TanumStrand – en bohuslänsk pärla vid strandkanten.

Vid Skageracks strandkant med skärgården precis utanför ligger TanumStrand – en av Bohusläns största hotell- och konferensanläggningar.

Hotell TanumStrand

Vid Skageracks strandkant med skärgården precis utanför ligger TanumStrand – en av Bohusläns största hotell- och konferensanläggningar. Här genomsyras vistelsen av salta vindar, tångdoft, vågornas kluckande och den magnifika utsikten över havet och öar med vackert rundade granitklippor.

TanumStrand har 160 rum, 99 stugor och egen gästhamn. Anläggningen kan ta emot upp till hela tusen gäster för övernattning, middagar, möten och aktiviteter.

– När du är här känns det inte som ett stort hotellkomplex. Det är personligt med folklig stämning och man kan få det lilla privata och mysiga om man åker som par eller en liten grupp. Många av våra gäster säger att de känns som att komma hem, säger Evelina Carlén, marknadschef på TanumStrand.

Hotellet är vidsträckt med låga byggnader som ger lite av en sjöbodskänsla när du vandrar längs de små naturstigarna som binder samman de olika byggnaderna. Från många av rummen på TanumStrand kan du njuta av havsutsikten och närheten till havet känns i luften så fort du sticker näsan utanför dörren.

– Folk brukar säga att det finaste här är läget och utsikten. Den är magisk. Du ser alla öar precis utanför och går du högst upp, alldeles bredvid hotellet, sträcker hela skärgården ut sig med de vackra kala granitklipporna som ibland skimrar i rosa. Det är storslaget, säger Evelina lyriskt.

Båtliv på sommaren och skaldjur på hösten

Kräftor på TanumStrand

Hotellet byggdes 1986. Kommunen var inblandad och man valde helt enkelt att förlägga det på en av de vackraste platserna strax utanför badorten Grebbestad. TanumStrand ligger en och en halv timmes färd från Göteborg och ungefär lika långt från Oslo.

– Hit kommer gäster från hela Sverige och även många norrmän, särskilt på sommaren, säger Evelina.

De flesta kommer med bil, men TanumStrand har även en egen brygga och gästhamn, så det går utmärkt att ta sig hit i egen båt.

TanumStrand är öppet året runt, med massor av aktiviteter och teman som passar de olika årstiderna, ofta med en bohuslänsk touch.

Sommartid bubblar båthamnen av liv. Det är kluckande vågor, fiskmåsar och lättsam stämning. Det bjuds på streetfoodinspirerad mat, after beach och coverband på Dockside – TanumStrands sommarrestaurang som ligger på bryggan alldeles vid kajkanten.

– Det är så nära vattnet att du nästan kan plaska med fötterna, säger Evelina och skrattar.

På TanumStrands stora året runt-öppna restaurangen dukar de upp en sommarbuffé – ibland med bohuslänska inslag med fisk och skaldjur och andra dagar grillbuffé. Det finns också möjlighet att beställa något från à la carte-menyn som utgår från det skandinaviska köket med råvaror som följer årets gång.

– Vi är stolta över det skafferi vi har här som har med havet att göra. Det ser man också på menyn där det finns både fisk och skaldjur.

Ostron- och hummeraktiviteter

Kräftkok på TanumStrand

Skaldjur är stort på TanumStrand och fram på höstkanten finns det mängder av aktiviteter som knyter an till dessa delikatesser.

– Hela året – utom på sommaren – kan gästerna få smaka kräftor i sjöboden som en aptitretare innan middagen. De är riktigt färska och vi kokar dem på bryggan. Det är helt outstanding med varma, nykokta kräftor – en väldigt speciell upplevelse, säger Evelina entusiastiskt.

Evelina är noga med att poängtera att skaldjursäsongen börjar i slutet av augusti och fortsätter året ut. De som är sugna på att få njuta av delikatesserna ostron, hummer och kräftor får alltså hålla sig till tåls tills dess, även om det finns lite räkor och kräftor på menyn även sommartid.

Ostron är också starkt förknippat med TanumStrand och Grebbestad. I det lilla samhället ligger Ostronakademin, som har satt det kulinariska blötdjuret på kartan. De har till och med skapat en ”Ostronens dag” som i år infaller den 7 september. Då finns det massor av roliga aktiviteter både inne i Grebbestad och på hotellet.

TanumStrand får sina ostron levererade direkt till bryggan från djuphavsdykarna Bröderna Klemming. Ibland håller de eller någon annan ostronexpert föreläsning för gästerna och lär ut hur man öppnar dem. Då blir det även Champagne och provsmakning.

– Vi har haft Tareq Taylor här på ostronkalas samt Hasse Johannesson, som är svensk mästare i ostronöppning.

Inte så långt efter att ostronsäsongen satt igång är det dags för hummer. Första måndagen efter den 20:e september får man ge sig ut i båt och fiska.

– Det är en dag som alla här i trakten känner till. Många bohuslänningar ger sig ut på havet och slänger i sina egna tinor.

Under hela hösten har gästerna på TanumStrand möjlighet att följa med en fjällbackafiskare ut på havet för att se och höra honom berätta hur det går till att fånga havets svarta guld.

Vid hummerpremiären serveras gourmetpaket i restaurangen – en femrätters hummermeny inklusive en föreläsning i den mysiga sjöboden om hummerfisket.

SPA med solterrass och vidsträckt utsikt

Badare på TanumStrand

2016 invigdes SPA Horisont med pooler, bastubad, solterrass och relaxytor och eftersom den ligger på andra våningen är den avkopplande, fantastiska utsikten över havet och skärgården ännu mer storslagen.

– När solen går ned över öarna lyser det rött på himmelen nästan året om. Ibland är det nästan ännu vackrare fram på höstkanten eller i januari, februari, säger Evelina.

I en unik havsbadsritual får du följa med en spavärdinna ut på TanumStrands brygga. Där bastar du och badar om vartannat, får tång, blir inpackad i fina produkter och får veta mer om tångens hälsofördelar. 

– Detta gör folk hela året om. Ibland ser vi gäster iklädda de vita badrockarna på bryggan och precis bredvid en annan grupp som ägnar sig åt kräftkoket vid sjöboden. Det blir lite roliga kontraster, men det är så vi har det här, säger Evelina och skrattar.

Fakta

Läge: På västkusten, mittemellan Oslo och Göteborg i Fjällbacka skärgård. Vid strandkanten, på gångavstånd till Grebbestad.

Hitta dit: E6:an: Tag avfart 106 och följ skyltarna mot Grebbestad. Kör igenom Grebbestad, 2 km söder om samhället efter Sportshopen, sväng höger mot TanumStrand.

Byggt: Byggt 1986 av Tanums kommun

Boende: 160 hotellrum, 99 stugor och 250 båtplatser

Vad du inte får missa: Hällristningarna i Tanum, bara 10 minuter med bil från hotellet. De är så omfattande och unika att de finns med på Unescos Världsarvslista. 

Mer information om hotellet och weekendpaket på: www.tanumstrand.se/