Frida Gustavsson har huvudrollen i storfilmen Eld & lågor.

folk o folk har fått en pratstund med Frida Gustavsson, aktuell med en huvudroll i den nya filmen Eld & Lågor.

Frida Gustavsson

Frida Gustavsson debuterar som skådespelare i en av huvudrollerna i vårens stora svenska långfilm Eld & lågor. Hon är tidigare känd som en av världens mest framgångsrika fotomodeller, men byter nu karriär och satsar på film och teater.

Året är 1940, det är dags att slå upp portarna för säsongen till de två konkurrerande nöjesparkerna som ligger på Djurgården i Stockholm. Det är de första scenerna i filmen Eld & lågor, som baseras på en sann historia om Nöjesfältet och Gröna Lund, och den bittra rivalitet som fanns mellan de två ägarfamiljerna. I hemlighet förälskar sig Ninni och John i varandra, som är dotter respektive son till de bittra fienderna. Filmen har premiär den 14 februari, på Alla Hjärtans Dag. Då får den breda publiken möta den unga skådespelaren Frida Gustavsson i hennes första stora roll på vita duken.

Hur känns det inför premiären?

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte är nervös. Men jag har sett filmen och tycker att den är helt fantastisk. Nu vill jag bara att den ska komma ut, få sitt eget liv och möta publiken. Förhoppningsvis tycker folk verkligen om den och ser allt det hårda arbete som ligger bakom. Så det är med skräckblandad förtjusning som jag ser fram emot den här dagen, säger Frida Gustavsson till folk o folk.

Nytta av erfarenheten som modell

Trots att hon bara är 25 år har Frida Gustavsson redan en lång, framgångsrik karriär bakom sig som en av världens mest anlitade fotomodeller. Hon har hunnit bo i Tokyo, London, Paris, New York och Los Angeles och prytt omslaget på de flesta av världens stora modemagasin och gått catwalk på de mest betydelsefulla visningarna.

Erfarenheterna som modellyrket har gett henne, kan ibland vara till stor nytta när hon ska filma.

– Det är en otrolig trygghet att ha vanan att stå framför kameran. Det har gett mig en teknik som sitter i ryggraden utan att jag behöver tänka på det. Jag vet hur jag ska stå och röra mig för att hitta ljuset.

Hon tror också att rutinen att jobba med kroppen visuellt och att bära olika typer av kläder är en erfarenhet som kan vara till fördel i skådespeleriet, även om modellandet är en superlightversion av vad det innebär att spela en roll i en film.

– Jag tror verkligen inte man kan bli en duktig skådespelare bara för att man har varit framgångsrik som modell. Det är på ett sätt jätteläskigt att agera, i alla fall så som jag jobbar. Jag utgår mycket från mig själv och mina erfarenheter och det blir naket och transparent medan modellandet är ett skydd, säger hon och fortsätter att förklara.

– Det skrapar bara på ytan och ger en plattare och mer schabloniserad bild eftersom ett enda foto ska berätta allt. Som skådespelare jobbar du med dig själv på helt andra sätt och bygger upp din karaktär.

Hon beskriver det som en mycket större process och att arbetet tar längre tid. Skådespelaren jobbar inifrån sig själv och dessutom i samverkan med andra aktörer.

– Det har varit så otroligt skönt att slippa tänka på utseendet – att få gråta och skrika, vara människa och ibland nästan osminkad. Att inte behöva leva upp till bilden av hur en modell ser ut har varit så frigörande för mig som person. Jag identifierar inte mig själv som en snygg person, det har jag aldrig gjort.

Började med teater tidigt

Frida har länge drömt om att jobba med teater och film. Redan som liten höll hon på med teater hemma i Vällingby, där hon växte upp. Hösten 2014 tog den då blivande skådespelaren ett halvår ledigt från jobbet som modell och gick en förberedande teaterutbildning på Boulevardteatern i Stockholm. Som avslutning på utbildningen satte de upp en pjäs – Gökboet – där Frida spelade rollen som Billy.

– Det var där jag tog de första stapplande stegen i att chansa och våga göra det här på riktigt. Det jag egentligen har velat göra i hela mitt liv, och nu finns det inga andra alternativ än att försöka på allvar.

Manuset till Eld & lågor fick Frida i sin hand redan 2015. Hon är osäker på om det var rollsättaren Jeanette Klintberg som tipsade om henne i rollen som Ninni efter att hon provfilmat för en helt annan sak. Eller om det var Lotta Mårlind, regissören och manusförfattaren Måns Mårlinds fru, som jobbar med reklamfilm som låg bakom det hela.

– Jag fick dock gå igenom samma procedur som alla gör. Provfilma första, andra, tredje, fjärde och femte steget, säger hon och skrattar.

I filmen spelar Frida mot några av Sveriges mest välkända skådespelare som Robert Gustafsson, Pernilla August, Helena af Sandberg samt Lennart Jähkel.

– Det var så fint att spela mot dem som har så enormt mycket rutin och talang och få känna sig trygg med att där och då, i varje scen, var vi två skådespelare på lika villkor, som blivit utvalda för att vi var bäst på just våra roller. Jag lärde av dem och samtidigt gav det mig ett otroligt bra självförtroende att vi bara körde på.

Om framtiden säger Frida att hon kommer att fortsätta sin yrkesbana som skådespelare.

– Det är min dröm och min målbild.

Det verkar som att hennes planer går vägen. Den nya karriären har tagit raketfart. Inspelningen av Eld & lågor gjordes under 2017 och sedan dess har Frida hunnit med att göra en tysk långfilm samt två tv-serier för SVT som kommer att visas under våren och i sommar.

Frida Gustavsson

Faktaruta

Namn: Frida Gustavsson

Ålder: 25 år

Bor: På Södermalm i Stockholm och lantställe på Muskö i Stockholms skärgård

Familj: Fästmannen Marcel Engdahl

Yrke: Skådespelerska

Aktuell med: En av huvudpersonerna i långfilmen Eld & lågor som har premiär 14 februari.