Tips på saker att se och göra i Stockholm.

Hotell Rivals egna Sean Naughton tipsar om några utav Stockholms pärlor.

Sean Naughton på Hotell Rival i Stockholm

Sean Naughton är expert på Stockholm. I sitt yrke som concierge på Hotel Rival hjälper han gästerna med saker som de kan göra när de är här, framför allt utanför hotellets väggar, det vill säga tips på sightseeing, besöksmål, utflykter, restauranger, shopping med mera. Han driver också den populära bloggen The Stockholm Tourist som är fylld av tips och råd för besökare. folk o folk träffade Sean och fick några turisttips utöver de vanliga.

Sean kom till Sverige för 26 år sedan. Han är född och uppvuxen på Hawaii med en svensk mamma och amerikansk pappa. Tanken när han reste hit var att jobba och stanna i några år. Men så blev det inte. Han älskar Sverige och framför allt Stockholm så han blev kvar. Nu har han blivit en expert på vad som är värt att se och göra i staden.

Sean vill dela med sig av några av sina pärlor i Stockholm. Den här gången har han valt att utelämna de mest uppenbara som Vasamuseet, Slottet och Skansen.

– De flesta hittar dit ändå och de som har varit i Stockholm tidigare har förmodligen redan varit där.

Stockholm skyline

Museer

Fotografiska är en privatägd svensk konsthall i Stockholm, grundad av bröderna Jan och Per Broman. Det är en av världens största samlingsplatser för modern fotografi och förutom den stora utställningsytan finns det en bok- och souvenirshop, en mycket välrenommerad restaurang och ett fotogalleri.

– Det finns inget liknande i världen. Det har blivit en sådan succé att de nu har beslutat sig för att de kommande åren öppna filialer i både New York och London, berättar Sean.

Thielska galleriet, som ligger på Blockhusudden på södra Djurgården, är ett mindre galleri som är väl värt att besöka, enligt Sean. Galleriet innehåller finansmannen och konstsamlaren Ernest Thiels samling av verk från huvudsakligen svenskt måleri från tiden omkring 1900.

Inte långt därifrån ligger Prins Eugens Waldemarsudde. Museet var ursprungligen prins Eugens hem. I dag är det ett av Stockholms mest besökta konstmuseer. Prinsen var en av sin tids främsta landskapsmålare och dessutom en betydande konstsamlare. Här visas ett urval av prins Eugens egen konst, verk ur samlingarna samt tillfälliga utställningar.

Sven Harrys konstmuseum i Stockholm

– En av mina favoriter är Sven-Harrys konstmuseum. Sven Harry är en byggmästare som intresserat sig för konst.

Museet som ligger i närheten av Vasaparken har funnits sedan 2011 och byggnaden i sig utmärker sig arkitektoniskt.

– Jag tycker att det ser ut som Joakim von Ankas hus, fyrkantigt och i guld, säger Sean och skrattar.

Huset inrymmer en konsthall där varierade utställningar av i första hand svenska konstnärer visas. På taket ligger en kopia av Sven-Harrys tidigare hem, 1700-talsgården Ekholmsnäs på Lidingö. Där får besökarna stiga in och ta del av den konstsamling som Sven-Harry har byggt upp under decennier av hängivet samlande.

Artipelag i Stockholm

Stockholms skärgård

– När jag pratar med folk, både stockholmare och turister, inser jag att ganska många aldrig har varit ute i skärgården. Den är ett naturfenomen som ligger en och en halv timme från Stockholm City. Jag försöker alltid tipsa folk om den, särskilt när vi har besökare som är här flera dagar.

Som skärgårdsalternativ föreslår Sean Artipelag som ligger på Värmdö.

Dit kan man åka buss och sommartid går det dagligen en båt från Nybrokajen som färdas cirka en och en halv timme genom den vackra innerskärgården. Artipelag är en privatägd svensk konsthall med tillfälliga utställningar, en restaurang och ett kafé. Ibland arrangeras här även konserter och andra event. I sommar har de en skulpturutställning i naturen som omgärdar den vackra byggnaden.

– På Artipelag får man både konst och skärgårdsbesök i ett, förklarar Sean. 

Ett annat lättillgängligt resmål i Stockholms Skärgård är Waxholm. Dit går det att åka med båt från både Strömkajen och Nybroplan.

– Det tar ungefär en timme att åka till Waxholm. Då kan man äta lunch på Hembygdgårdscafé, som ligger precis vid vattnet på norra sidan i Waxholm.

Det finns över 30 000 öar i Stockholms skärgård, så det finns en hel del platser som är värda att besöka.

– Har man lite mer tid tycker jag att Finnhamn, Sandhamn eller Svartsö är fina ställen, säger Sean.

Oaxen krog i Stockholm

Restauranger

Kroglivet i Stockholm är enormt och på senare år har utländska besökare börjat att upptäcka det kulinariska utbudet och matturismen har ökat enormt. Sean delar gärna med sig av några av sina favoriter.

– Om man vill prova några av de lite finare restaurangerna utan att behöva tömma hela reskassan föreslår jag att man testar krogarnas ”bakfickor”.

Oaxen har sin Oaxen Slip som är väldigt trevlig och Gastrologik har Speceriet.

Vid Skanstull ligger Teatern, en form a food court med fast food av en lyxigare variant. Bakom krogarna finns några av Sveriges mest kända kockar, bland annat Sayan Isaksson, Danyel Couet, Melker Andersson och Malin Söderström.

– Det är ett bra sätt att kunna testa mat från några av våra absoluta toppkockar.

En kvarterskrog av det ambitiösare slaget är Paradiso, som ligger på Timmermansgatan i närheten av Hotel Rival. De serverar mat med fransk-internationella smaker.

Ytterligare ett roligt tips är Woodstockholm Matbar på Mosebacke, där gästerna sitter antingen vid långa träbord eller vid bardisken. Vill man ha mer privata samtal är Woodstockholm inte rätt val.

Miljöer

– På sommaren och särskilt på hösten älskar jag att åka ut till Skogskyrkogården. Den ligger bara några stationer från staden utmed den gröna tunnelbanelinjen. Det är vackert och rofyllt att gå runt där i den vackra naturen och den fantastiska utformningen.

Arkitekterna bakom är Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz och anläggningen betraktas som ett av de viktigaste verken inom modern svensk arkitektur och sedan 1994 finns Skogskyrkogården på Unescos världsarvslista.

Har du något tips på en vacker utsiktsplats?

– Jag föreslår ofta att gäster ska gå upp till Monteliusvägen på Södermalm för att få en vacker vy över Gamla Stan, Riddarhuset och Stadshuset. Varför inte ta med en picknickkorg och gå till Ivar Los park som ligger där?

Sean berättar att många bilder i turistbroschyrer med vyer över Stockholm är tagna just här.

– ”Levande Stockholm” som finns under sommaren har blivit fantastiskt.

Det är staden som har skapat gågator med syfte att levandegöra stadens offentliga rum, skapa trivsamma utemiljöer och ett attraktivt stadsliv. Bland annat Swedenborgsgatan, och Skånegatan på Söder, Rörstrandsgatan i Vasastan samt Nybrogatan på Östermalm.

– När det är bilfritt kan restaurangerna flytta ut och det blir mer folkliv på gatorna.

Sean skickar också gärna sina gäster till olika delar av Stockholm.

– Varje stadsdel har sin charm. Som exempelvis det ganska nybyggda området Hornsbergsstrand på Kungsholmen med de breda bryggorna och kajen vid vattnet. Det ger en icke-svensk känsla, säger Sean avslutningsvis.

FAKTARUTA

Namn: Sean Naughton

Yrke: Concierge på Hotel Rival i Stockholm. Sean är också medlem i det prestigefyllda Les Clefs d'Or (internationell förening för Concierger). Sean är ordförande/president för Les Clefs d’Or Sweden.

Aktuell med: Sean står bakom den populära bloggen The Stockholm Tourist, där det finns massor av råd och tips till de som besöker Stockholm. Den finns med bland ”Top 50 Scandinavian Travel Blogs”.

Rött eller vitt vin: Under vinterhalvåret är det mest rött vin, gärna en fransk Pinot Noir. När det blir varmare så byter Sean (som alla andra i Sverige) till rosé, gärna från Provence.

Beställer i en bar: Tycker att det är roligt att beställa en svensk öl, gärna från något mindre bryggeri.