Tips för sommarens hemester, svemester och staycation.

Blir det hemester, svemester eller staycation i år, alltså semester i Sverige? Vi tipsar här om flera fantastiska platser och kul aktiviteter!

Väderöarna i Bohuslän

Efter några år med pandemi och krig i Europa är det många av oss som hellre håller sig inom landets gränser om sommaren och som skippar utlandsresan. Istället ägnar vi oss åt härlig svemester eller staycation. Vi stannar hemma i Sverige. Och här finns massor av fantastiska platser och kul aktiviteter. folk och folk har utforskat några.

Hemester, svemester och staycation

Även om vi inte längre har restriktioner eller rekommendationer om att hålla oss hemma på grund av covid-19 så finns det fler faktorer som spelar in när vi planerar årets sommarsemester. Kronan har sjunkit i värde och priserna på det mesta har ökat. Samtidigt är klimatförändringarna ytterst närvarande och vi har nåtts av varningar för problem kring såväl flyget som tågtrafiken i sommar. Så kanske är det inte helt fel att hålla sig inom landets gränser ändå?

Här har vi samlat våra bästa tips på resmål med spännande och roliga saker att se och göra i Sverige sommaren 2024. Här följer några tips och information om hur långt de ligger från närmaste större stad.

Hälsosamt och stärkande i fjällen

Vandringssemester

Att vistas ute i naturen är ett självklart alternativ i Sverige på sommaren. Efter allt hemmasittande under åren 2020 och 2021 kan en vandringssemester i fjällvärlden kännas befriande. Rörelse främjar som bekant hälsan, och här finns det gott om frisk luft. Här behöver du sällan trängas med andra turister heller. 

Svenska Turistföreningen har flera fjällstugor längs vandringslederna. Men dessa brukar vara väldigt populära. Så var ute i god tid om du vill försäkra dig om att få plats! Det bästa är att kolla in aktuell och mer detaljerad information för respektive stuga. 

Läs mer här: www.svenskaturistforeningen.se

Cykelturer 

Ett annat utomhusalternativ är en kortare eller längre tur på cykeln. Det ger ett utmärkt tillfälle att njuta av omgivningarna och se något nytt, samtidigt som du får motion, frisk luft och gör miljön en tjänst genom att lämna bilen hemma. Sverige har massor av fantastiska cykelleder. Du hittar massor av tips i vår artikel om cykelsemester.

Njut av naturen i Världsarvet

Höga Kusten

Höga kusten i Ångermanland finns på Unescos världsarvslista. Här skapade den senaste istiden en landhöjning på nästan 300 meter och ett säreget landskap. Mellan Hornöberget i söder och Örnsköldsvik norr går en av Sveriges vackraste leder. Den är 13 mil lång och bjuder på såväl utsiktsberg och djup urskog som kulturminnen och böljande jordbrukslandskap. 

Läs mer här: hogakusten.com

En dryg timme från Umeå eller Sundsvall

En hög med konst

Konst på hög

Konst är inte bara vackert att se på, det är också rogivande för själen. Men vem vill trängas inne i ett museum en varm sommardag? Det finns alternativ. Ungefär två mil rakt söderut från Örebro ligger en spektakulär skulpturpark: ”Konst på hög”. En 100 meter hög av aska som är rester från skifferoljeutvinning (1940–1966) lockar varje år 30.000 besökare. Askan är fortfarande varm, och ibland kan man se ånga som stiger upp från en skreva i marken. Ta med picknickkorgen och gå de 427 trappstegen på Europas längsta trätrappa upp till toppen, eller ta bilen. Oavsett är konstparken väl värd en tur.

Drygt två timmar från Stockholm.

Information och öppettider: http://kph.kumla.com

Skulpturer med havsutsikt

Skulptur i Pilane

På ett vackert beläget gravfält på nordöstra Tjörn finns sedan 2007 Skulptur i Pilane. Här varvas intrycken av de magnifika skulpturerna med betande får, vidunderlig utsikt över havet och Bohusläns kala klippor. Hit kommer nya artister varje sommar och det är väl värt en utflykt. Om inte annat för att klappa fåren, som är vana vid att turisterna pratar med dem. 2016 blev Pilane utsett till ”10 of the best sculpture parks in Europe” av brittiska The Guardian.

Mindre än två timmar från Göteborg.

Information och öppettider: https://www.pilane.org

Historisk småstad med charm

Vadstena slott

I dag är Vadstena en liten rofylld, pittoresk stad med gränder, kullerstensgator och låga trähus från såväl medeltiden som 1700- och 1800-talet. På medeltiden var det en av Sveriges viktigaste städer. I dag kommer det folk hit på pilgrimsvandring. 

Strosa runt och njut av friden på kullerstensgatorna, se dock upp för skvallerspeglarna i gränderna! Här finns det legendariska klostret som byggdes utifrån detaljrika ritningar som heliga Birgitta fått i en uppenbarelse. I dag är det omvandlat till ett lyxigt hotell och spa, där middagen intas i munkarnas gamla sovsalar. I hamnen ligger Nordens bäst bevarade renässansslott, vilket Gustav Vasa lät uppföra på 1500-talet. 

Drygt två timmar från Stockholm.

Möt vilda djur

Eriksberg safaripark

Tänk att sitta på en terrass i solnedgången och se ut över savannen. Att njuta av visenter, mufflon och vildsvin som sakta rör sig i skymningen mot vattenhålet. Vi är inte i Afrika, utan på Eriksbergs Safaripark, vid havet, mitt emellan Karlshamn och Ronneby. Här finns Nordens största safaripark och ett hotell i lyxförpackning.  

Läs mer här: eriksberg.se

Knappt två timmar från Malmö.

En oas i Bohuslän

Väderöarna i Bohuslän

Salta hav, tång, måsarnas skrik och i horisonten hörs dunket av en fiskebåt. Långt ut i det bohuslänska havsbandet ligger Väderöarna. Det är några hundra öar, klippholmar och skär i en av världens vackraste skärgårdar. Här är vilt, vindpinat, rogivande och slående vackert. Du blir ett med naturen och miljön känns exotisk. Här finns också en viss civilisation – på Väderöarnas värdshus har du möjlighet att både äta och övernatta. 

Drygt två timmar från Göteborg

Mer information om öppettider: www.vaderoarna.com