Renovera och restaurera - husprojekt med Erika Åberg.
Vi träffade Erika Åberg och pratade om byggnadsvård och vad man bör täka på när man står inför ett stort husprojekt.
Erika Åberg lever i en liten by med bara nio hus i södra Gästrikland. Hon och hennes familj bor på en gård som de varsamt har restaurerat sedan de tog över för 14 år sedan. Erika är byggnadsantikvarie och kan det här med byggnadsvård – hon har precis släppt boken ”Byggnadsvård – hur du får tid, råd och kraft att restaurera ditt hem” med massor av tips och råd till dem som står inför ett eget husprojekt.
Många av oss känner igen Erika från den populära tv-programserien ”Det sitter i väggarna”. I den besöker hon tillsammans med antikexperten Rickard Thunér husägare runt om i Sverige som vill lära sig mer om sin bostads historia, såväl de tidigare boendes levnadsöden som byggnadens historia.
– Mitt yrke är byggnadsantikvarie, och då kan man jobba på olika sätt. En del arbetar med att restaurera gamla hus och byggnader. Jag har valt att arbeta med media.
När Erika inte syns i tv håller hon föredrag eller tar uppdrag som frilansskribent för Gård & Torp, där hon har ett stående uppslag varje månad.
Varför valde du att arbeta med byggnadsvård?
– Till skillnad från många andra byggnadsantikvarier så har min familj vare sig haft något gammalt hus eller en släktgård, och inte heller ett stort intresse för historia. Däremot är jag uppväxt i renoveringsprojekt.
Men de bodde i radhus och kedjehus, så det var inte typiska byggnadsvårdsobjekt.
– Mitt intresse kommer snarare från en längtan att ha ett historiskt sammanhang och en saknad efter mina rötter. Min farfar och min morfar var målare och jag var väldigt nyfiken på deras hantverksbakgrund och hur yrket förändrades under åren som de var verksamma.
Tänk både praktiskt och estetiskt
Erika har gått en treårig utbildning till byggnadsantikvarie på Gotland med både teori och praktik. Dessförinnan hade hon tagit en fil kand på Högskolan i Gävle med inriktning på historia och kulturpedagogik.
– Att arbeta som byggnadsantikvarie innebär att man betraktar våra byggnadsmiljöer ungefär som en historiebok. Att kunna se vad byggnaderna berättar om sin tid och sin historia.
Hur tar man sig an ett hus med renoverings- eller restaureringsbehov?
– Det gäller att skilja på det som behövs för huset skull, att det inte är hål i tak och grund och läcker in vatten, och vad som stör ögat. Hur mycket man än vill välja tapeter eller grunna över färgval så är huset som ett klimatskal som först måste tätas. Annars kan det bli kostsamt.
Det gäller alltså att å ena sidan vara medveten om det praktiska och å andra sidan det estetiska.
– Mitt största råd är att ta sig tid. Jag ser många som blir stressade av att det tar längre tid än vad de hade hoppats, oavsett om de gör det själva eller anlitar hantverkare. När vi står inför ett husprojekt är det någon typ av entusiasm som tickar in som gör oss blinda för tidsuppfattning.
Annat pågår samtidigt med husprojektet
Hon menar att det också är viktigt att vara medveten om att livet med allt vad det innebär pågår parallellt med renoveringen. Familjen kan drabbas av influensa, det är släktkalas och emellanåt bryter man ihop.
Vilka fel är vanligt att vi gör?
– Ett av de klassiska felen är att du blir så yster och uppspelt att du börjar riva på många olika ställen samtidigt. Och visp är den där charmen som fanns i byggnaden från början bortrenoverad. Det blir helt enkelt för perfekt.
Hur undviker vi det?
– Jag vill inte punktera någons iver. Men tänk igenom att du går in i en typ av förälskelsefas när allt känns lätt. Sedan gäller det att hålla ut tills den sista listen är ditspikad.
De senaste åren har intresset för byggnadsvård ökat. Om vi jämför med övriga Norden, ligger Sverige i framkant. Här finns bra butiker och rådgivningsmöjligheter på museer och hos konsulter.
– Över lag är vi bra på att ta hand om vårt kulturarv.
Nu är Erika alltså aktuell med en bok. I den delar hon med sig av sina egna erfarenheter, både av att restaurera andras hus, men även sitt eget. Boken är indelad i tio tips, tio olika avsnitt, med alltifrån planering, materialval och att ta hjälp av andra till råd som att låta bli att renovera. Och kanske det svåraste av allt – konsten att avsluta.
Det är en inbjudande, inspirerande och omfattande bok med massor av såväl övergripande som detaljerade råd varvat med vackra bilder och skisser. På vägen får vi följa renoveringen av Erikas och hennes man Björns eget husprojekt, som tog tio år. Det är Erika själv som står bakom kameran och har gjort illustrationerna.
– Jag har jobbat med artiklar och tv-program så länge. Nu kändes väldigt bra att få breda ut sig ordentligt i en bok, avslutar hon.
Mer om Erika:
Namn: Erika Åberg
Yrke: Byggnadsantikvarie
Ålder: fyller 44 år i februari
Bor: På en gård i södra Gästrikland
Familj: Maken Björn, sonen Milton, 12 år, och dottern Eleonora, 9 år.
Aktuell med: Boken ”Byggnadsvård – hur du får tid, råd och kraft att restaurera ditt hem” som ges ut på förlaget Norstedts.
Utmärkelser: Årets Byggnadsvårdare 2020 och Årets inspiratör på ELLE Decoration Swedish Design Awards 2019
Instagram: @erikashus