Stor festival med idoler från 1980-talet.

Den största samlingen av 1980-talsartister någonsin uppträder på Zinkensdamms IP den 26 maj. Då blir det stor ”Tillbaka till 80-talet festival” med musik, artister, mat och en massa andra festligheter.

Peo Thyrén från Noice arrangerar 1980-talsfest

Den största samlingen av 1980-talsartister någonsin uppträder på Zinkensdamms IP den 26 maj. Då blir det stor ”Tillbaka till 80-talet festival” med musik, artister, mat och en massa andra festligheter.

Peo Thyrén från Noice arrangerar 1980-talsfest

Det började med en 80-talsgala på Göta Lejon i slutet av oktober förra året – som snabbt blev utsåld. Arrangörerna bestämde sig för att ordna ytterligare en gala i slutet av januari i år. De biljetterna försvann ännu fortare än till första festen.

– Då ställde vi oss frågan om vi skulle arrangera fler galor eller om vi skulle ta upp evenemanget på en större nivå så att alla som ville kunde gå, berättar Peo Thyrén som arbetar för Stockhouse, en av arrangörerna bakom galorna. Peo är dessutom medlem i Noice, ett av 1980-talets mest populära svenska band. Noice slog igenom över en natt och bland deras mest kända hits finns ”En kväll i tunnelbanan” och ”I natt e hela stan vår”.

I maj blir alltså det stor festival på Zinkensdamms IP med plats för 18 000 besökare. På scen står några av Sveriges allra största och mest folkkära artister från 80-talet och levererar sina mest kända hits. Det blir Lili & Susie, Ankie Bagger, Tone Norum, Tommy Ekman (från Style), Micke Syd (från Gyllene Tider), Suzzie Tapper, Anne-Lie Rydé, Kee Marcello (från Europe), Lasse Lindbom Band, Mats Ronander, Lustans Lakejer samt ovan nämnda Noice.

– Även en av de största internationella artisterna på 80-talet, Nik Kershaw, kommer. Och Slade, som visserligen slog igenom på 1970-talet, men de hade några stora hits även på 80-talet, säger Peo.

Aldrig tidigare har så många 80-talsartister uppträtt vid samma tillfälle, inte ens då det begav sig på 1980-talet.

– Den här festivalen är en riktig helhetsupplevelse som förstås främst handlar om musiken, men som också är en mötesplats med foodtrucks, barer och några av Sveriges bästa DJ:s från Loveboat. Det kommer inte vara en död sekund utan fullt drag direkt från klockan 16 när dörrarna öppnas och ändå fram till midnatt”, säger Kristjan Ragnar Kristjansson, vd och exekutiv producent på Göta Lejon Produktion AB som tillsammans med musikbolaget Stockhouse arrangerar festivalen.

Målgruppen är alla som gillar 80-talsmusik.

– Förmodligen kommer många 60- och 70-talister – de som har vuxit upp med den här musiken. Men vi har sett när vi är ute och spelar med Noice att det fylls på med fler och fler yngre människor också, säger Peo entusiastiskt.

Många av artisterna känner varandra sedan gammalt och kommer att ha kul tillsammans på scen, något som Peo tror kommer märkas och smitta av sig på publiken. Han spår att festivalen blir en folkfest med glädje och härlig stämning där vi får höra en massa gamla låtar.

– Vi har sett på galorna på Göta Lejon och när vi har varit ute och spelat med Noice att den här målgruppen är folk som gillar att festa på ett skönt sätt.

Artister som uppträder på 80-talsfestivalen

Fakta

Tillbaka till 80-talet festivalen

När: 26 maj klockan 16–24

Var: Zinkensdamms IP, Södermalm i Stockholm

Biljetter finns på: gotalejon.se och ticketmaster.se

Åldersgräns: 18 år

Arrangörer: Stockhouse och Göta Lejon Produktion AB

Drinken geting

Gör en geting.

Bland 1980-talets populära drinkar hittar vi getingen.

Explorer vodka 4 clBananlikör 2 clGinger Ale 15 clCitron 1 skiva