Mosaik i Malmö – en tapasrestaurang med klass.

Vi har besökt tapasrestaurangen Mosaik i Malmö och fått en pratstund med ägarna.

Tapas på Mosaik i Malmö

Tapasrestaurangen Mosaik ligger på Stortorget, en av de mest centrala adresserna i Malmö. Krogen har funnits i tolv år, men bytte ägare i november 2017. Då tog syskonen Soar och Newroz Ötunc över verksamheten och efter några månaders renovering slog de återigen upp portarna våren 2018.

När folk o folk besöker Mosaik i Malmö är det Soar Ötunc som möter upp. Systern och kompanjonen Newroz Ötunc är nybliven mamma och hemma och tar hand om sin son.

– Vi har kvar både det gamla namnet och personalen, berättar han när vi möts. Men vi har slimmat menyn lite och satsat på att förfina de rätter som kunderna verkligen ville ha och på mer ambitiösa uppläggningar.

Innan Soar och Newroz tog över Mosaik i Malmö sysslade de med helt andra saker. Newroz hade ett företag där hon och Soar arbetade med en metod för utsatta ungdomar. De åkte runt i skolor i Malmöregionen och pratade med eleverna om segregation och kulturkrockar.

För några år sedan kände de att det var dags att göra något nytt och byta bransch. Syskonen hade växt upp i en krogmiljö och jobbat på broderns krog på Öckerö i Göteborgs skärgård. Så när möjligheten att köpa Mosaik i Malmö dök upp bestämde de sig för att slå till och gå tillbaka till den bransch som de hade erfarenheter ifrån sedan tidigare. 

Fina lokaler mitt på Stortorget

Matsalen Mosaik i Malmö

Byggnaden är i äldre stil och lokalen har mycket charm och atmosfär. Här finns två barer och plats för 150 sittande gäster. Sommartid finns även en uteservering på torget. Mosaik är inrymt på två plan och när Soar visar runt folk o folk på övervåningen lyfter han plötsligt på mattan och pekar på några glasrutor i golvet.

– En gång var det här ett bankkontor, och ledningen kunde sitta och titta på personalen våningen under och se att de jobbade ordentligt, säger han och skrattar.

Övervåningen känns pampig och ger ett sobert intryck. Här är högt i tak, öppna golvytor och stora fönster vetter ut mot torget. Utmed väggen finns den ena av Mosaiks barer. folk o folk är på plats tidigt en fredagskväll och det är fortfarande relativt lugnt i den här delen av restaurangen. Men fram på småtimmarna finns det gott om plats i den spatiösa baren för festsugna Malmöbor som vill smaka något från krogens läckra drinkmeny.

– Vi har lagt mer fokus på cocktails sedan vi tog över, säger Soar. Jag har dessutom utbildat mig till sommelier och håller på att utöka vinlistan så att vi får större och bättre utbud, fortsätter han.

Tapas med Medelhavsinspiration

Nedervåningen är i stort sett fullsatt och det är en avslappnad och lagom sorlig atmosfär. Här är trängre, lite mörkare och känns snarare mysigt än tjusigt.

Menyn består av tapas med medelhavssmaker. Variationerna sträcker sig alltså bortanför de traditionella spanska rätterna som vi är vana vid att äta på tapasrestauranger, även om vi också hittar klassiker som patatas bravas, calamares och gambas på menyn. De sistnämna är de mest populära bland gästerna.

folk o folk testar bland annat två vegetariska alternativ; ”Feta saganaki” – en härligt krispig pankopanerad fetaost som serveras med tomatmarmelad samt ”Funghi ostrica alla griglia” – perfekt grillad, marinerad ostronskivling med vitlök, citron och olivolja. Favoriten är ”Atun rojo”; lättstekt tonfisk, gurkspagetti, wasabiaioli samt en fantastiskt god dressing till.

Alla rätter som folk o folk smakar är något utöver det vanliga och Mosaik är definitivt ett ställe som förtjänar ett besök nästa gång du har vägarna förbi Malmö.

Frozen Frankenstein på Mosaik i Malmö

Faktaruta

Restaurang: Mosaik

Adress: Stortorget 6, Malmö

Inriktning: Tapas med medelhavssmaker

Favoriten på menyn: Gambas Al Ajillo som är stekta räkor i vitlök och chili

Populäraste drinken: Frozen Frankenstein, vilken innehåller ljus rom, passionsfruktspuré, färskpressad citronjuice, ananasjuice, mynta, sweet & sour och toppad med passionsfrukt

Barracuda Silver Rum, 700ml

257,00 kr


En ljus rom med en fyllig och ren romkaraktär. Smaken är aningen fruktig med inslag av arrak, gräs och vanilj. Passar perfekt i drinkar och cocktails!