Vi har testat Gröna Lunds fyra nya krogar

Gröna Lund öppnar i helgen och vi har fått en smygstart  

Bild på Fiesta på Gröna Lund

Gröna Lund på Djurgården i Stockholm har alltid varit en tivolidestination. Nu vill Stockholms nöjesfält bli en lika självklar krogmetropol. folk o folk har provätit allt och guidar dig till bästa stället.

Gröna Lund menar allvar med sin stora satsning på bättre restaurangmat. Ny gastronomisk ledare är kocken Jonas Dahlbom. För några år sedan tävlade han i kock-VM och blev fyra. Jonas var kocken Tommy Myllymäkis coach när han var med i samma tävling förra året. Då vann Tommy EM och blev fyra i VM (läs även Viggos intervju med Jonas Dahlbom).

De fyra nya krogarna på Gröna Lund är à la carte-restaurangen Fiesta Taqueria & Bar, den New York-inspirerade food trucken Hekto BBQ, en helt ny milkshakebar och den inglasade Biergarten med Bayerninspirerad mat. Enligt egen uppgift har Gröna Lund lagt 10 miljoner kronor på de nya krogarna. Folk o folk har besökt de fyra krogarna och här är en liten rapport.

Fiesta Gröna Lund

Fiesta Taqueria & Bar 

Det självklara stället för barnfamiljer som gillar tacos. De vuxna kommer att uppskatta den eleganta cevichen på kammussla för 95 kronor. Barnen däremot kommer att föräta sig på en tacobricka för 69 kronor eller pommes på sötpotatis för 55 kronor. Riktigt goda. Deras krispiga tacos är också ett äkta fynd. Till detta dricker vi förstås öl och varför inte ett glas rosévin.

Plats: bredvid lilla scenen

Hekto BBQ Gröna Lund

Hekto BBQ

En food truck utan hjul. Hit går män med skägg och kvinnor med tatueringar och äter långkokt fläsksida. Vi uppskattar även krogens cole slaw som är matig utan att vara fet. En svår balansgång. Korven från Louisiana är också perfekt om du är riktigt hungrig. Du betalar per hekto à 45 kronor eller enligt fast meny för 125 kronor. Stort plus till att alla såser som görs på plats. Här tycker vi att du ska satsa på ett glas rödvin. Gärna från USA.  

Plats: pontonen bakom Lustiga huset ner vid vattnet.

Milkshake Gröna Lund

Milkshakebaren

Vi har testat två sorter: jordgubb (49 kronor) och oreo (52 kronor). De senare är på svarta kex som ger en matig på gränsen till mastig känsla. Perfekt om du vill få tyst på ett skrikande barn. Dock är jordgubb med mynta och lime betydligt mer sofistikerad.  Detta ska du bjuda din date på. Avsluta med ett glas bubbelvin.

Plats: bakom Lustiga huset på landbacken.

Jens Assarsson och Andree Wickström på Biergarten

Biergarten

Detta kommer inte att bli en fritidsgård för unga människor under 50+. Här kan du njuta av en bratwurst som smakar nästan som en ölfestival i Bayern. Den österrikiska pressyltan är en smula anonym men balanseras upp bra av surkålen som har mycket fin syra. Här dricker du förstås öl och sjunger med i alla sånger. En halvtallrik med kallar rätter kostar 98 kronor och en hel 149 kronor. 

Plats: nära ingången mitt emot Tyrol.

Biergarten Gröna Lund
Tacos på restaurang Fiesta på Gröna Lund

Ät gott mellan karusellerna i sommar.


Planerar du att åka till någon av Sveriges alla nöjesparker i sommar och funderar på om du kan hitta annat att äta än hamburgare, korv och pizza. folk o folk har dykt ner på några av våra mest populära besöksattraktioner och kollat vad de har på menyerna.

Läs mer »