PGA Sweden National – golf, skånsk natur och förstklassig mat.

Vi har besökt PGA Sweden National strax utanför Malmö. Här kan du spela på topprankade banor, bo i förstklassiga rum och avnjuta mat i världsklass!

PGA Sweden National

För drygt tio år sedan fanns här bara skog- och åkermark. Sedan dess har området förvandlats till en lyxig anläggning för golfentusiaster med två av Sveriges bästa 18-hålsbanor, en niohålsbana, ett rymligt klubbhus med förstklassiga rum och en restaurang som leds av en namnkunnig köksmästare. folk o folk har besökt PGA Sweden National strax utanför Malmö.

På PGA Sweden National handlar det mycket om golf. Verksamheten är utvecklad med folksporten i centrum och till och med namnet är valt för att det ska förknippas med det som gästerna möter här – välskötta banor i världsklass. PGA står för Professional Golfers’ Association och är en stor amerikansk organisation som finns över hela världen.

Utformat med inspiration av de brittiska öarna

Klubbhuset ligger mitt mellan golfbanorna och hit kan man komma och bo över, äta i den förstklassiga restaurangen eller hänga i baren och spela biljard på kvällarna. Resten av tiden tillbringar de flesta på golfbanan eller turistar i trakten.

– Det är en gigantisk kåk med härlig rymd och högt i tak – fem meter på alla våningsplan. Restaurangen rymmer 150 personer och vi har barer samt flera salonger, säger Jonas Edberg, VD för PGA Sweden National.

Rummen är stora och inredda i sober, elegant stil med stora fönster och utsikt över de skånska vidderna, vacker natur och någon av banorna. Det finns totalt 16 rum med 36 bäddar, alltså lika många som hålen på anläggningens två huvudbanor. Det minsta rummet är på 45 kvadratmeter och det största 90.

– Inspirationen är hämtad från brittiska öarna – hur klubbhuset är placerat på vidderna och i anslutning till golfbanorna. Den ena banan är en linksbana, och även där har de brittiska öarna funnits med i tankarna vid skapandet, säger Jonas.

En äkta linksbana är anlagd på sandig botten på den bit kustland som ligger mellan stranden och betesmarker. Linksbanor är vanligtvis nästan trädlösa eftersom den sandiga marken har så dålig kvalitet att där i stort sett inte kan växa annat än gräs, och bunkrarna är naturliga av den sand som finns i marken. De flesta av världens alla äkta linksbanor finns på de brittiska öarna.

Den andra 18-hålsbanan är en Lakesbana med klassisk parkkaraktär och flera vattenhinder. Båda banorna på PGA håller hög klass och är topprankade i Sverige av bland annat Golf Digest.

– De flesta som kommer hit börjar med en lunch och tar sedan en golfrunda innan de avnjuter en trerättersmiddag i restaurangen. Dagen efter är det frukost och sedan går de ut på banan igen innan de åker hem, säger Jonas.

Prisbelönt köksmästare

Restaurangen på PGA Sweden National

Många kommer till PGA Sweden National även för matens skull.

– Den är värd en omväg med tanke på vår namnkunnige köksmästare Martin Morand, som är både kock och konditor. Vällagat är hans matfilosofi, utbrister Jonas stolt.

Martin Morand började som kock, men har mest gjort sig mest känd för sina kreativa desserter och bakverk. Han vann dessertmästarna 2015, Nordic Pastry Cup 2017 och har dessutom som medlem i Svenska Konditorlandslaget vunnit Coupe Europé samt tävlat i VM – Coupe du Monde de la Pâtisserie. Köket är internationellt svenskt och baserat mycket på lokala råvaror och anpassat efter säsong.

– Efter golfrunda kan det vara skönt att slappa av en stund på uteserveringen eller i baren med ett glas bubbel eller gå två våningar upp och spela biljard. Det finns också möjlighet att sätta sig i en massagestol i omklädningsrummet och bada bastu.

Skåneleden och Torups slott

Även om det är stort fokus på golf finns det saker att göra utanför golfbanan. Skåneleden går precis utanför och anläggningen ligger bara en dryg halvtimmes bilresa från Köpenhamn.

Skåneleden omfattar 125 mil vandringsled uppdelad i flera olika etapper som tar dig genom Skånes natur och landskap. En av etapperna passerar PGA och tar dig till Torup åt ena hållet och Malmö Bulltofta åt andra. Vandringen går genom bokskogarnas högresta träd och om du väljer att gå de cirka tre kilometrarna mot Torup får du lön för mödan i form av det vackra Torups slott.

Det är en av Nordens bäst bevarade renässansborgar. Byggnaden uppfördes 1537 och restaurerades 1602–1630 då den fick det utseende som den har i dag. Torups slotts historia sträcker sig ännu längre tillbaka. På 1300-talet byggdes den ursprungliga borgen i närheten på en kulle som kallades Askebacken.

Slottet är omgärdat av en magnifik slottspark som präglats av de olika ägarna och fem sekel. Här finns 1500-talets humleodlingar, 1600-talets fruktträd, 1700-talets romantiska inslag med springvatten och dofter, 1800-talets prydnadsträd och slingrande kanaler samt 1900-talets blomsterrabatter. Den sista familjen som bodde på slottet flyttade 2012 och sedan dess har Malmö Stad gjort större delen av slottsparken tillgänglig för allmänheten.

Galoppbana, golf och spa

Jonas driver PGA tillsammans med sin fru Julia. De har varit på plats sedan september 2018 och ska tillsammans forma hotellet så att det i framtiden passar in i den nya resorten som kommer att stå klart i januari 2022.

– Det är jättesatsningar på gång här. Det kommer att byggas ett nytt hotell med 178 rum och 1500 kvadratmeter spa. I anslutning till platsen kommer det också att finnas en galoppbana och ett antal hundra villor för privatpersoner som vill flytta hit.

Jonas och Julia kommer att driva det nya hotellet när det står klart, de har en gedigen erfarenhet i branschen. De köpte sitt första hotell 1998 och har sedan dess tillsammans gått in i tolv hotell runt om i Sverige.

Vad är det bästa med trakten där ni är nu?

– Hela Öresundsregionen är fantastisk med landskapet och närheten till Köpenhamn och kontinenten, avslutar Jonas.

Fakta:

PGA Sweden National

PGA Sweden National

Var: Bara i Skåne, cirka 1,5 mil från Malmö centrum

Rum: 16 rum med 36 bäddar

Byggt: 2009

Golfbanor: Två 18-hålsbanor; Links Course och Lakes Course samt 9-hålsbanan PGA Academy Course

Foto: Malmö Stad - Katarina Burle