Stockholms nya lyxhotell Haymarket på Hötorget.

Att Greta Garbo började sin karriär på PUB har inte glömts bort när byggnaden förvandlats till hotell. Vi har gått husesyn på hotell Haymarket på Hötorget.

Scandic Haymarket

Det var en gång ett varuhus som hette PUB och låg vid Hötorget. Det byggdes 1916 av affärsmannen Paul Urban Bergström. Några år senare började en ung Greta Gustafsson arbeta på hattavdelningen. Hon var så vacker att hon fick börja extraknäcka som modell. Detta fick stor uppmärksamhet och snart bytte den unga kvinnan namn till Garbo och resten är historia. Det faktum att Sveriges första internationella filmstjärna började sin karriär på denna adress har inte glömts bort när byggnaden – som de facto är fem olika huskroppar – nu förvandlats till hotell. Bakom förvandlingen finns Nordens största hotellkoncern Scandic, men det är inget vanligt resemotell som slår upp portarna mittemot Stockholms konserthus. Det nya hotellet heter Haymarket by Scandic och målet är att bli ett resmål i sig. Konkurrenterna är anrika Grand Hôtel och Nobis vid Norrmalmstorg. Vi snackar ett riktigt lyxhotell.

På bottenplan finns två krogar: Gretas och Paul’s. Greta är en rosa, fluffig gräddbakelse när det gäller inredningen, men när det kommer till maten är det hälsa som gäller. Nyttiga drinkar och bakelser utan smör finns på menyn. Men du kan förstås också få vanliga kanelbullar till kaffet. Paul’s däremot är en äkta art deco-krog som gärna hyllar 1920-talets mat och dryckesvanor. Utanför på Hötorget finns 200 platser på utserveringen. Här gassar solen på från att den går upp fram till lunch. På Paul’s uteservering får du gärna röka, men på Gretas är det förstås rökfritt. En inte helt orimlig gissning är att kvinnorna på H&M:s huvudkontor ett stenkast bort kommer att gå till Gretas. Männen i finans- och fastighetsbranschen kommer att gå till Paul’s. I bästa fall möts alla i gymmet några våningar upp.

Folk o folk träffade hotellets kökschef Gustaf Onnermark och bad honom välja sin favoriträtt på Paul’s:

- Det blir vårt ankbröst med rostad persika, morot och ingefära. Till detta dricker jag gärna en Pinot Noir, säger Gustaf.

Men det är inte bara nostalgi och art deco som vankas på det nyöppnade hotellet. Besökarna möts av en nygjord konstvideoinstallation signerad Fredrik Etoall när de kommer in genom dörrarna.

- Vi har hela tiden sagt att här möter Greta Garbo Lady Gaga. Det ska inte bara vara nostalgi, säger Haymarkets marknadschef Sophie Linnusaar när hon ska förklara vad hotellet vill uppnå.

Folk o folk önskar hotellet lycka till och tycker att du ska beställa in ett glas Sancerre på Greta och stadig Dry Martini i baren Americain, våningen under Paul's.