Böda Sand - modern champingsemester.

Äta, bo och göra är nyckelord för Böda Sand. Utifrån de orden har anläggningen gått ifrån en camping av klass till en modern semesteranläggning fylld med resturanger, aktiviteter och olika boendeformer.

Böda Sand semesteranläggning

Äta, bo och göra är nyckelord för Böda Sand. Utifrån de orden i centrum har anläggningen gått ifrån en camping av klass till en modern semesteranläggning med beachclub, underhållning, flera restauranger och boendeformer. 

– Därför lanserade vi begreppet ”Champing” som innebär lite charter och lite camping i samma koncept, säger Anna Barkevall, vd Böda Sand.

Historien för en av Sveriges mest kända semesteranläggningar började 1957. Längst upp på norra Öland bildades då en camping. 1978-1994 ägdes området av statliga DomänTurist och därefter köpte nuvarande vd Anna Barkevalls föräldrar verksamheten och började uppgradera och utveckla servicehus med mera, fram till 2005 då Anna och hennes bror tog över alltihop. 

– Redan då var Böda Sand en fin anläggning och en destination. Folk åkte hit för att besöka Sveriges finaste strand – två mil med vit sand. Men om jag och min man skulle flytta hit efter att ha bott elva år i Stockholm med jobb i city behövde vi göra vår egen resa. Så vi satte en vision – vi skulle gå från camping till semesteranläggning på tio år.

Champing – två semesterkoncept i ett

De satsade på en uppgradering av ”äta”, ”bo” och ”göra” och investerade i nya restauranger, byggde beachclub, började med charterkoncept såsom nöjesshower och minidisco samt uppgraderade boendet. 

 – För att nå de gäster som ville vara här men inte var campare behövde vi en annan typ av stugboende. Vi byggde genuina strandhus med öländsk kalksten som går att bo i året runt och på stranden finns tre små kärleksnästen – utan el för att inte bli störda av mobiler med mera.

Böda Sand lanserade Champing, som enlig Anna är en blandning av det bästa från två semesterkoncept: charterresan och camping.

Böda Beach Club med havet i bakgrund

– Du har friheten med camping, utomhusupplevelsen och det roliga äventyret med familjen. Samtidigt finns charterresans säkerhet, trygghet och bekvämlighet. Du är här en i vecka och allt är paketerat, bekymmerslöst och du slipper att tänka själv – det har någon annan gjort åt dig. Vi är en svensk charterdestination, säger hon engagerat.

Många har hittat dit under Corona 

När Corona kom fick Böda Sand som alla andra turistdestinationer först ett bakslag med avbokningar. Men när reseförbudet upphävdes i juni 2020 blev det omvänd effekt. Många av dem som inte kunde åka på charter utomlands åkte i stället till norra Öland. 

– De insåg att de kunde få samma sak i Sverige till en tiondel av priset och mycket mer hållbart. De kände sig dessutom trygga, att smittrisken var liten. Över en natt flyttade den här målgruppen in hos oss och jag tror att många kommer att stanna kvar även efter att det blir fullt tillåtet att resa igen.

På Böda Sand har gästerna sitt eget boende, oavsett om det är i stuga eller husvagn. De tar sig dit själva i bil och det finns en bro till ön så resenärerna slipper att trängas på båtar och flyg. 

Nu ligger ledningens fokus på att utveckla verksamheten ytterligare för att den här målgruppen ska stanna kvar efter Corona.

Servitris med pizzor på Centro

Italienskt och Beach Club

I dag finns två restauranger på området, en italiensk med enligt Anna ”riktigt bra pizzor”, antipasti och pasta samt en beach club med klassiskt beach club-utbud. På området finns också ett bageri där de bakar allt bröd från grunden och en deli med sallader och smashburgers som är ”galet goda” samt ett beachcenter med små strandkiosker.

– Vi använder bara svenskt kött och svensk kyckling. Och mycket lokala råvaror som de flesta kloka människor gör i dag. 

– I år tar vi dessutom in en Streamline – en sådan där cool plåthusvagn som man ser i amerikanska filmer. En av våra krögare gör då och då små matresor och han var nyligen i Malmö på jakt efter den perfekta falafeln. Så i den kommer vi att servera falafel i sommar.

Bageriet på Böda Sand

Ännu större fokus på mat i framtiden

Kommande fem år hamnar maten ännu högre upp på agendan. 

– Vi är ingen temapark utan ett livsstilsföretag som följer och sätter trender. Vi ser Kungsträdgården framför oss med ett stort mattorg i mitten dit alla är välkomna och kan komma och gå som de vill. Vi vill också ha in riktigt bra asian fusion-mat, veganskt och det öländska - inget ska vara hugget i sten.

Visionen är att alla som kommer till Öland ska besöka Böda Sand för minst en dag – och då inte bara för stranden utan också för matupplevelsen.

– Vi kommer att fortsätta ha sikte på att skapa familjens bästa semesterupplevelse och erbjuda ”barfotalyx”. Med det menar vi att minimera strul så att de vinner tid och att addera värden. Att ha tid, vara tillsammans och äta bra, vällagad mat - det är lyx!

Campingvänligt vin:

AUSSIE Flamingo Blush Rosé

83,00 kr


AUSSIE Flamingo Blush Rosé har en medelstor doft med inslag av jordgubbar, persika och färska lingon. Rosévinet är medelfylligt, friskt och mycket bärig med trevlig eftersmak av jordgubbar, persika och körsbär.

AUSSIE Great White Chardonnay

85,00 kr


AUSSIE Great White Chardonnay har en fruktig doft med inslag av gröna äpplen, stenfrukter och citrus. Smaken är torr och fruktig med toner av stenfrukter, gröna äpplen och citrus.

Faktaruta Böda Sand:

Startade: 1957 Nuvarande ägarfamilj tog över 1994 och drivs och ägs sedan 2005 av andra generationen.

Ägs av: Anna Barkevall och Anders Barkevall

Läge: Längst upp på nordöstra Öland

Kapacitet: Ett vanligt finns det kapacitet för totalt cirka 10 000 gäster på området per dag, 7 000 boende samt 3 000 dagsbesökare. Under Corona har de inte tagit in fler än 80 procent av maximalkapacitet för att undvika trängsel.

Öppet: Från Valborg till i mitten av september