Guide till Lyon - en fransk pärla för gastronomer.

2020 var franska Lyon med på National Geographics ”Cool list of 20 destinations to visit”. Staden är känd för sin gastronomi, kultur och arkitektur och kan stoltsera med att den finnas på världsarvslistan. folk o folk har varit där och gjort en guide.

Flod genom Lyon med bro och gamla stan till höger.

Staden Lyon ligger i sydöstra Frankrike och är landets tredje största stad efter Paris och Marseille. Genom staden rinner de två floderna Rhône och delar in den i distrikt samt bildar en halvö mitt i dess hjärta.

Det är aldrig långt till en bro för den som väljer att ta sig runt till fots och vill korsa någon av floderna. Där finns också ett utmärkt transportsystem med bussar, spårvagnar och tunnelbana.

Vieux Lyon - gamla stan

Vieux är det franska ordet för gammal och Vieux Lyon är alltså Lyons Gamla stan och bär på en tusenårig historia. De charmiga kvarteren ligger utmed Saônefloden och är uppdelade i tre delar: Saint-Jean, Saint Georges samt Saint-Paul. Här kan man strosa längs de trånga kullerstensgatorna mellan pittoreska renässansfasader. Shoppa i några av alla små butiker och passa gärna på att äta en måltid på någon av alla de bouchons (mer om dem nedan) som finns i området. Här finns också den romersk-katolska katedralen Cathédrale Saint-Jean-Baptiste de Lyon med anor från år 1180.

Lyon, basilikan och katedralen.

Foto: Julia Bidault

Cathédrale Saint-Jean-Baptiste och bakom den basilikan Notre-Dame de Fourvière.

Cathédrale Saint-Jean-Baptiste

En av höjdpunkterna i Vieux Lyon är den magnifika romerska katolska katedralen Saint-Jean-Baptiste med en fasad i gotisk stil. Den började byggas år 1180 och stod färdig 1476. I katedralen finns en astronomisk klocka och en imponerande samling av heliga konstverk.

Åka bergbana: Funiculaire de Lyon

Tidigare hade Lyon ett nätverk av bergbanor. I dag är det bara två av de ursprungliga fem linjerna som fortfarande är i drift. Inte långt ifrån den romerska katedralen kan du kliva på den ena av de två linjerna och ta dig upp till Fourvière-kullen (den bedjande kullen). Där uppe finns flera religiösa byggnader inklusive kloster, kapell och Notre-Dame de Fourvière-basilikan.

Utsikt över Lyon.

Foto: LV

Vacker utsikt över stadsdelen St. Antoine.

Notre-Dame de Fourvière och utsikt

Den vita basilikan Notre-Dame de Fourvière är känd av lokalbefolkningen som den upp-och-nedvända elefanten. I basilikasammanhang är den relativt ny, då den byggdes 1872–1884. Basilikan är vacker i sig, men den stora behållningen att ge sig upp på kullen är för att beskåda den magnifika utsikten över staden och de två floderna.

Lyon och siden går hand i hand

Lyon var en gång i tiden Europas centrum för sidentillverkning. Historien började på 1530-talet med att sidentrådar transporterades från Kina och Japan längs den antika sidenvägen för att i Lyon spinnas till trådar och sedan vävas till vackra tyger som klädde välbärgade fransmän. Les Canuts (silkesvävarna) höll till i sina ateljéer i Croix-Rousse-distriktet. Så småningom började man föda upp egna silkesmaskar och producera silke i Lyon. I mitten av 1800-talet sysselsatte sidenindustrin ungefär hälften av Lyons befolkning och var alltså en oerhört viktig näring för staden.

De färdiga sidentygerna transporterades genom staden genom smala, täckta passager, så kallade traboules, till Saône för att skeppas vidare över hela Europa. Vandra längs de trånga gränderna i Croix-Rousse där dessa traboules fortfarande finns kvar varav några är öppna för allmänheten.

Silkesvävstol på La Maison des Canuts.
Silkesvävstol på La Maison des Canuts.

Maison des Canuts

På La Maison des Canuts (Sidenvävarnas hus) kan du lära dig allt om sidenvävarna och Lyons silkesindustri. Från silkesmasken och hur silket blir till, hur man spinner trådarna och uppfinningen av Jacquard-vävstolen. Här får vi veta om canuternas levnadsförhållanden och den första stora canut-revolten 1831 då silkesvävarna protesterade mot försämrade arbetsvillkor. På museet finns också en vävateljé som ser ut ungefär som de gjorde under silkesvävarnas storhetstid.

Lyon är gastronomins huvudstad

Lyon har en lång tradition som matstad. Redan 1935 utnämnde Curnonsky, ”prinsen av gastronomer” Lyon till världen franska gastronomiska huvudstad. Det sägs att stjärnkrogarna ligga tätare här än någon annanstans i världen och staden kan stoltsera med över 4000 restauranger, vara 21 certifierade Bouchons.

Les Bouchons

För att försäkra dig om att få en autentisk matupplevelse kan du välja någon av stadens bouchons. Etiketten ”Bouchons Lyonnais” får endast de restauranger som respekterar Lyons kulinariska traditioner, vilka skiljer sig en hel del från de stjärnkrogar där Paul Bocuse gelikar står för maten. På en Bouchons kan du bland annat beställa rätter så som anka, sallad lyonnais, quenelle, coq-au-vin. I dag finns det 21 certifierade Bouchon-restauranger i Lyon.

Les Halles de Lyon Paul Bocuse.
I Les Halles de Lyon Paul Bocuse kan du hitta allt i mat- och dryckesväg.

Les Halles de Lyon Paul Bocuse

Staden kan till stor del tacka Paul Bocuse för titeln ”Gastronomisk huvudstad”. Han anses vara en av 1900-talets främsta kockar och den förste som blev känd långt utanför restaurangköket. Han föddes i en by strax utanför Lyon och flera av hans restauranger finns fortfarande kvar i staden, bland annat den ikoniska krogen som bär hans namn som numera ”bara” har två stjärnor i Michelinguiden. Ett måste när du är i Lyon är ett besök i saluhallen från 1971 som bär hans namn och hyllar stadens gastronomiska tradition. Här kan du hitta flera av Lyons bästa ostmakare, konditorer och vinspecialister samt en uppsjö av korvar, charkuterier och skaldjur. Redan tidigt på förmiddagen kan man se stadens invånare sitta vid ett bord på någon av hallens serveringar och njuta av ostron och ett glas vin.

Shopping i Lyon

Shoppingcentret Westfield La Part Dieu är fem våningar högt och har en yta motsvarande cirka 20 fotbollsplaner. Det är ett av Frankrikes största shoppingcenter och 2013 var det dessutom landets mest besökta. Här finns en uppsjö av butiker, restauranger samt även ett biografkomplex med fjorton biografer i flera våningar.

Centret ligger i Lyons andra stadskärna på den östra sidan om de två floderna, bara några minuters promenad från den ovan nämnda saluhallen Les Halles de Lyon Paul Bocuse och tvärs över gatan från Lyon Part Dieu, den ena av stadens två tågstationer.

Place Bellecour

Pampiga Place Bellecour är ett av Europas största torg och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Här ligger ett av stadens huvudsakliga shoppingstråk och dess huvudsakliga shoppinggata Rue de la République utgår ifrån torget. Här ligger också stadens turistbyrå.

Ta sig till Lyon

Det går få direktflyg från Sverige, så det enklaste sättet att ta sig dit är att åka till Paris flygplats Charles de Gaulle och därifrån ta snabbtåget TGV direkt från flygplatsen till någon av Lyons två tågstationer. På så vis slipper man också att byta flyg på någon av Europas flygplatser och göra ett mindre klimatavtryck än att välja ett flyga där man måste mellanlanda på vägen.

Av: Åsa Larsson

08.02.2023