Tips på sommarens hemester, svemester och staycation.

I år kommer det bli hemester, svemester och staycation i sommar, dvs. semester i Sverige. Vi tipsar om flera fantastiska platser och kul aktiviteter!

Väderöarna i Bohuslän

I år kommer de flesta av oss undvika flyg till varmare breddgrader. Det är hemester som gäller för de allra flesta. Eller svemester och staycation. Alla begrepp handlar om att vi stannar hemma i Sverige. Och här finns massor av fantastiska platser och kul aktiviteter. folk och folk har utforskat några.

Hemester, svemester och staycation

I skrivande stund råder det osäkerhet om ur länge som Folkhälsomyndighetens rekommendationen om att vi inte ska resa längre än två timmar från hemmet finns kvar. folk o folk har inte för avsikt att uppmuntra våra läsare att bryta mot dessa rekommendationer. Håll dig uppdaterad vad som gäller när det är dags för just dig att ha semester. Hör följer några tips, och information om hur långt de ligger från närmaste större stad.

Hälsosamt och stärkande i fjällen

Vandringssemester

Att vistas ute i naturen är ett självklart alternativ i pandemitider. Efter allt hemmasittande under våren kan en vandringssemester i fjällvärlden kännas befriande. Rörelse främjar som bekant hälsan, och här finns det gott om coronafri luft. Men även här gäller det att hålla avstånd. 

Svenska Turistföreningen kommer att öppna upp sina fjällstugor längs vandringslederna. Men i år blir det speciella regler. Tillgången blir begränsad för att gästerna inte ska bo för trångt. Så var ute i god tid om du vill försäkra dig om att få plats! Det bästa är att kolla in aktuell och mer detaljerad information för respektive stuga. 

Länkar finns här: www.svenskaturistforeningen.se

Cykelturer 

Ett annat utomhusalternativ är en kortare eller längre tur på cykeln. Eftersom det är näst intill omöjligt att cykla för nära varandra blir det automatiskt social distansering. Eller som vi på folk o folk föredrar att kalla det, fysiskt avstånd. För vi vill fortfarande att ni ska vara sociala och umgås med varandra. Sverige har massor av fantastiska cykelleder. Du hittar massor av tips i vår artikel från i fjol.

Njut av naturen i Världsarvet

Höga Kusten

Höga kusten i Ångermanland finns på Unescos världsarvslista. Här skapade den senaste istiden en landhöjning på nästan 300 meter och ett säreget landskap. Mellan Hornöberget i söder och Örnsköldsvik norr går en av Sveriges vackraste leder. Den är 13 mil lång och bjuder på såväl utsiktsberg och djup urskog som kulturminnen och böljande jordbrukslandskap. 

En dryg timme från Umeå eller Sundsvall

En hög med konst

Konst på hög

Konst är inte bara vackert att se på, det är också rogivande för själen. Men vem vill trängas inne i ett museum dessa tider? Det finns alternativ. Ungefär två mil rakt söderut från Örebro ligger en spektakulär skulpturpark: ”Konst på hög”. En 100 meter hög av aska som är rester från skifferoljeutvinning  (1940–1966) lockar varje år 30 000 besökare. Askan är fortfarande varm, och ibland kan man se ånga som stiger upp från en skreva i marken. Ta med picknick-korgen och gå de 427 trappstegen på Europas längsta trätrappa upp till toppen, eller ta bilen. Oavsett är konstparken väl värd en tur.

Drygt två timmar från Stockholm

Information och öppettider: http://kph.kumla.com

Skulpturer med havsutsikt

Skulptur i Pilane

På ett vackert beläget gravfält på nordöstra Tjörn finns sedan 2007 Skulptur i Pilane. Här varvas intrycken av de magnifika skulpturerna med betande får, vidunderlig utsikt över havet och Bohusläns kala klippor. Hit kommer nya artister varje sommar och det är väl värt en utflykt. Om inte annat för att klappa fåren, som är vana vid att turisterna pratar med dem. 2016 blev Pilane utsett till ”10 of the best sculpture parks in Europe” av brittiska The Guardian.

Mindre än två timmar från Göteborg

Information och öppettider: https://www.pilane.org

Historisk småstad med charm

Vadstena slott

I dag är Vadstena en lite rofylld pittoresk stad med gränder, kullerstensgator och låga trähus från såväl medeltiden som 1700- och 1800-talet. På medeltiden var det en av Sveriges viktigaste städer. I dag kommer det folk hit på pilgrimsvandring. 

Strosa runt och njut av friden på kullerstensgatorna, se dock upp för skvallerspeglarna i gränderna! Här finns det legendariska klostret som byggdes utifrån detaljrika ritningar som heliga Birgitta fått i en uppenbarelse. I dag är det omvandlat till ett lyxigt hotell och spa, där middagen intas i munkarnas gamla sovsalar. I hamnen ligger Nordens bäst bevarade renässansslott, vilket Gustav Vasa lät uppföra på 1500-talet. 

Drygt två timmar från Stockholm

Möt vilda djur

Eriksberg safaripark

Tänk att sitta på en terrass i solnedgången och se ut över savannen. Att njuta av visenter, mufflon och vildsvin som sakta rör sig i skymningen mot vattenhålet. Vi är inte i Afrika, utan på Eriksberg Vilt & Natur, vid havet, mitt emellan Karlshamn och Ronneby. Här finns Nordens största safaripark och ett hotell i lyxförpackning. I år firar de 10 år och har jubileumspriser på övernattningar och weekendpaket. 

Knappt två timmar från Malmö

En oas i Bohuslän

Väderöarna i Bohuslän

Salta hav, tång, måsarnas skrik och i horisonten hörs dunket av en fiskebåt. Långt ut i det bohuslänska havsbandet ligger Väderöarna. Det är några hundra öar, klippholmar och skär i en av världens vackraste skärgårdar. Här är vilt, vindpinat, rogivande och slående vackert. Du blir ett med naturen och miljön känns exotiskt. Här finns också en viss civilisation – på Väderöarnas värdshus har du möjlighet att både äta och övernatta. 

Drygt två timmar från Göteborg

Mer information om öppettider: www.vaderoarna.com