Peter Johansson om Queen-rollen: "Måste ge järnet".

I februari drar "Champions of Rock" ut på Sverigeturné – för fjärde gången. Det är fem år sedan de senast spelade för utsålda arenor och precis som då är det landets främste Queen-tolkare Peter Johansson som med gästartisten Jenna Lee-James står i centrum.

Peter Johansson i Champions of Rock.

Musikalartisten Peter Johansson började sjunga Queen-låtar professionellt för tjugo år sedan. Han hade fått reda på att de hade satt upp musikalen We Will Rock You i London kände han att han bara måste vara med.

– Jag åkte dit på audition och blev uttagen, bara ett år efter premiären. Sedan dess – 2003 – har Queen varit en stor del av mitt liv.

Jenna och Peter på scenen i West End

När Peter klev upp på scenen på Dominion Theatre i London fanns Jenna Lee-James redan i ensemblen. Hon hade varit en del av showen sedan starten 2002. Jenna kommer från Skottland men bor sedan många år tillbaka i London. Hon började redan i treårsåldern och tog danslektioner och därefter växte sig intresset för artisteri sig bara starkare.

– I tioårsåldern började jag att delta i talangtävlingar och från att jag var tolv fick jag lite jobb på klubbar runt om i Skottland.

På sin pappas inrådan utbildade hon sig inom redovisning, men det har aldrig blivit något t 9–5-jobb för Jenna. Och trots att pappan var den som tyckte att hon skulle skaffa sig en mer traditionell utbildning har föräldrarna alltid stöttat hennes val att bli artist.

– Jag har jobbat hårt för att nå dit jag är i dag och är fortfarande grundad, vilket jag tror är en av anledningarna till att jag har så stor passionen för det jag gör och ett starkt driv. Men om jag en dag inte längre tycker om att syssla med det här, då slutar jag, säger hon bestämt.

Jemma Lee-James.

Foto: Adam Hills

Jemma Lee-James gör en av de stora rollerna i "Champions of Rock".

Sverige ser hon som sitt andra hemland och berättar lyckligt att det finns ett Espresso House mitt emot hotellet. Starbucks hemma i Storbritannien ger hon inte mycket för men beklagar sig lite över att hon som britt inte kan ladda ned den svenska kedjans app.

– De borde ge mig gratis kaffe, hälsa dem det, säger hon och skrattar stort.

Är Sveriges främsta Queen-tolkare

Peter är uppvuxen i Sankt Annas skärgård i en familj där det sjöngs och spelades mycket musik och han startade tidigt ett band ihop med sin kusin.

– När jag var 16–17 år upptäckte jag att jag var ganska bra på det här, fick blodad tand och insåg att det skulle kunna bli min framtida karriär.

Efter gymnasiet sökte han därför till Musikteaterskolan i Bjärnum och därefter kom han in på Ballettakademiens musikalartistlinje. Precis som Jenna har Peter i princip arbetat med musik i hela sitt liv – förutom mjölkning av kor, köra in hö och allt annat som hörde till sysslorna hemma på föräldrarnas gård i Östergötland.

Peter är en flitigt anlitad artist och har gjort en rad olika roller i musikaler, en del utomlands men framför allt i Sverige. Queen har följt med honom sedan Londontiden och han har gjort sig känd som Sveriges främste Queen-tolkare.

– Vi räknade efter och kom fram till att jag förmodligen har gjort 1 400 "We Will Rock You"-föreställningar och Jenna runt 2 000, säger han och skrattar.

Freddie Mercury anses ha varit en av världens främsta sångröster, hur känns det att axla det arvet?

– I London spelade jag rollen som osäker pojke, så där behövde jag inte fylla hans skor på det sättet. Nu när jag sjunger Queen har jag hela tiden i åtanke på vilket sätt som Freddie sjöng och jag vill gärna ta mig an låtarna med samma intensitet. För mig är det på samma sätt som det var för honom – att sjunga live innebär att man måste ge järnet, det går inte att hålla tillbaka. Freddie kämpade och svettades som en tjurfäktare i en arena, vilket är en del av charmen med Queen-musiken. Man måste pressa sig själv, säger Peter entusiastiskt.

Peter Johansson och Jenna Lee-James på scen under en av alla sina shower ihop.

Foto: Rebecca Hansson

Peter Johansson och Jenna Lee-James på scen under en av alla sina föreställningar ihop.

Jenna berättar att hon ibland har mötts av viss skepsis eftersom många inte förväntar sig en kvinnlig röst. Men efter att ha sjungit Queen-låtar i tjugo år har hon hittat sitt sätt att ta sig an dem. Hon menar att man kan sjunga musiken med alla riff och höga toner utan att göra exakt som Freddie Mercury.

– Vi framför vår version av Queen. Freddie, Brian May, Roger Taylor, John Deacon skrev musiken så att den skulle vara dramatisk – så att den berättar en story. Och det är vad jag och Peter försöker göra. Vi försöker att uttrycka Queen-låtarna på vårt sätt, säger hon och fortsätter:

– Ingen kan någonsin vara Freddie, så vi vill inte kopiera honom och försöker inte heller att klä ut oss till honom i "Champions of Rock". Det går aldrig att ersätta honom. Men vi kan göra allt för att hedra musiken och den stil han skapade. Jag brukar tänka att han ser oss och alla andra som spelar Queens musik i dag och säger till sig själv: ”Det var precis så jag ville att det skulle bli”.

– Det känns på något sätt som att det var hans sista vilja, inflikar Peter.

Sagan bakom Bohemian Rhapsody

Under perioden i London hade bandmedlemmarna Brian May, gitarrist, samt Roger Taylor, som spelade trummor, varit djupt involverade i musikalen.

– Så vi känner till en hel del av historierna bakom låtarna, säger Jenna.

En av dessa var när Freddie Mercury skapade "Bohemian Rhapsody". Han brukade sova med pianot bakom huvudet eftersom han kunde vakna upp mitt i natten och få inspiration. Just den låten skrev han klockan tre på morgonen.

– Och kom på den lite underliga idén med en gospelkör mitt i, säger Peter och ler.

När Freddie Mercury följande dag mötte de andra i studion och presenterade sina tankar ifrågasatte de först vad han höll på med.

– Men han lyckades övertyga dem att testa den här ”lite galna låten” med konstig text, en operadel mitt i och som egentligen är tre låtar i en, säger Peter.

– Vid den tiden hade Roger Taylor just köpt ett fantastiskt hus i Surrey i UK som han egentligen inte hade råd med. Managern ifrågasatte honom, men Roger svarade: ”Det Freddie skapar just nu kommer att göra oss rika.” Roger kände på sig att "Bohemian Rhapsody" skulle bli en hit, vilket den blev, berättar Jenna.

– Det var deras första stora ekonomiska framgång och deras vändpunkt. "Bohemian Rhapsody" förändrade deras liv, fortsätter Peter.

– Roger kunde behålla huset och jag minns att vi hade fest där en gång, tillägger Jenna.

Peter Johansson, artist i "Champions of Rock".

Foto: Rebecca Hansson

Peter Johansson deltar i konsertturnén "Champions of Rock" i Sverige under våren.

"Inte ens Freddie sjunger som Freddie"

Jenna beskriver också hur Brian May stöttade henne en dag när hon kände sig förkyld och var osäker på om hon skulle klara av att ta de höga tonerna.

– Han berättade att även Freddie hade dåliga dagar och att det fanns tillfällen då han stod på scenen och inte kunde ta de höga tonerna. Då sjöng han lägre toner som alternativ eller fick publiken att sjunga med. Det som gjorde honom speciell var att han uppträdde ändå – han var alltid en entertainer, även när han mådde dåligt och rösten inte var perfekt. Han gav 120 procent varje gång och man älskade honom, säger hon och fortsätter:

– Om man drömmer om att sjunga som Freddie så ska man komma ihåg att inte heller Freddie alltid sjöng som Freddie. Så det var ett bra råd.

"Champions of Rock"-turné i Sverige

Den tredje februari är det premiär för "Champions of Rock" i Karlstad. Det är fjärde gången som succéturnén sätts upp. Nytt för i år är att en stor kör från Joyvoice följer med. En kärntrupp på tolv personer är med hela turnén och i varje stad tillkommer lokala körsångare.

– Ibland kommer vi att vara femtio personer på scenen. Det blir en rolig utekväll med fantastisk musik, lysande musiker och hela publiken kan sjunga med och festa, säger Peter.

De spelar sju konserter på stora arenor runt om i Sverige fram till finalen den 18 februari på Avicii Arena i Stockholm.

– Världen är just nu en konstig plats. Den har varit nedstängd under pandemin. Nu har vi en energikris och krig och vi vet inte vad som kommer att hända, säger Peter och Jenna fyller i:

– Det känns fint att kunna ge folk en liten bit av glädje. Det finns ett liv där ute och vi måste fortsätta sträva, tänka framåt och leva i dag. För vi vet inte vad som kommer att hända i morgon, säger Jenna med en viktig uppmaning:

– Lev ditt liv nu och omfamna det!

Turnéplanen för Champions of Rock 2023:

  • 3/2 Karlstad, Löfbergs Arena

  • 4/2 Linköping, Saab Arena

  • 10/2 Göteborg, Scandinavium

  • 11/2 Växjö, Vida Arena

  • 17/2 Malmö, Malmö Arena

  • 18/2 Stockholm, Avicii Arena

Av: Åsa Larsson

11.01.2023
Babsan show med Lars-Åke Wilhelmsson

Bubblande möte med Babsan.


Under hösten hade Babsans första egna show premiär, BABSAN SHOW – Ett liv i rosa. Nu står det klart att det blir fler föreställningar i vår. folk o folk fick ett snack med Lars-Åke Wilhelmsson en vecka innan nypremiären.

Läs mer »