Karlaby Kro – en genuin skånelänga på Österlen.

Det gemytliga hotellet Karlaby Kro ligger på vackra Österlen och kan du njuta av lokalproducerad och vällagad mat och samtidigt koppla av i deras spa. 

Hotellrum på Karlaby Kro

God, vällagad mat i genuin skånsk miljö. Lite avkoppling i poolen och en promenad i vacker natur. Det är vad som möter när du besöker Karlaby Kro – en pärla i hjärtat av Österlen.

– Karlaby Kro är en fantastisk liten krog och hotell. Det är Österlens pärla och ett känt gammalt varumärke som vi avser att vårda och varsamt plocka in i 2020-talet, säger Jonas Edberg som tillsammans med sin fru Julia tog över verksamheten 1 mars 2021.

Jonas och Julia Edberg har cirka trettio års erfarenhet från branschen och driver två andra hotell, så det visste vad de gav sig in i och lät inte pandemin avskräcka deras vision.  

– Det här är hotell nummer sexton som jag och Julia går in i gemensamt. Så vi har gjort en del tillsammans, säger han glatt. 

Karlaby Kro är en klassisk skånegård med vitkalkade fasader och halmtak. Gården fick sitt nuvarande utseende 1898 och var på den tiden en mangårdsbyggnad med tillhörande stall. Hotell blev det först vid 1990 men under 2002 förstördes dock stora delar av en brand, men grunden fanns kvar och allt byggdes upp igen och stod klart 2003.

– Då gjorde man en kopia av den gamla byggnaden och återskapade den autentiska charmen.

Resultatet blev en modern byggnad med allt det positiva som det för med sig i form av nya material och att allt som var nött och slitet försvann samtidigt som där i dag finns en genuin, mysig atmosfär.

Extöriör vid Karlaby Kro

Ett mindre hotell i vacker skånsk miljö

Karlaby Kro är så långt ifrån ett stort hotell man kan komma. I mangårdsbyggnaden ligger reception, lobby, bar och matsalarna. Mitt emot, i de gamla stallen, finns 22 hotellrum, vardagsrum och ett orangeri. Rummen är härligt spatiösa, alltifrån 28 kvm upp till nästan den dubbla storleken.

Hotellet är omgivet av en stor, ljuvlig trädgård med stora blodbokar som planterades samtidigt som gården byggdes. Mitt i ligger den mysiga innergården där det är rogivande att sitta och filosofera under platanerna. 

I dag finns det ett orangeri med inomhuspool, bastu och två behandlingsrum. Avsikten är att bygga ut den delen till ett mer riktigt spa med relaxytor och bastulandskap, med bubbelpooler och mer. 

– Vi har inga planer på att bygga ut något annat än spat. Den här inramningen med innergården vill bevara, och det gör man bäst genom att låta det vara i den storleken som det är i dag. När alla rum är fyllda har vi runt femtio gäster, och det är en ganska behaglig nivå.

Karlaby Kros kök

Grannbonden kommer med grönsaker

Köket serverar välkomponerade rätter med fokus på närodlat och lokala råvaror med en internationell prägel. De har ett samarbete med granngården där bonden Andy dagligen kommer med nyskördade grönsaker. Kockarna sätter sedan menyn utifrån vad de har fått för dagen.

– Vi serverar till exempel skånsk tupp till mycket äppelinfluerat. Hela Österlen handlar ju om äpplen. 

 Sedan Jonas och Julia tog över har de påbörjat en uppgradering av anläggningen med bland annat ett helt nytt värmesystem för en jämnare och bättre inomhusmiljö. 

– Vårt mål är att göra anläggningen vintersäkrad. 

De har bytt ut alla möbler, tapetserat och målat om i restaurangen och baren samt påbörjat rummen.

Karlaby Kro sovrum

Österlen är värt att besöka året om

Att de bygger ut spaanläggningen påverkar inte storleken på hotellet. Det handlar mer om att få en jämnare beläggning året runt och även att kunna locka folk hit på vintern.

På Österlen finns det massor att upptäcka och sysselsätta sig med. Närmaste golfbana är Lilla Vik 7 kilometer bort, till Simrishamn är det 8 kilometer och till havet är det lika långt. Österlen är vackert året om. Rapsfälten på våren och äpplen på hösten. Här finns böljande backar, skogar och fält. Bästa utsikten finns vid Stenshuvud, en halvtimmes bilfärd bort. Vid klart väder kan man se ända till Bornholm i söder och långt upp i den nordliga delen av Hanöbukten.

Här hittar du mer information om Karlaby Kro