Bästa Halloween-sminkningen på festen.

Cecilia Lidén från Art Make up School ger tips på hur du ska sminka dig på Halloween.

Sugar skull - halloweensminkning

Halloween har slagit igenom på allvar i Sverige och allt fler går på fest utklädda till diverse olika skräckinjagande monster. folk o folk har bett makeup-artisten och maskören Cecilia Lidén om lite tips på hur du gör en lyckad halloween-sminkning av dödskalle eller sugar skull. Till vardags driver Cecilia Art of Make up School i Solna.

Det finns många olika varianter på halloween-sminkningar, från dödskallar till zombies med läskiga sår och skador. Cecilia Lidén har valt att fokusera på de två Halloween-sminkningar som hon och hennes kollegor på Art of Make up School får mest förfrågningar på; dödskallar och de lite mer färgglada mexikanska sugar skulls.

– Börja gärna med att googla fram en bild som du kan använda som förlaga och inspiration. Det gör även vi, fast vi är proffs, säger Cecilia. 

Bästa resultat får du om du investerar i riktigt teatersmink och undviker de billigare varianterna som finns i leksaksaffärerna. Det hittar du bland annat på Buttericks eller Smink och Perukmakarn, båda har butiker på nätet. För att göra en sugar skull eller dödskalle klarar du dig med svart och vitt teatersmink, eller fetsmink, som Cecilia kallar det i intervjun. 

Börja med ett rent och skäggfritt ansikte

Innan du börjar med din Halloween-sminkning ska ansiktet vara rent från smink och foundation.

– Det hetaste tipset om du är kille är att vara renrakad – med hyvel så att det blir riktigt slätt. Har du skägg blir det ju svårt att få ett helt vitt ansikte, säger Cecilia och skrattar lite.

Oavsett om man ska vara klassisk dödskalle eller sugar skull brukar hon börja med att måla konturerna runt ögonhålor, näsan och munnen. Hennes tips är att göra dem i vitt.

– Om du gör dem i svart från början är det svårt att ändra om du vill göra om eller om det blir fel. 

När du har gjort det är det lättast att göra fälten runt ögonen och näsan i den färgen du vill ha. Är det en klassisk dödskalle är det i svart som gäller, och en sugar skull kan vara turkos, röd, rosa eller i någon annan glad färg.

– Då kan du använda vanliga ögonskuggor, så slipper du köpa teatersmink, säger hon.

Därefter är det dags för nästippen. På en klassisk dödskalle är ofta hela nästippen svart eftersom det ska se ut som att den är helt borta. 

– En sugar skull brukar däremot oftast ha som en liten spader eller ett litet hjärta, eller en mycket mindre svart näsa och i en roligare form.

Täck helt med vitt och dränk in med puder

Sedan är det dags att måla det vita. Proffsen använder pensel, men det fungerar också med en vanlig svamp som är lite billigare. Dem kan du hitta på parfymavdelningen i en vanlig butik. Pensel är ofta dyrare, och du behöver två; en till svart och en annan till vitt.

– Dra inte in fetsmink i din foundationpensel som du använder till vardags. Det är svårt att få bort och det är lätt att du förstör penslarna. 

Runt ögonen behöver du en liten pensel, det kan fungera med en läppensel.

– Vi kör vitt över hela ansiktet, över läppar, mun, kindben och allt. Och det ska vara helt täckande. 

När du är klar med det vita är det dags att lägga på talk. Det gör man för att fixera Halloween-sminkningen så att den håller hela kvällen utan att smetas ut, vilket ”fetsmink” annars har en tendens att göra.

– Vi använder alltid talk, vanligt babypuder som du köper på apoteket. Puder ger alltid en liten färgtouch, även om du köper ett transparent.

Talken lägger du på med en puderpuff, och det ska vara mycket.

– Vi öser på talk som vi trycker in lite lätt, så att det nästan blir helt vitt. Man borstar bort det överblivna, och då kommer färgen fram igen.

Cecilia poängterar att det är viktigt att gå på de vita fälten först och därefter de svarta. Du vill inte riskera att du får svart på puffen som du kletar in i det vita så att du måste göra om från början. Talken behövs bara på fetsminket. Har du använt ögonskugga runt ögonen så behöver du inte talka där eftersom det är en helt torr produkt.

Dekorera med paljetter och strass

Därefter är det dags att dekorera din Halloween-sminkning. Oavsett om du har gjort en sugar skull eller vanlig dödskalle gör du en svart skugglinje som går in vid kindbenen, och en uppe vid tinningen. Titta gärna på bilden du googlat fram på dödskallen eller din sugar skull för att se var skuggorna bör läggas. 

– Detta gör du alltså ovanpå talkningen, och då är det lättare att använda svart ögonskugga än fetsmink. 

Sedan gör du munnen, dekorerar mer på och runt ögonen, gör snirklar med mera. Sugar skulls brukar vara utsmyckade med paljetter eller strasstenar runt själva ögongloben.

– Det går att fästa med ett vanligt lösögonfranslim. Du kan också använda glitter som du fäster med vaselin. 

Sugar skulls har ofta stora lösfransar. Det finns på parfymavdelningen i en vanlig butik. 

Nu är du färdig med Halloween-sminkningen. Sedan är det bara till att sätta på partystassen och ge dig iväg på fest. Skräm ingen på vägen bara!

Xanté Sparkling & Pear

111,00 kr


Värm upp inför Halloween-festen med ett riktigt gott bubbel med smak av päron!