Ät gott mellan karusellerna i sommar.

Planerar du att åka till någon av Sveriges alla nöjesparker i sommar och funderar på om du kan hitta annat att äta än hamburgare, korv och pizza. folk o folk har dykt ner på några av våra mest populära besöksattraktioner och kollat vad de har på menyerna.

Tacos på restaurang Fiesta på Gröna Lund

Gröna Lund

Gröna Lund ligger på Djurgården i Stockholm och är en av landets ledande besöksattraktioner samt Sveriges äldsta tivoli. I år firar parken 135-årsjubileum. Hit tar man sig bäst med spårvagn från Kungsträdgården eller båt från Slussen.

På Gröna Lund är stjärnkocken Jonas Dahlbom sedan några år tillbaka gastronomiskt ansvarig. Han har bland annat vunnit Årets kock, kommit på fjärde plats i världens mest prestigefyllda kocktävling Bocuse d’Or och drivit en rad välrenommerade krogar.

Jonas Dahlbom har varit med och lanserat två nya krogar på Gröna Lund: Hekto BBQ samt Fiesta.

Restaurang Hekto BBQ på Gröna Lund

Hekto BBQ är en New York-inspirerad utomhuskrog som ligger på Gröna Lunds ponton alldeles nere vid vattnet. Det är mycket grillat och rökigt på menyn.

– Jag brukar säga att den är lite som en Foodtruck, fast utan hjul, säger Jonas Dahlbom när folk o folk når honom på telefon.

Långrökt oxbringa eller fläsksida, kycklingdrumstick eller spareribs kryddade med chili och ingefära är några av rätterna på menyn.

Fiesta Taqueria & Bar bjuder på smaker och influenser från Sydamerika, Mexiko och Kalifornien. Dela, plocka och njut av en salig blandning av ceviches, tacos och sides. Du hittar så klart också cocktails och öl på menyn.

Stadsmästargården i Astrid Lindgrens värld

Astrid Lindgrens Värld

I Astrid Lindgrens Värld blir sagor verklighet. Det är en temapark som är uppbyggd kring vår älskade barnboksförfattares berättelser. Här kan vi få vi uppleva att Emil hissar upp Ida i flaggstången, leka med Pippi eller gå på upptäcktsfärd i Mattisborgen.

– Vår vision är att göra Astrids sagor till verklighet och vi vill att det ska genomsyra hela verksamheten. Då måste vi ta med maten i den tanken. Den är en viktig del av upplevelsen, förklarar Sara Hedblom, ansvarig för mat och dryck på Astrid Lindgrens värld.

 Sara påminner oss om att författaren aldrig pratade om hamburgare eller pizza och att det inte heller finns i den småländska matkulturen.

 – Under sommarhalvåret serverar vi istället främst det som finns i berättelserna. Här finns exempelvis strömming, kroppkakor, raggmunk och stekt fläsk, köttbullar och pannkakor på menyn.

Restaurang Stadsmästargården är nöjesparkens största restaurang och har dessutom öppet året runt för dagens lunch och event. Här serveras det lite mer avancerade rätter under vinterhalvåret. Sommarmenyn har rätter som stekt panerad MSC-märkt torsk med hemgjort potatismos eller trädgårdssallad med senap- och persiljestekt kyckling eller grön ärtbiff till.

Restaurangen är byggd som ett borgarhem från sekelskiftet. Köket är öppet så att det är möjligt för gästerna att prata med kockarna och man använder i stort sett bara råvaror från lokala producenter.

Lisebergs Wärdshus

Liseberg

Göteborgarnas stolthet och en nöjespark med flera vackra grönområden, spännande åkattraktioner och ett gigantiskt Pariserhjul. Liseberg har i alla tider roat såväl ung som gammal här finns ett stort utbud av olika restauranger med alternativ även för dem som är lite mera av finsmakare.

Lisebergs Wärdshus är en restaurang som har funnits på Liseberg sedan starten 1923. Byggnaden har dock funnits längre än så. Huset invigdes 1801 och var privatbostad fram till nöjesparkens öppnande.

Wärdshuset genomsyras av ett hållbart tänk med mycket ekologiskt på menyn. Restaurangen är KRAV-certifierad med en stjärna.

– Vi brukar också säga att man har bästa scenkollen från Wärdshuset, säger Ebba Källeskog, pr-ansvarig på nöjesparken, och förklarar att man från restaurangens veranda har en utmärkt vy mot Stora scenen.

Wärshustet genomsyras av experimentlusta med alltifrån kreativa menyförslag till besök av framstående vinproducenter. Det är klassisk matlagning med moderna smaker.

Restaurang Green Room på Liseberg

Restaurangen Green room öppnade betydligt senare –  den invigdes 2014

– Det är världens första helt vegetariska restaurang i en nöjespark, berättar Ebba.

Hon tillägger dessutom att mycket av maten egentligen är vegansk. Men för att få kalla sig vegansk restaurang måste man kunna garantera att det inte får finns någon som helst påverkan från animaliska produkter. Ebba understryker dock innehållet i maten är helt fritt från animaliska produkter.

Lejon på Kolmården

Kolmården

Kolmårdens Djurpark är av Sveriges absolut populäraste turistattraktioner med närmare en halv miljon besökare varje år. Numera åker man linbana över de vilda djuren i ställe för att ta bilen igenom djurhägnen.

Vi föreslår att du besöker Restaurang Safari som har en sommarbuffé med ekologiska inslag och råvaror från svenska gårdar. På menyn finns bland annat en helt vegansk currygryra och ekologiska pannkakor.

– Dessutom finns klassiska svenska rätter som lax, karré med äppelsy och rotgrönsaker, säger Anna Ahlström, som är ansvarig för mat och dryck i parken.

För de mindre finns även Skalmans och Lille Skutts grillbuffé med majskolvar till,

– Restaurangen ligger i ett högt läge så att man ser ut över hela Bråviken. Utsikten är fantastisk, säger Anna.

Jonas Dahlbom som ligger bakom Furuviks Havskrog

Furuviksparken

Furuviksparken är en djur- och nöjespark som ligger i Furuvik, cirka en mil öster om Gävle. Djurparken består bland annat av ett aplandskap och här finns också lemurer, kängurur och kameler. Här kommer du nära djuren, ibland så nära att det blir direktkontakt. Här finns också ett tivoli med berg- och dalbanor och karuseller.

I maj öppnar restaurang Furuvik Havskrog upp portarna. Den ligger precis utanför parkens staket, men hör dit och den kommer att vara väl värd ett besök. Det är Jonas Dahlboms som står vid rodret även här, precis som på Gröna Lund.

– Jag vill skapa en härlig skärgårdskrog där man äter vällagad bra mat i en skön miljö. I mångas ögon kommer det att bli en finkrog, men jag vill både blanda klassiska rätter med mer enkla rätter. Man ska fortfarande kunna beställa en skagenröra, moules frites och fish and chips från bistromenyn, säger Jonas Dahlbom.

När folk o folk pratar med Johan Dahlbom är han noga med att understryka att det även kommer att finnas kötträtter på menyn.

Två lekfulla drycker:

Xanté Sparkling & Pear

111,00 kr


Xanté Sparkling & Pear har fin doft av mogna päron och tar dig till våra varmare årstider. Smaken är fruktig med en perfekt dos av päronsötma som balanseras upp av bra fräschör, en riktigt skön mousse samt en touch av eufori.

Det finns inte många regler när det kommer till hur Xanté ska avnjutas. Servera den iskall i champagneglas eller töm frysen på is i något rymligt som fylls upp med päronbubbel innan vännerna anländer. Allt är tillåtet i Xantés värld.