White Guide - din lots i restaurangdjungeln.

Varje år testar White Guide 500 restauranger och hjälper dig att hitta de riktiga guldkornen. Vi har spanat in krogarna som fått riktigt fina betyg.

Restaurang Astoria

Har du svårt att komma på vilken krog du ska besöka härnäst? Då är White Guide ett bra hjälpmedel - under pandemifria år testar nämligen White Guide 500 restauranger om året. Vi har kikat närmare på några av förslagen i toppskiktet.

White Guide är en restaurangguide som varje år testar och klassificerar ett stort antal krogar i Sverige och resten av Norden. Guiden har väglett passionerade restaurang-, bar-, café- och hotellgäster att hitta rätt upplevelse för varje tillfälle sedan starten 2004. Tidigare har de släppt guiden i pappersformat i samband med den årliga White Guide Galan då de hyllar Sveriges främsta restauranger och branschpersoner. Nu har de ställt om till en digital guide med fokus på ett löpande nyhetsflöde. Och pandemin har gjort att galan har fått ligga på is ett tag och testningen av krogar har skett i mycket mindre omfattning. 

– Under normala år testar vi hela tiden och med en digital guide kan vi göra kontinuerliga uppdateringar. Det känns ju mer relevant att kunna presentera årets sommarkrogar under sommaren och inte i samband med en gala som äger rum på vintern, säger Joanna Sundström, vd för White Guide.

Joanna bekräftar också att de nu är i gång med testandet igen och att det finns planer på att arrangera en White Guide Gala under 2022. Ett vanligt år testar Svenska White Guide ungefär 500 krogar runt om i hela Sverige.

Vi har plockat ut några av de restauranger som White Guide rankar som Sveriges bästa ur de tre toppkategorierna: Global mästarklass, Mästarklass samt Mycket god klass. Men detta är bara ett axplock - alla testade restauranger hittar du på White Guides hemsida.

GLOBAL MÄSTARKLASS – Restauranger där köket presterar strålande egensinnig matlagning på en nivå där de kan mäta sig med de bästa restaurangerna i världen. Helhetsupplevelsen är på mycket hög nivå.

PM & Vänner

30 år! Så länge sedan var det som den omtalade hotell och en restauranggruppen i hjärtat av Småland slog upp sina dörrar för första gången.

PM & Vänner i Växjö

Deras restaurangfilosofi bygger på de tre hörnstenarna; skog, äng och sjö. Avsikten är att visa vad trakten kan erbjuda. Restaurangen har tilldelats ”två stjärnor” i en annan välrenommerad guide, nämligen i Guide Michelin. Den ena stjärnan är för gastronomi, de är alltså en enstjärnig krog.

Den andra stjärnan är grön, och den har de fått för sitt hållbarhetsarbete. Den befintliga menyn kallar de ”tabberas” och är en avsmakningsmeny men åtta rätter där det bland annat ingår pumpa från Öland, älghjärta, dovhjortrygg från Sollidens slott samt äpple från trakten och mycket, mycket mer. ”Ursprungligt – och urgott”, enligt White Guide.

Adress: Västergatan 10, Växjö

Adam & Albin

Adam/Albin beskriver White Guide som ”proffsigt, personligt och publikfriande”. De två kockarna Adam Dahlberg och Albin Wessman öppnade krogen 2016 och utsågs redan året efter som Årets stjärnskott av White Guide.

Adam och Albin

Stjärnkockarna har sitt ursprung i det nordiska köket och med sin passion för exceptionella råvaror omdefinierar de den exklusiva måltiden. De har ingen à la carte utan serverar enbart en fast meny.

När White Guidetestarna inleder sista akten av testmiddagen säger de sig kippa efter andan, och när det hela är avslutat kan de ”inte annat än applådera”. De skriver: ”Nya Adam/Albin bjuder på ett proffsigt personligt skådespel – och en maxad matupplevelse med både nerv och total närvaro.”

Duon driver dessutom flera andra krogar i huvudstaden och under 2022 kommer de att öppna en stor restaurang i Slakthusområdet.

Adress: Rådmansgatan 16, Stockholm

MÄSTARKLASS – Restauranger där köket presterar mycket intressant och ofta nyskapande matlagning på högsta restaurangnivå i Sverige. Helhetsupplevelsen är på hög nivå.

Etoile 

Krogens namn förpliktigar, och mycket riktigt fick de 2020 dels en ”vanlig” en stjärna i Michelinguiden för att mat och service är i topp. Samtidigt fick de en grön stjärna av samma guide för sitt hållbarhetsarbete.

Etoile betyder passade nog stjärna på gastronomispråket franska. Att de fått en stjärna i världens mest prestigefyllda guide förvånar inte White Guide-testarna ett dugg. De var där 2020 och åt sig igenom en meny som ”blinkade lekfullt åt olika matkulturer och kulinariska företeelser” och noterar alla detaljer som ”pincettprecist” pryder rätterna.

Krögarna Jonas Lagerström och Danny Falkeman lovar sina gäster en upplevelse med internationell bredd som de gör på ett lekfullt och prestigelöst sätt. Duon gillar att blanda, inte bara matens inriktning utan även tillagningstekniker. Här serverar de en fast meny till alla sina gäster. Restaurangen går som tåget, och när grannlokalen blev ledig la de rabarber på den och byggde ut från 70 till 270 kvadratmeter – mitt under pandemin. 

I början av 2022 gav sig Jonas och Danny även otippat in i pizzeriabranschen och öppnade krogen Stella i centrala Sundbyberg. Siktet är inställt på en kedja inspirerad av klassisk, svensk förortspizza. 

Adress: Norra Stationsgatan 51, Stockholm

28+

Ingen annan svensk krog har haft en stjärna i Guide Michelin lika länge sammanhängande som 28+ – Göteborgskrogen som tycks ha funnits i en evighet. Krogen öppnade redan 1985 och har haft stjärnan i hela 31 år. Restaurangen ligger mitt i smeten, bara ett stenkast från paradgatan Avenyn. Enligt White Guides provsmakare har restaurangen inte heller åldrats ett smack. Fast ostvitrinen ur vilken man kan välja diverse läckra ostar till dessert har uppdaterats. Numera finns inte bara franska varianter utan även nyheter från den svenska marknaden.

Här kan man välja mellan liten och stor avsmakningsmeny som byts ut var fjärde till var sjätte vecka, samt à la carte. De använder närproducerade och ekologiska råvaror som är i säsong, dock är högsta prioritet att råvarorna klarar krogens kvalitetskrav.

”Exklusiva råvaror har alltid varit krogens signum – men plus och plus blir inte alltid plus, ibland står de i vägen för varann.” skriver White Guide i april 2020.

Adress: Götabergsgatan 28, Göteborg

MYCKET GOD KLASS – En mycket god helhetsupplevelse där köket presterar intressant och mycket väl genomförd matlagning.

Brasserie Astoria

Den 15 mars 2021, mitt under pågående pandemi, öppnar Björn Frantzén ytterligare en krog – Brasserie Astoria i Stockholm. Lokalen är en före detta biograf och består av 1 200 kvadratmeter uppdelat på bar, matsal, chambre séparée samt en vinbar ut mot gatan. Enligt White Guide är det ”ett brasserie med extra allt” där det ”bjuds på både bröd och skådespel”.

Restaurang Astoria i Stockholm

Här finns brasserieklassiker på menyn såsom sniglar, moules à la crème, caesarsallad, steak tartar samt steak frites med mera. Många av klassikerna har en twist.

– Vår variant på Ostron ”Rockefeller” är ett gratinerat ostron som har blivit väldigt uppskattat och lite av en Astoria-signaturrätt. Vi använder sake i hollandaisesåsen. Och vi har gjort en egen tolkning där vi har utgått från Toast Skagen. Men vi kallar vår Toast Astoria med både räkor och kungskrabba som är blandat med lite wasabiaioli i ställer för vanliga majonnäs. Den rätten kommer vi förmodligen aldrig att ta bort från menyn, säger Mikael Einarsson, kökschef, och fortsätter. 

– Och till hälleflundran serverar vi japanskt sushiris som vi blandar med pepparotsvinäger och toppar med friterad lök vilket är supersmaskigt och roligare än ett vanligt ris. 

Men att starta restaurang under en pandemi med restriktioner. Hur funkade det?

– Vi har levt i en bubbla. Det har varit helt galet. Restriktionerna har på ett sätt varit till vår fördel på så sätt att vi fick växa in i volymerna och lära oss. Det blev tufft när vi öppnade för det var så komprimerat samtidigt som det fanns ett stort sug att få gå ut och äta även om det var mitt i pandemin. Men vi klickade ju in alla rätt på många faktorer. Läget, lokal och inredning och inte minst att Björn Frantzén står bakom som krögare, svarar Mikael. 

Adress: Nybrogatan 15, Stockholm

DoMa

Dorotea (Tea) Malmegård är ett välkänt ansikte för många av oss. Inte minst för att hon deltog i 2021-års Kockarnas Kamp. Sedan 2014 driver hon DoMa tillsammans med sambon Viktor Lejon. De öppnade först upp sitt hem för gäster men sedan några veckor innan pandemin bedriver de sin verksamhet i en lokal för att kunna tillfredsställa efterfrågan. Och snart därefter tillkom även en bar vägg i vägg.  ”Lekfullt och personligt på Östermalm”, skriver White Guide.

Vilket typ av mat serverar ni?

– Vi vill aldrig begränsa oss till en matlagningsstil, en nisch eller ett kök. Vi ska alltid laga den mat som vi tycker känns rolig och härlig. Därför kommer vi aldrig att sätta DoMa i ett fack, svarar Tea.

Många av råvarorna till maten, bär och dryck kommer från Teas och Viktors lantställe på Ingarö. ”Menyn är strösslad med överraskande kryddor på oväntade platser.” skriver White Guide efter sitt besök och beskriver rätterna från dessertmenyn som försvinnande goda. Men så är ju Tea inte bara kock, hon är också utbildad konditor och har desserterna på prinsessan Madeleines bröllop på sin meritlista.

Adress: Östermalmstorg 48, Stockholm