Underberg.
Vad är Underberg? Hur länge håller den? Och hur dricker man den egentligen? Här svarar vi på de vanligaste frågorna om Underberg.
Läs mer »Tro inte att du någonsin får reda på Underbergs hemliga recept. Då måste du gifta dig med den äldsta arvingen och se till att vara gift i minst 25 år!
Tro inte att du någonsin får reda på Underbergs hemliga recept. I så fall måste du gifta dig med den äldsta arvingen och se till att vara gift i minst 25 år!
I dag är det tre familjemedlemmar som känner till det rätta receptet. Det finns även två katolska präster som känner till det, utifall att något skulle hända de tre familjemedlemmarna. Totalt är det bara 18 personer, inklusive sex katolska präster, som någonsin känt till receptet sedan starten år 1846.
Jürgen Scholz har jobbat för Underberg-koncernen sedan han var 15 år. Idag är han 61 och ansvarig för försäljningen i Norden, Östeuropa och tax-free-marknaden globalt. Men trots sina många år med Underberg så vet han inte exakt vad det är han säljer. Han har heller aldrig fått sätta foten i den hemlighetsfulla fabriken som ligger i Rheinberg, en liten körtur nordväst om Düsseldorf.
- Nej, det får jag aldrig veta. Trots att jag vuxit upp med Underberg och arbetat med dem hela mitt yrkesverksamma liv så vet jag inte hur Underberg tillverkas. Det har varit en princip för familjen Underberg att hålla det hemligt, säger Jürgen med ett leende.
- Men efter att ha druckit Underberg i alla dessa år så har jag doftat och smakat mig fram till många av dess ingredienser, tillägger han.
Idag är det grundarens barnbarnsbarn, Emil Underberg, som styr företaget och har gjort sedan 1964. Det är bara Emil, hans fru Christiane och äldsta dottern Hubertine i familjen som vet hur man gör Underberg. Det sägs att receptet inte finns nedskrivet någonstans, så om du vill få tag i det får du leta länge!
Vi får inte veta mycket om chefen heller. Emil berättar gärna om Underbergs historia och framgång, men information kring ingredienser och produktion är han mycket sparsam om.
- Jag vill inte säga hur många ingredienser vi använder oss av. Men vi hämtar råvaror från 43 olika länder. Vi får våra råvaror från hela världen, från Skandinavien till Indien och Kina, från nord- och sydamerika liksom Afghanistan, för att nämna några, berättar Emil Underberg.
Under andra världskriget stannade produktionen av för Underberg, vilket berodde på brist av råvaror. Det tog man lärdom av och i dag ser man till att ha en eller två reservleverantörer av örter i olika länder, utifall att det nuvarande leverantörslandet hamnar i kris.
Emil kontrollerar noga de örter som kommer till Underberg, hela 700 parametrar kontrolleras för att säkerställa kvalitén.
- Vi ska alltid ha den bästa kvalitén, säger Emil, som tog över ledningen då han endast var 23 år gammal.
I snart 50 år har han blandat Underbergs örtblandning för hand i ett hus bredvid fabriken. Huset har inga fönster och endast de som kan receptet vet exakt vad som försiggår därinne.
- Vi är hantverkare och gör det grundläggande jobbet själva. Så har det alltid varit och så kommer det att förbli. Produktionsmetoden är densamma, men örterna kan ju variera och således kan smaken variera något år från år. I början låg till exempel alkoholhalten på 49 %, vilket var ett minimum för att få den kvalitén som vi ville ha. Men med nya produktionsmetoder så har vi kunnat sänka styrkan till 44 %. Vi kallar produktionsmetoden för "Semper Diem" (alltid densamma), för att det alltid ska vara samma kvalitet och för att drycken alltid ska ge samma effekt, säger Emil, som också meddelar att dottern Hubertine gradvis har börjat ta över tillverkningen. Hon har själv fyra barn, så den sjätte Underberg-generationen är säkrad.
Efter att örterna har blandats så läggs de i vatten och alkohol – utan några andra tillsatser - i stora slovenska ekfat i källaren i Underbergs hus. Underberg är därför helt fritt från tillsatt socker. Därefter fraktas drycken till Berlin där den tappas på sina säregna småflaskor. Anledningen till att Underberg tappas i Berlin är för att efterfrågan blev så stor under 1980-talet så att småvägarna i den lilla staden Rheinberg inte klarade av den stora lastbilstrafiken.
- Totalt tar hela processen nio månader, förklarar herr Underberg.
Varje arbetsdag produceras en miljon Underberg-flaskor och i genomsnitt så dricks det en Underberg var tredje sekund.
(Texten är fritt översatt från en artikel skriven av Morten Holt).
64,00 kr
Vi kan inte säga mycket om produktionen men vi kan berätta hur den smakar. Underberg har en kryddig och bitter smak med inslag av lakritsrot, ingefära, malört, kryddnejlika och citrusskal.
De praktiska portionsflaskorna är uppmätta till en perfekt dos efter en stor och god måltid.
Vad är Underberg? Hur länge håller den? Och hur dricker man den egentligen? Här svarar vi på de vanligaste frågorna om Underberg.
Läs mer »Bartendern Tina Shine har djupdykt i det glada 20-talet med sina illegala jazzklubbar, flapper girls, billig sprit och allmän nyckfullhet.
Läs mer »Örtelixiret Fernet-Branca från Milano blandat med ginger beer, lime och rikligt med is ger dig en oerhört smakrik, bitter cocktail med mycket ingefära.
Läs mer »Gör en enkel drink med den välkända bittern Fernet. En kryddig smakupplevelse som kräver få ingredienser.
Läs mer »