Restaurangbiografen Park i Strömstad – film, food, friends.

Strömstad har ett unikt koncept i sitt krogliv. Nämligen en egen restaurangbiograf!

Restaurangbiografen Park

Restaurangbiografen Park i Strömstad är både restaurang och bio i ett. Sedan krögaren Daniel Olofsson tog över för sex år sedan har stället fått ett rejält ansiktslyft både avseende inredning samt meny och antalet besökare har mångdubblats.

– Jag insåg direkt att lokalen hade potential. När jag övertog den rev jag ut allt det gamla och gjorde om. Vi ville skapa en ny mötesplats och en ny typ av restaurang som kombinerade bra mat, möten, film och en avslappnad gemytlig stämning. En restaurangbiograf där man kan hänga i baren över en drink, äta en trerättersmiddag, se en bra film eller bara slinka in på en kopp kaffe, säger ägaren Daniel Olofsson.

De investerade också i den senaste tekniken i biografen, som i dag är helt digitaliserad. Tidigare fick de filmerna på rulle och kunde inte köra premiärer i Strömstad särskilt ofta. Nu kan de få alla storfilmer direkt när de släpps i Sverige.

– Vi kan erbjuda precis samma service som storstäderna. Men egentligen är vi ännu lite bättre eftersom vi även har restaurang och bar till våra gäster, säger Daniel lite stolt.

Film, food, friends

Resataurangbiografen Park baren

Restaurangbiografen Park blev som han hade hoppats – varje kväll samlas här alla slags människor för att äta, dricka, se på film och umgås. Det är en enhet som hänger ihop.

– Går du på bio blir du sugen på mat och när du äter vill du kanske se en film. Vi kallar vårt koncept för "film, food, friends".

På helgerna är det fullt i restaurangen och man måste boka innan för att vara säker på att få plats. 

– Vi är ganska breda när det gäller maten och vi har stort spann på publiken. Ibland har vi ett gäng som smörjer kråset fullständigt med finmat och dyra champagner. Och en annan gång är det ett gäng som ska gå på bio och bara tar en quesadilla. 

Strömstads bästa köttkrog

Restaurangbiografen Park köket

Restaurangbiografen Park är mest kända för att de serverar bra kött, enligt hemsidan är de bäst i staden. Storfavoriterna på menyn är klassikerna plankstek och pepparstek.

– Jag har kompisar som är fiskare, så fisk och skaldjur får vi av prima kvalitet direkt ifrån båten, säger Daniel på klingande bohuslänska.

Här finns också ett stort utbud av hamburgare, pasta, sallad och fiskrätter. Och pan-pizza – de är enligt Daniel den enda restaurangen i Strömstad som kör amerikanska pizzor i stället för den tunna italienska varianten. Pizzorna har fått Hollywoodinspirerande namn som Julia Roberts, Nick Nolte, Clintan och Terminator.

– Vi spinner lite på att vi är en biograf. Även borden heter som olika filmstjärnor i stället för att de har nummer.

Menyn byts fyra gånger om året, men då är det inga omvälvande förändringar. Klassikerna blir kvar och de brukar förnya sig med att byta ut några förrätter och lite tillbehör.

Olika teman och konferenser på dagarna

Daniel har försökt att tänka brett för att utnyttja lokalen så långt som det går. 

– Vi visar ju ingen bio på dagarna, och då kan vi använda salongen till konferenser, vi hyr ut till föredrag och allt möjligt under dagtid, berättar han.

Miljön är varm, rustik och elegant. I ena halvan är den lite mer franskinspirerad med vitt kakel och zinkbardisk. 

– Lite som Balthazar Restaurant i New York. 

Matsalsdelen är inredd i varmare toner. Mycket sammet i mustiga färger, franslampor och man får en känsla av gamla amerikanska gangsterfilmer.  

– Vi har fått en härlig blandning, men det funkar och det är en skön miljö.

Vintorsdag varje vecka

Ett glas vin

Varje vecka har Restaurangbiografen Park så kallad ”Vintorsdag” då det är större fokus på vin. 

– Vi köper in mycket vin, inte bara det som står på listan. Vi har ofta sommelierer på plats med olika inriktningar, winemakers-dinner och andra gästspel. 

Bland annat har kockarna Leif Mannerström, Christian Hellberg och Thörnströms varit där och lagat mat till gästerna. Då blir det 7–8 rätter med vinpaket.Vintorsdagarna är numera inte bara vin, utan kan också vara whisky-, konjaksprovning eller något annat. 

– I början av veckan försöker vi att kombinera mat och bio – då köper du middag ihop med ett paket som vi kallar dinner and movie och vissa helger fokuserar vi på lite bättre typ av streetfood.

De kallar det streetfood-helg och består av olika streetfoodkoncept med till exempel goda minihamburgare, lyxiga tacos och rätter från andra delar av världen. 

– Vi tycker att det är kul att ge Strömstadsborna en upplevelse utöver det vanliga. För att ha koll på vad som är på gång kan man besöka oss på Facebook eller instagram, säger Daniel innan han hastar vidare för att ta hand om några av de 250–300 lunchgästerna som kommer och äter på Restaurangbiografen Park varje dag.

Restaurangbiografen Park ligger på Skolgatan 3 i Strömstad.

Xanté Sparkling & Pear

79,00 kr

111,00 kr


James Bond skålade nog aldrig i Xanté Sparkling. Men - han önskar säkerligen att han hade gjort det.

Ett ljuvligt mousserande med päronkaraktär som gör sig perfekt som fördrink eller till filmpremiären.