Stjärnkocken Michael Björklund från Åland om årets Robinson.
Michael Björklund är aktuell i årets Robinson. Men det är iklädd kockskjorta som vi har sett honom tidigare. Här berättar han vad tiden på Fiji lärt honom.
Läs mer »På en stor gala i Stadshuset Blå Hallen samlades Sveriges kockelit och restaurangnäring tillsammans med matskribenter för att hylla årets White Guide-vinnare. Inte helt oväntat utnämndes Frantzén till Årets Bästa Restaurang.
White guide är Sveriges svar på den prestigefulla Michelinguiden – alltså en guide där Sveriges bästa krogar finns listade. Den svenska guidens testpatrull åker land och rike runt och äter, spanar in miljöer och service och utser utifrån detta årets bästa restauranger. De har testat närmare 800 restauranger och resultatet av deras efterforskningar presenteras i en utgåva som ges ut en gång om året.
På en stor gala i Stadshuset Blå Hallen samlades Sveriges kockelit och restaurangnäring tillsammans med matskribenter för att hylla årets White Guide-vinnare. Inte helt oväntat utnämndes Frantzén till Årets Bästa Restaurang. Tidigare i år fick samma krog en tredje stjärna i just Michelinguiden – den första svenska krog någonsin som fått maximalt antal stjärnor. Frantzén premierades också som Årets Serviceupplevelse.Adress: Klara Norra kyrkogata 26, Stockholm
Som väntat dominerar huvudstadens krogar bland topplaceringarna. Men ett gäng goa glada göteborgare knep platsen som Årets Hjärtekrog – en krog där det är ”särskilt gott att vara”. Det är restaurang Familjen som drivs av krögaren Björn Persson med team. Maten som serveras innehåller moderna västsvenska rätter.Adress: Arkivgatan 7, Göteborg
Utnämningen av Årets Värt en Resa gick i år till en hel stad – Falkenberg - för att ha skapat en spännande svensk restaurangdestination.
Nytt för i år är utnämningen av Årets Ljudmiljö i samarbete med Hörselskadades förening i Stockholm. Här premieras en restaurang som medvetet satsat på att utveckla en akustik som gynnar det goda samtalet. Taverna Brillo fick det fina priset.Adress: Sturegatan 6, Stockholm
Årets stjärnskott – IchiIchi serverar vad de själva kallar ”en ny version av nordisk och japansk matlagning”. Man beställer säsongsinspirerade menyer som kallas yushoku som består av lokala råvaror.Adress: Timmermansgatan 38B, Stockholm
Årets Banbrytare – Mathias Dahlgren och RutabagaÅrets Banbrytare är en utmärkelse som hyllar förnyelse. Mathias Dahlgren, som sedan lång tid tillbaka är ansedd att vara en av Sveriges mest framstående kockar, står bakom Rutabaga. Restaurangen ligger i anslutning till Mattias andra restaurang Matbaren i Grand Hôtel i Stockholm. Rutabaga är en vegokrog med hela världen som inspiration.Södra Blasieholmshamnen 6, Stockholm
Årets Merroir Award – Unn och TakUtmärkelsen går till en restaurang där råvaror från marina miljöer och matlagning med marint tema utmärkt sig.
Både Tak och Unn ligger på 14:e våningen vid nytrendiga Brunkebergstorg i Stockholm och kulinarisk ledare är den omtalade kocken Frida Ronge. Både Unn och Tak serveras skandinavisk matkultur tillagad på lokala råvaror influerat av japanska tillagningsmetoder och smaker. Unn har endast plats för åtta gäster som sitter runt kocken när denne tillagar och serverar mindre, asiatiskt inspirerade, rätter.Adress: Brunkebergstorg 2, Stockholm
Årets Terroir Award – SAVUtmärkelsen går till en restaurang som har förnyat och/eller fördjupat förhållningssättet till råvaror från växtriket med hänsyn till ursprung, smakkvalitet och hållbarhet. SAV ligger i Skåne och serverar nordiska smaker, närproducerat från naturen och egen skörd. Restaurangen tar fram hantverket i tillagningen och saftar, syltar plockar, picklar, röker, lufttorkar med mera.Adress: Vindåkravägen 3, Tygelsjö
Årets Hållbara Gastronomi – VoltVolt är en restaurang som förenar måltidsupplevelsen med en strävan att förbättra hållbarheten i verksamheten och bakomliggande led. Restaurangen har sedan tidigare en stjärna i Michelinguiden. De säger själva att de är en gastrobistro. De serverar mat med nordiska smaker, naturligt och närproducerat inom det mer ”hajpade” nya nordiska köket i stil med världsberömda danska Noma.Kommendörsgatan 16, Stockholm
Mer om Whiteguide finns på deras hemsida whiteguide.se. Där kan man också beställa krogguiden.
Michael Björklund är aktuell i årets Robinson. Men det är iklädd kockskjorta som vi har sett honom tidigare. Här berättar han vad tiden på Fiji lärt honom.
Läs mer »I år är det 10-årsjubileum för det populära matlagningsprogrammet Sveriges mästerkock. Här kan du läsa vår intervju med finalisten Sofia Henriksson.
Läs mer »