Koks – en modern restaurang i klassisk göteborgsbyggnad.

Nyligen öppnade den matglada familjen Lexö en ny restaurang i centrala Göteborg - Restaurang Koks.

Restaurang Koks

Restaurang Koks ligger i det vackra Odd Fellow-huset på Vasagatan 9. Här har de skapat en mysig miljö där de vill att alla ska känner sig hemma. folk o folk pratade med pappa Dan samt sönerna Fredrik och Oscar Lexö som står bakom nyöppnade Restaurang Koks.

Det pampiga huset från 1800-talet har tills nu varit stängt för allmänheten. Det ägs och förvaltas av ordensällskapet Odd Fellow. I och med att familjen Lexö har startat Restaurang Koks och dessutom kommer att driva festvåningen på andra våningen har delar av huset öppnats upp för alla.

– Vi vill att Koks ska vara som ett vardagsrum dit folk är välkomna för att ta en bit mat eller bara dricka ett glas vin i en mysig atmosfär i stället för att sitta hemma, säger Oscar Lexö.

– Festvåningen kommer att användas för slutna sällskap till fester, event, konferenser samt begravningar med mera, fortsätter Dan Lexö.

När familjen Lexö fick frågan om att starta en restaurang i det fina huset satte sig Dan ned med ritningarna för det historiska huset och tippex. Han skapade då en interiör med en flödeslogistik som skulle fungera för en restaurangverksamhet.

– Det är enklare att riva väggarna med tippex än i verkligheten, förklarar han med ett skratt och berättar att han förändrade en hel del och det märks att han är mycket nöjd med resultatet.

Under intervjun skojas och skrattas det friskt och tonen mellan far och söner och mot folk o folks utsända är lite retfull och mycket hjärtlig, precis som man förväntar sig av äkta ”goa gubbar” från Göteborg.

Ett anrikt hus med flera rum

Redan vid grinden är det meningen att du som gäst ska känna dig extra välkommen. Gången fram till entrén har belagts med rödfärgad asfalt för att ge känslan av att du går på ”röda mattan” in i restaurangen.

– Vi kommer även att bygga en baldakin så att det nästan blir som en Broadwaykänsla när man kommer, säger Fredrik Lexö nöjt.

Väl inne möts du av lite mörkare toner, textilier och gröna växter som skapar en mysig, ombonad atmosfär. Längre in finns baren och ett öppet kök där du kan se kockarna stå och jobba. Den stora matsalen, som vetter ut mot Vasagatan, har en mer avskalad inredning och går i ljusare färger för att bevara solljuset i lokalen.

I mitten finns ett stort, härligt långbord för många gäster, designat av Dan själv och på väggarna hänger tavlor av Fredriks flickvän Andrea Andersen. Och det är mamma Christine Lexö som har sytt gardinerna.

 – Vi har skapat mycket av inredningen själva. Vi vill att det ska vara en skön, hemtrevlig miljö, men ändå stilren utan att vara alltför stiff och elegant. Vi är ju ganska jordnära av oss, fortsätter Fredrik.

Det finns också ett August rum i mörkare toner och mer i 1800-talsstil samt Hilmas rum som har rosa textilier och kristallkrona i taket. Rummen är namngivna efter August Carlsson och hans hustru Hilma som lät bygga huset och flyttade in år 1876.

August Carlsson var en framgångsrik grosshandlare och hade flera rederier varav ett fraktade kol och koks. Det är den verksamheten som har gett inspiration till restaurangens namn.

– Vi har givetvis också ett kokstailsrum, säger Fredrik med ett skratt och ger en förklaring.

– Namnet är egentligen en ordvits på cocktails. Men eftersom vi inte skriver ingredienserna rakt upp och ned på menyn utan i stället berättar en liten historia kring varje drink, så leker vi också lite med det engelska ordet ”tale”.

Ambitionen är att drinkarna ska avspegla sig i matmenyerna. Både rätter och cocktails är anpassade efter säsong och den använder hela råvaran för att få så lite svinn som möjligt.

– Vi jobbar med närproducerat i Norden när det gäller örter, öl och spritsorter, så då finns det också snaps i en del av våra cocktails.

Nordiska rätter med göteborgsklingande namn på menyn

Mat och glas på Restaurang Koks

Oscar har kockutbildning i grunden och har arbetat på enstjärniga krogar både i och utanför Sverige. Han ansvarar för maten och köket på Koks och den sommarkrog på Resö i norra Bohuslän som familjen Lexö har drivit sedan åtta år tillbaka.

– Vi har mycket nordiska smaker på menyn och förespråkar share food, alltså att ett sällskap beställer in flera rätter som de delar. Vi i familjen tycker helt enkelt att det är ett trevligare sätt att äta på än att var och en har sin rätt och sedan sitter och sneglar på grannens, säger han.

Namnen på rätterna går i sann Göteborgsanda. Kålgrillat innebär inte en rätt som grillats över kol, utan är långbakad, grillad vitkål som serveras med Sandefjordsås, sjökorall, rostade hasselnötter och chips av spetskål. EN3K står för köttbiten entrecôte som bakats långsamt och ristats på grillen. Som valbart tillbehör finns bland annat Gôtt mos och till efterrätt kan du beställa Nyfiken i en strut.

På lunchen serveras mer husmansbetonade rätter med modern twist.

– Vi skapar våra menyer efter säsong och byter ungefär var tionde vecka för att följa säsongsskiftningarna, berättar Oscar.

Storsäljaren är råbiff där tillbehören varieras under året.

– Vi går tillbaka till ett gammalt sätt att göra den genom att strimla köttet i stället för att mala och vi använder oss av ryggbiffen för den goda smakens skull.

Ett av råbiffens tillbehör är picklade trattkantareller plockade i Mölnlycke av självaste Dan Lexö.

Planerar uteservering och kitchen table

– I framtiden vill vi också ha ett kitchen table med lite mer premiumkänsla. Då sitter du i köket och får en färdig meny samt förbestämda cocktails. Allteftersom kommer kocken och bartendern till bordet och förklarar tankar och procedurer bakom det som serveras.

Till sommaren kommer det att finnas en stor uteservering med plats för nittiotalet gäster.

– Vi kommer att ha en av de största uteserveringarna i Vasastan, säger far och söner Lexö innan vi avslutar samtalet.

Faktaruta

Matsalen i Restaurang Koks

Namn: Koks – Lexö ·  kök ·  bar

Adress: Vasagatan 9, Göteborg. I Odd Fellow-huset. Restaurangen är fristående från Odd Fellows verksamhet.

Drivs av: Dan, Oscar och Fredrik Lexö

Ledord: Professionell enkelhet.

Öppnade: I november 2018

Mer information: koksgbg.se