Söders tre bästa foodie-krogar.

Söder är inte bara en samlingsplats för skäggiga män utan en stadsdel med många guldkorn på krogfronten.  

Korv från Teatern

Det finns krogar och så finns det foodie-krogar. De senare vänder sig till människor bosatta på Södermalm. Dessa människor älskar ett ord mer än alla andra och det är ordet “närodlat”. På andra plats kommer ordet härodlat, men eftersom den odlingsbara marken på Södermalm bara är några hundra kvadratmeter i närheten av Eriksdalsbadet inser de flesta att den härodlade maten inte kommer att räcka till Södermalms befolkning på 100 000 människor.

Jag lever mitt bland denna grupp människor kan ibland känna en frustration inför människor som vägrar styrka sina skjortor och tycker att ett skägg blir vackrare ju mer otuktat det är. Men samtidigt beundrar jag dessa människors matintresse. Vem orkar baka surdegsbröd och brygga sitt eget öl? Svar: fler på Södermalm än någon annanstans i världen. Det tredje vackraste ordet i dessa människors universum är något oväntat Brooklyn. Stadsdelen i New York är lika viktig för människorna på Södermalm som Mecka är för världens muslimer. Det är där den rätta läran utgår från. Jag skriver detta helt utan ironi för att du som INTE bor på Södermalm ska våga komma hit och äta på våra krogar. Kunskap om lokalbefolkningen är ett krav för att få passera Slussen och Skanstull. På Södermalm finns många krogar. Här är mina tre foodie-favoriter:

Paradiso

Paradiso, Timmermansgatan 24

Det är gänget bakom Tjoget ner vid Hornstull som är ansvarig för denna krog. De kallar sig själv “Krögare utan gränser” och det är bara på Södermalm som krogägare kan välja ett sådant namn. Maten är riktigt god och riktigt spännande. Kockarna i köket vill utmana sig själva och sina gäster. Det är vilda smakbrytningar och speciellt hanteringen av grönsakerna imponerar, samtidigt som det aldrig tummas på godhetsfaktorn. Maten ska utmana, men den ska aldrig sluta smaka gott. Det sista är och förblir kärnan. Servicen är vänlig och kunnig och stämningen i matsalen är avspänd utan att bli slarvig. folk o folks utsända sitter helst i baren och tittar på när kockarna arbetar. Nyligen åt jag en makrill här som balanserades upp fint av libbsticka och gurka. Till detta ett fick vi ett utmärkt vitt vin från Loire.

Teatern, Ringens köpcentrum, Skanstull

I Stockholms i särklass fulaste köpgalleria trängs några av Sveriges bästa kockar och fixar snabbmat. Matsalen är verkligen en teater med en hög läktare och vi tycker att du ska sitta högst upp. Då har du fin utsikt över både de olika små båsen där kockarna sliter med att få fram mat på några minuter och Södermalmsborna som bär runt sina brickor och äter med ett leende på läpparna. Här finns något för alla och nästan allt smakar fantastiskt. Veganer har sin krog The Plant. De som gillar varmkorv kan besöka Sveriges mest kända kock Magnus Nilsson Korvkiosk. Men det bästa är Caos. Stefano Catenaccis bås där ett gäng olika kök och smaker trängs. Tre rätter kostar 100 kronor och det som leveras är Stockholms mest prisvärda lunch om du gillar smakbrytningar. En annan favorit är Adam och Albins Raamen-ställe. De japanska nudlarna är på väg att bli den nya hamburgaren. Eller den nya pizzan. Eller den nya… Till detta kan du med fördel dricka japansk öl. Efteråt kan du äta något sött från Daniel Roos patisserie och bageri. Daniel är känd för att fixa efterrätten på Nobelfesten så du kan vara säker på högsta kvalitet. Att gå till Teatern är djupt beroendeframkallande.

Miss Behave Bar

Miss Behave Bar, Tullhus 2, Skeppsbron

Detta är ett nyöppnat ställe och vi har inte testat allt än. Men vi har ätit hamburgarna och de smakar fantastiskt. Till detta ska du dricka en IPA eller varför inte ett glas Pinot Noir från Kalifornien. Uteserveringen är magisk när det inte blåser, med pampig utsikt över Söders höjder och Skeppsholmen. Här hänger män och kvinnor som gillar jeans och läder. De gillar tatueringar och skägg. Har du något eller alla av dessa attribut kommer du att vara hemma till hundra procent. Krogen ligger visserligen i Gamla stan, men den är Södermalm i själen. Och Brooklyn förstås.