Bonito och Hoki Moki har maten och musiken i centrum.

Klassiska Jazzklubben i Göteborg har spelat sin sista låt. I stället finns restaurangen Bonito och nattklubben Hoki Moki i lokalen. Fortfarande klubb och restaurang i ett, men i ett modernare stuk, både vad gäller mat och musik.

Restaurang Bonito och Hoki Moki i Göteborg

I höstas fick göteborgarna en ny krog och nattklubb som öppnade i en klassisk lokal. Legendariska Jazzhuset slog igen och i stället huserar nu Bonito och Hoki Moki på den gamla adressen. Jazzhusets tidigare ägare Christofer Rydbacken har tillsammans med gänget bakom populära restauranggruppen Dubbel Dubbel samt nattklubbsprofilen Sebastian Kapocs renoverat och moderniserat lokalerna och förnyat konceptet. 

– Vi ville satsa mer på maten och skapa en modernare profil, säger Christofer Rydbacken.

Maten Bonito serverar är japansk och inspirerad av izakaya-stilen med inslag av våra nordiska hav.

– Izakaya är Japans svar på tapas – det vill säga att man tar in flera smårätter och låter det flöda hela kvällen. Det är ett socialt sätt att äta, säger Emma Kolback, kökschef på Bonito.

En brett utbud

Förutom klassikerna sashimi och suhsi finns bland annat agedashi tofu och misorätten nasu dengaku och mycket annat spännande på menyn.

– Vi har flera goda klassiska japanska rätter som vi kanske inte är så vana vid här, fortsätter Emma.

Självklart dricks det en hel del sake till maten. Emma påpekar också att många väljer öl eller vitt vin.

– Vi har Riesling i olika tappningar som passar särskilt bra till just japansk mat.

Både klubb och restaurang

Verksamheten består av en restaurang- och en nattklubbsdel med scen. Restaurangen ger ett sofistikerat och rogivande intryck med gråblåa väggar och möbler, träbord och vackra höga fönster med djupa nischer. Lokalen ligger en våning upp i en fastighet från någon gång i början på förra seklet.

– Jag tycker att det blir en speciell stämning eftersom vi inte är på bottenvåningen. Det är lite som att vara i någons vardagsrum, fast lyxigare och större, säger Emma.

– Idén vi hade på jazzklubben med att erbjuda en helkväll med både mat, musik och dans finns kvar, förklarar Christofer.

I ett angränsande rum från restaurangen är belysningen mer dämpad och i ena änden finns en scen. Den dagen folk o folk är där för intervjun håller de som bäst på att rigga för kvällens spelning med Familjen

– Hit kommer man först för AW och middag, under mellantimmarna fylls det på med folk som ska gå på Hoki Moki. Det blir en härlig stämning mellan dem och middagsgästerna och de kan gå emellan rummen och behöver inte gå vidare, säger Emma.

Det finns en effektiv ljudkuliss mellan klubben och restaurangen. Middagsgästerna har en mer dämpad volym och mjukare musik än den som hörs på Hoki Moki.

Stora namn på scenen

På gamla Jazzklubben har artister som Håkan Hellström spelat, både innan han slog igenom och på senare tid. Mando Diao, Anna Ternheim och många, många fler har också uppträtt här. Det har alltid varit en scen för samtida musik, då med mycket jazz, pop och rock. Tanken lever kvar i Hoki Moki, men i dag spelas modernare musik som hiphop, soul och R&B. Det är en av anledningarna till namnbytet – det gamla namnet passar helt enkelt inte längre.

– Vi är ett ställe där det alltid ska finnas musik och dans, inte bara under de kvällar som här är konserter, säger Christofer. Vi har alltid gjort en helkväll för folk här och så kommer det att vara i fortsättningen också, säger han innan det är dags att fortsätta förberedelserna inför kvällen.

Kung Fu Girl Riesling

149,00 kr


Ska du äta asiatiskt hemma så passar Kung Fu Girl Riesling perfekt! Det har en medelstor doft med trevliga inslag av päron, honung, persika, litchi och en touch av citrusblom. Smaken är nästan torr och frisk med bra balans och inslag av persika och litchi. Vinet har en utmärkt fruktighet och en bra smaklängd.