Bo på Söderköpings Brunn – ett förstklassigt hotell med historia.

Söderköpings Brunn är ett elegant hotell i gammal stil som är perfekt för romantiska weekends, konferenser, avkoppling eller för dem som vill fira sin högtidsdag i vacker miljö.

Söderköpings Brunns eget fartyg M/F Lindön

Söderköpings Brunn är Sveriges äldsta företag. I dag är det ett elegant hotell i gammal stil som erbjuder romantiska weekends, övernattning för affärsresenärer, konferenser eller bara avkoppling. Hotellet är populärt för bröllopsfester, barndop, borgliga begravningar och perfekt för dem som vill fira sin högtidsdag i vacker miljö.

Redan på 1100-talet började man samla in pengar för att kunna utveckla en brunnsverksamhet i området. Vad som sedan hände ligger i dunkel fram tills år 1719, då en kurverksamhet startade grundad på S:t Ragnhilds källa. Uppsvinget kom 1774, då Söderköpings Bad & Kuranstalt fick kungliga privilegier av Gustav III.

– Det var ett stort erkännande, ungefär som att jämföra med att få en stjärna i Guide Michelin i dag, förklarar Stig Ekblad som äger och driver Söderköpings Brunn tillsammans med sin hustru Gunn sedan 43 år tillbaka.

Stig förklarar att de kungliga privilegierna gjorde det möjligt att locka hit adel och militärer med pengar. De åt sig feta i Stockholm om vinterhalvåret och kom till Söderköping på somrarna för att dricka det milt laxerande källvattnet som en form av avmagringskur.

Dagens huvudbyggnad fanns redan på den tiden och bredvid det som nu är receptionen – i källsalen – finns ett stort kar i marmor dit man ledde vattnet från källan några kilometer bort.

– På väggarna hängde glasmuggar graverade med centiliter och gästernas namn. Gästerna samlades här på morgnarna och drack enligt ordination, vilket kunde vara så mycket som tre liter på morgonen.

Hotell med klass och stil

Söderköpings Brunn är ett klassiskt och elegant hotell i gammal stil, som ligger vackert med utsikt mot Storån, parken och hotellets eget kapell. Det är stort och praktfullt med sina drygt hundra rum samt en matsal som rymmer över 300 gäster. Alla rum varierar och är vackert inredda i olika stilar. Här finns mer avskalade rum, indiska rummet och de som är försedda med himmelssäng.

Trägolv, äkta mattor och sober inredning bidrar till en trivsam atmosfär. Röda rummet är en lyxigt inredd matsal som om den vore för kungligheter och utomhusverandan är försedd med hundra år gamla rustika vitmålade trästolar och bord. Allt känns genomtänkt in i minsta detalj.

Ny toppmodern wellnessavdelning

När folk o folk gästar hotellet håller de som bäst på att bygga om den gamla spa-delen till en modern wellnessavdelning.

– Där kommer att finnas en stor jacuzzi, ångbastu, isrum och upplevelseduschar med bland annat tropiskt regn och fågelkvitter eller kraftigare strålar och mullrande åska som i djungeln. Vi kommer att ha en gemensam bastu för kvinnor, män och barn enligt tysk stil, alltså valfritt om man vill ha badkläder på eller inte. Det kommer också att finnas träningsmaskiner, en bar som serverar öl och vin och ute finns en uppvärmd 20-metersbassäng och en massa annat, berättar stig.

Den nya avdelningen kommer att stå klar den siste maj och den blir även tillgänglig för allmänheten.

Kungen och drottningen på lunch

Hotellet har många gäster som kommer hit för att bo, men också de som bara kommer hit för att äta lunch eller middag.

– Nuvarande kungen och drottningen har besökt och ätit hos oss flera gånger.

Maten som serveras är svensk-fransk och på dagens rätt-menyn finns klassisk husmanskost såsom kåldolmar, gös, strömming, köttbullar och fläsklägg med de allra bästa råvarorna. Naturligtvis är mycket närproducerat från bönderna i trakten.

Kullerstensgator och sneda hus

På medeltiden hade Söderköping Sveriges näst viktigaste hamn efter Stockholm. Numera är det en pittoresk småstad som påminner om miljön i barndomens sagor. Kullerstensgator, små, låga och ibland lite sneda trähus i olika färger och Storån som rinner igenom stadskärnan.

Det man främst förknippar med Söderköping är Göta Kanal och vackra St Annas skärgård strax utanför. Utmed kanalen ligger restauranger och caféer på rad och här myllrar av folk under sommaren som vill beskåda skådespelet vid slussningen eller äta en glass på ett av Sveriges mest kända glasscaféer – Smultronstället.

Söderköpings Brunn har ett eget fartyg, M/F Lindön, som går att boka för en tur på kanalen. Den har fullständiga rättigheter och serverar mat ombord. Båten byggdes 1915 för ryske Nikolaj den II:s räkning. Tsaren hann dock aldrig kliva ombord innan ryska revolutionen kom och han avrättades.

– Gunn hittade båten för 25 år sedan och köpte den på stående fot av den tidigare ägaren, berättar Stig stolt innan vi avslutar vårt samtal.

Emil Åreng, Måns Herngren och Adam Lundgren i en bar

Den blinda grisen.


Vi träffade Emil Åreng, Måns Herngren och Adam Lundgren som står bakom podden "Den blinda grisen" som bygger på cocktails, sprit och roliga storys.

Läs mer »