Svenska restauranggäster har utsett Sveriges bästa krogar.

Den 30 augusti gick Book a Table Awards av stapeln på nya Haymarket i centrala Stockholm. Restauranger från hela Sverige i olika genrer har blivit nominerade och vinnarna fick ta emot var sitt pris och diplom. folk o folk har hela listan!

Smak - vinnare av Bookatable awards i kategorin årets internationella krog

Bokningskonceptet Book a Table funkar på så sätt att restauranger i var stad samlas på en och samma webbsida, där besökaren kan gå in, hitta erbjudanden och boka bord på föredragen restaurang. Efter besöket kan man som gäst recensera upplevelsen.

I slutet av augusti anordnades Book a Table Awards på nya Haymarket Hotel i centrala Stockholm. Flertalet restauranger nominerades och vinnare valdes ut. Valprocessen utgick efter ett antal recensioner, närmare sagt 100 recensioner per restaurang. Därefter har Book a Table analyserat och valt ut vinnare.

Restaurangerna delades in i 8 kategorier, varav det fanns tre nominerade och en vinnare i varje kategori.

Bästa internationella restaurang:

Vinnare: SMAK på Oxtorgsgatan 14, Stockholm

På SMAK i Stockholm finnes smaker som dragon, pepparrot eller gran. Restaurangen ligger på Norrmalm och är en del av F12-gruppen, där du väljer smaker istället för rätter med inspiration från hela världen. Till middag finns smaker som hasselnöt med bakad röding, brynt smör och forellrom samt lakrits med svenska hallon, maräng och yoghurtsorbet som dessert.

www.restaurangentm.com

Nominerade: Lux Dag för Dag, Riche

Bästa asiatiska restaurang:

Vinnare: TOSO, Götaplatsen, Göteborg

Autentiska råvaror och kryddor importeras direkt från olika delar av Asien för att tillagas tillsammans med en svensk huvudråvara. Resultatet är en blandning av nudlar, dumplings, RAW-snacks och diverse soja- och wasabismaksatta tilltugg.

www.toso.nu

Nominerade: Miss Voon, Berns Asiatiska

Bästa fisk- och skaldjursrestaurang:

Vinnare: Sturehof, Sturegallerian Stockholm

Skaldjur och fiskrätter dominerar, men det finns också andra alternativ och man kan både prova på enklare svenska specialiteter samt rätter för mer högtidligare tillfällen. Förutom mat finns också konstutställningar och livemusik.

www.sturehof.com

Nominerade: Fiskekrogen, Oyster Bar

Bästa franska restaurang:

Vinnare: Luzette, Stockholms Centralstation

I hjärtat av lokalen hos Luzette ligger ett rôtisseri som utgör grundstommen i rätterna, Kyckling från Knäred och kryddgrillade hjortracks med halstrad råbiff är något av urvalet från rôtisseriet, men det fick också andra klassiska rätter och nyskapande varianter.

www.luzette.se

Nominerade: Ritz, Berns Bistro & Bar

Bästa italienska restaurang:

Vinnare: Mancini, Tunnelgatan 1 A, Stockholm

Alla råvaror är särskilt utvalda och hämtas antingen lokalt eller från italienska topproducenter. Mancini är en av få restauranger i Sverige som är en del av Slow Food-rörelsen, vilket betyder att man inte behöver stressa över avsmakningsmenyn.

www.mancini.se

Nominerade: Da Peppe, Villaggio Grill Italiano

Bästa Sydamerikanska restaurang:

Vinnare: Brasa Churrascaria, Odinsgatan 11, Göteborg

Här finns olika typer av kött och kyckling som grillas över en öppen eld och serveras av erfarna passadores. Tillbehör plockas från en separat buffé med sallader och traditionella varmrätter. I brödkorgarna finns det hembakat bröd och ostbollar, samt även specialiteter som chips av Blå Kongo-potatis och gulbetor. Efter maten serverar Brasa hemlagade desserter.

www.restaurangbrasa.se

Nominerade: La Patagonia, Público

Bästa Spanska tapas:

Vinnare: Mondo Tapas & Bar, Odengatan 47, Stockholm

Här kan man beställa grillad halloumi och smörstekta rödbetor, friterad potatis med chiliaioli samt marinerade kronärtskockor. I köttkategorin hittas alltifrån kycklingklubbor i vitlöksfräs med lite chili till baconlindade ostfyllda dadlar. Mondos dryckesmeny består av ett brett utbud av alternativ såsom sangria, cider och fatöl.

www.mondotapas.se

Nominerade: Sthlm Tapas Vasastan, Sthlm Tapas Sjöstaden

Bästa Steak & Grill:

Vinnare: Grill, Drottninggatan 89, Stockholm

Förrätter, varmrätter och efterrätter innehåller alla någonting som är grillat. Menyn erbjuder till exempel asadogrillat lamm, BBQ-grillad anka och mitt i restaurangen kolgrillas även piggham, kyckling och lamm. Vågar man dock grilla själv vid bordet kan man beställa asiatiskt.

www.grill.se

Nominerade: Bankomat, Grill Ruby