I Visby kan du rulla din mat själv på nyöppnad krog

Nu kan du äta hipster-tacos på Gotland.

Bild på Spring Bar i Visby

Gotlandskrogen Spring Bars nya koncept heter Spring Roll Experience och innebär att du rullar maten själv, vilket på skoj brukar kallas för hipster-tacos.

Nu slår Spring Bar upp portarna. Restaurangen som ligger på Stora torget i Visby. Driftansvarig är Ludvig af Winklerfelt med förflutet i Stockholms krogvärld och ägarna är bröderna Aydin och Benji Aküz som tidigare drivit bland annat O’Learys i Visby. Menyn kommer att bestå av vietnamesiskt och raw food. Gästerna får själva rulla ihop sina egna vårrullar vid borden. Till bordet kommer färska grönsaker och örter som kan rullas i rispapper. Konceptet kallas för Spring Roll Experience. Bakom idén ligger företaget Concept Monkeys.

– Det brukar på skoj kallas för hipster-tacos, för det ligger så rätt i tiden. Alla har olika referenser och det kan vara svårt att gå ut och äta om man är flera. Det är alltid någon som är vegetarian, någon som vill ha laktos- eller glutenfritt och någon som vill ha kött, säger Eva Carlberg från Concept Monkeys.

Krogen har även satsat en del på atmosfären och har i sin inredning en hängmatta, bambustolar och kryddor som fyller upp lokalen. Sammanlagt rymmer lokalen runt 500 personer varav cirka 50 är sittande matgäster.

På Spring Bar kan man själv välja vad man vill ha i sina egna vårrullar. Till vårrullarna serveras såser som kombinerar söta, salta och syrliga smaker. Om man inte litar på att man själv kan rulla ihop den perfekta vårrullen så är det istället möjligt att välja något från menyn och lägga ansvaret på kocken. Det erbjuds även take away.

– Det är en upplevelse att göra ihop med hela familjen och att faktiskt komma ifrån den där fredagspizzan, berättar Julia Bendelin på Concept Monkeys.

I anslutning till restaurangen finns en lekpark och planerna är att införa barnpassning nästa år. Krogen vill att ensamstående föräldrar ska känna sig lika välkomna som medelålderspar utan barn.

– Vi vill lansera något som vi kallar Offspring – att barnfamiljer kan lämna in sina barn på en lekplats som passas, så att man kan få den där intima stunden som man kanske inte får så ofta, berättar Ludvig af Winklerfelt.

Concept Monkeys var på väg att sälja idén till en restaurang i Stockholm, men valde istället Spring Bar eftersom de alla fyra bor på Gotland och själva ville ta del av konceptet.

– Vi kanske är lite egoistiska, men vi tycker verkligen det är ett bra koncept just för att man helt kan välja innehåll själv, säger Eva Carlberg.

I baren står Ludvig af Winklerfelt för kreativiteten. Där erbjuds bland annat Champagne Rapsodi som är drinkar serverade i gamla glasburkar. Drinkarna består av en färskpressad juicebas som lyfts upp med en likör och toppas med en fin champagne.

– Vi vill vara en av de bästa cocktailbarerna i Visby. Vi vill ha cocktailpubliken som ställer lite högre krav och som vill ha någonting unikt, berättar Ludvig af Winklerfelt.

Gör din egen Champagne Rapsodi med Champagne och likören Xanté!

Xanté Cognac & Pear

276,00 kr


Xanté har en stor doft med stark päronkaraktär och ton av cognac. Smaken har en kraft och intensitet som hos en fin fransk cognac. En söt smak med tydlig karaktär av mogna päron.