Bästa bubblet till nyår - champagne, cava och crémant med mer.

Vad väljer du att skåla in det nya året med? Här tipsar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson om bästa bubblet till nyår. Det är inte nödvändigt att dricka just champagne hela kvällen - det finns många läckra mousserande viner att välja bland!

Champagneflaskor - bästa bubblet till nyår

Snart är dagen kommen då vi eftertänksamt blickar tillbaka till året som varit och fulla med förhoppningar välkomnar det nya. Inget känns då mer naturligt än ett vackert kristallglas med vin som både brusar och berusar. Vi hjälper dig att hitta rätt!

Välkomna gärna gästerna med ett prisvärt mousserande vin i mer moderat prisklass. Vid ankomsten eller minglet är det inte vinet som skall spela huvudrollen utan det sociala samspelet. En försiktigare början ger också möjlighet att kunna stegra dryckesvalen genom hela nyårsmenyn.

Haut-Mouleyre Crémant de Bordeaux

99,00 kr


Trevligt bubbel i form av en Crémant från Bordeaux. Utmärkt som sällskapsdryck eller till det dukade bordet. Väljs med fördel till lätta och medelkraftiga anrättningar på fisk, skaldjur eller grönsaker. Det får gärna finnas lite syrlighet i tillagningen eller i tillbehören. Vi rekommenderar filodegsrullar med fetaostfyllning och vitlöksdipp.

Denna crémant är en riktigt bra början på kvällen. Det är ett friskt och fräscht mousserande vin med en fruktighet som för tankarna till persika och solmogen citrus parat med nybakad brioche. Servera gärna med våra räksnittar.

Glöm inte det alkoholfria bubblet

Naturligtvis skall det finnas genomtänkta dryckesval även till de som inte väljer att dricka alkohol. De svårt att göra riktigt goda alkoholfria viner, men de mousserande vinerna brukar vara de bästa i klassen. Det finns bra mousserande varianter både i dagligvaruhandeln och på Systembolaget.

Det är många som glömmer bort att använda mousserande viner som måltidsdryck. Det är mycket olyckligt då vi där definitivt finner många ljuva föreningar. Så jag tycker att ni på nyårskvällen skall välja en förrätt som är sprungen ur havet och öppna en riktigt god champagne.

Champagne Bauchet Cuvée Signature Premier Cru

399,00 kr


Bauchet Cuvée Signature Premier Cru är en välbalanserade champagne - utmärkt som aperitif och även en välkommen gäst vid det dukade bordet. Servera gärna till eleganta fisk och skaldjursrätter. Vi rekommenderar exempelvis en lyxig löjromstoast.

Detta är en mycket frisk och balanserad champagne som för sig väl och elegant vid det dukade bordet. Varför inte servera en klassisk löjromstoast? Men glöm inte att pressa några droppar citronen över löjrommen, så du förhindrar att få en reaktion mellan vinet och den umamirika löjrommen.

Champagne till nyårsmaten

Till varmrätten förslår jag att man fortsätter med en kraftfullare champagne som är helt baserad på den blå druvan pinot noir. Här kan du servera en lite kraftigare fiskrätt som gärna får vara halstrad eller grillad. Vinet klarar även med bravur en lättare anrättning på ljust kött eller fågel.

Wongraven Champagne Brut

399,00 kr

431,00 kr


Wongraven Champagne Brut har en nyanserad och inbjudande doft med blommiga inslag och toner av hallon, röda vinbär samt kex. Smaken är torr, frisk, komplex, krämig och har en lång och nyanserad eftersmak. Wongraven Champagne Brut är en torr Champagne, gjord uteslutande på Pinot Noir från byn Les Riceys i departmentet Aube i Champagne som är ett av de sydligaste i regionen.

En riktigt bra champagne signerad den norska sångaren Sigurd Wongraven. Ett mycket välkomponerat vin som visar upp ett potpurri av inbjudande champagnesmaker som hallon, röda vinbär, kex, citrus, blommor och ostronskal.

Efter många timmar med god mat, passande drycker och förhoppningsvis trevligt umgänge börjar det bli dags för tolvslaget. Många väljer då ett prisvärt mousserande i en något lägre prisklass. Det är inte så dum tanke - en dyrbar Champagne finner bättre sin plats tidigare på kvällen då den får en uppmärksamhet den förtjänar.

Skippa champagne till tolvslaget

Ett perfekt bubbel för tolvslaget blir därför dessa prisvärda mousserande viner:

Faustino Cava Brut Reserva

119,00 kr


Faustino Cava Brut Reserva har frisk doft med karaktär av gröna äpplen, solmogna krusbär samt mineraler och en lätt brödighet. Det mousserande vinet är torrt med en ungdomlig smak med frisk syra. Fruktiga inslag av äpple och grapefrukt samt rostat bröd. Cavan har fina bubblor och ett fräscht avslut.

Baron Aimé Crémant de Bourgogne Brut

155,00 kr


En crémant med medelstor doft med inslag av gröna äpplen, citrus och rostat bröd. Smaken är torr och frisk med trevliga inslag av äpple, citrus, mineral och nybakat bröd.

Luigi di Grasso Alta Langa Metodo Classico

199,00 kr

261,00 kr


Luigi di Grasso Alta Langa Metodo Classico har en nyanserad doft med inslag av persika, rostat bröd, citrus, honung samt en fläkt av nougat. Smaken är fruktig och frisk med fina toner av persika, rostat bröd, gula päron, citrus samt en fläkt av äpplen och nougat.

Pomme Doublée Apple Spritz

115,00 kr


Pomme Doublée har intensiv och frisk fruktsmak med eleganta toner som kommer från ett urval av de bästa och mest smakrika äppelsorterna. De djupa bakre tonerna kommer från en pigg Calvados och balanserar upp det hela på ett snyggt sätt.

När vi läppjar på vinet och bubblorna retsamt kittlar våra smaklökar kan vi önska att 2023 skall bli ett år som vida överträffar 2022 vad det gäller ökad förståelse mellan människor, empati och samverkan. Frågan är ju också vad lilla jag kan göra för att det skall bli en bättre värld.

Vi önskar er alla en lyckad nyårsmiddag, ett Gott Nytt År, och att ni ägnar de sista decemberdagarna till eftertanke, så att ni ger er själva ett nyårslöfte som inte bara gör gott utan även är både rimligt och genomförbart.