaurangen Kamarina, där vi blir serverade en tallrik med några typiska grekiska rätter samt ett litet glas retsinavin till. Moussakan är en av de bästa som folk o folks skribent har upplevt. Sällskapet njuter av maten, däremot råder det delade meningar om vinets lite speciella smak. Förr tillsattes kåda för att skydda vinet mot oxidation och än i dag har man kvar traditionen för att bevara retsinavinets karakteristiska smak.

Vi går vidare på Söder. Då och då stannar guiderna och berättar om något vi passerar. Vi får till exempel veta att Katarina Brandstation från 1876 är den äldsta i världen som fortfarande är i bruk.

Shanti har flera krogar i stan

På Shanti får vi testa äkta indisk mat. Shanti har flera krogar med lite olika inriktningar runt om i Stockholm. Här får vi dessutom komma in i köket och se när kockarna arbetar och titta ner i den 300-gradiga tandoori-ugnen, där de också gräddar sitt naanbröd. Det känns kul och lite spännande att gå ut på restaurang med en grupp nya bekantskaper. Stämningen är trevlig och vi är alla överens om att det här är ett bra sätt att få ett smakprov och lite tips på restauranger dit det är värt att komma tillbaka för en helkväll.

Urban Deli satsar på kretslopp

På Nytorget tittar vi in på Urban Deli där Sara och Mimmi i charkdisken berättar om idén bakom det populära konceptet. Urban Deli är både butik, saluhall, restaurang samt bar, där tanken är att kombinationen ska ge möjlighet att skapa ett eget kretslopp. Råvarorna tas om hand och förädlas vidare istället för att slängas. Verksamheten finns i lite olika skepnader på flera platser i Stockholm, men det var på Nytorget som det hela startade hösten 2009.

Här bjuds vi stående på lite lufttorkat kött, räkröra och en fantastiskt välsmakande ost, innan vi tar oss en titt i butiken och trampar vidare mot nya kulinariska upplevelser på Söder.

Blue Light Yokohama

Tallrik på Blue Light Yokohama

På Blue Light Yokohama serveras både izakaya och sushi, vilket är traditionella rätter, men som enligt guiden Gunilla Blixt sällan blandas på en och samma restaurang i hemlandet Japan. Gunilla är kock, matskribent och receptgranskare när hon inte guidar. Izakaya anses vara en form av enklare japansk smak jämförbart med en form av husmanskost. Vi inleder med Kakuni (sidfläsk) med tryffelolja, en liten bit kött som serveras i en utsökt buljong och får därefter en läcker sushi. Tom, ägare och engagerad kock, berättar ingående och med stor entusiasm om vad vi har på tallriken och lite till.

Avslut på Chokladfabriken

Calle på Chokladfabriken

Innan vi avslutar turen passerar vi Chokladfabriken där Calle Isaksson serverar oss varm choklad gjord på kvalitetschoklad. Här kan du köpa choklad i alla dess former; praliner, bakelser och ren choklad, eller sitta ned för en fika.

Innan gruppen skiljs åt tar vi en avskedsskål i tre olika sorters baijiu – kinesisk sprit som ofta har en alkoholprocent på 40-60 %.

– Det är världens mest sålda sprit, säger guiden Malin, vilket är svårt att förstå. De flesta av oss i gruppen tyckte inte att det smakade särskilt gott. 

Sammanfattningsvis är Food Tours ett trevligt och bra sätt att få roliga smakupplevelser och lära känna nya restauranger i Stockholm. Överst på listan för folk o folks utsända är att gå tillbaka till China och testa Pekinganka, eller att avnjuta en helkväll med indiska smaker på Shanti. Fast en större bit av den gudomliga grekiska moussakan vore inte heller fel…

Läs mer om Food Tours Stockholm på http://www.foodtoursstockholm.se

Viner till det större sällskapet:

CHILL OUT Cabernet Sauvignon Australia

239,00 kr


Mycket bärig doft med tydligt inslag av svarta vinbär och körsbär. Passar till en mängd olika maträtter, från en grillad stek till en krämig pasta eller till de utvalda ostarna. Den praktiska bag-in-boxen lämpar sig utmärkt till det större sällskapet.

Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

230,00 kr


Frisk och mineralisk doft med tropiska inslag av grapefrukt, lime och persika. Lätt till medelfyllig smak med tydliga nyanser av tropisk frukt, lime mineraler samt en nyanserad grapefruktsbeska i eftersmaken. Passar utmärkt till olika fisk- och skaldjursanrättningar samt fågel.

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, Box 3 liter

229,00 kr

247,00 kr


Intensiva och fruktiga aromer med trevliga inslag av mango, tropiska frukter, fat, citrus och vanilj. Smaken är torr med en lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj. Rekommenderas till den grillade fisken eller till de ljusare köttbitarna.