10 klassiska drinkar.

Tina Shine listar tio riktiga drinkklassiker som alltid går hem. Vad sägs om Whisky Sour, Dry Martini, Margarita eller varför inte en White Russian?

Margarita och en mojito

Tina Shine listar tio riktiga drinkklassiker som alltid går hem. Vad sägs om en syrlig Whisky Sour, en ickeskakad Dry Martini eller varför inte en krämig White Russian?

1. Bloody Mary

Bloody Mary är en av världens mest kända cocktails. Som de flesta klassiska cocktails är det omtvistat vem som gav upphov till drinken, exakt när den skapades och hur namnet kom till. Men det sägs att den vodka- och tomatjuicebaserade Bloody Maryn ursprungligen serverades av Fernand Petiot på omtalade Harry’s New York Bar i Paris för första gången år 1921 och då gick under namnet “a Bucket of blood”.

Bloody Mary fick tack vare sin grönsaksbas, sälta och alkoholstyrka tidigt rykte om sig att bota baksmällor, vilket gjorde den till en av få cocktails som kvalar in på listan “Socialt acceptabel att dricka innan klockan 12 på dagen”. Just detta är troligtvis en av de tyngre faktorerna som bidragit till drinkens klassiker-status.

2. Dry Martini

Världens mest ikoniska cocktail är Dry Martini. Vem som är undertecknad originalreceptet är dessvärre okänt, men sin nuvarande form antog Dry Martini runt 1905 då torr gin och torr vermouth blev det nya modet. Tidigare hade söta rusdrycker stått i rampljuset och det sägs att Drajjan först gjordes med söt (röd) vermouth.

Trots kravet från en viss fiktiv brittisk spion är Dry Martini avsedd att röras, inte skakas. Det är onekligen så att James Bonds effektiva catch phrase hjälpt drinken att uppnå sin ikonstatus, men vi bör inte bortse från att drinken var en klassiker redan innan den plockades upp i 007s universum.

Martiniglas med oliv på bardisk

Dry Martini


Dry Martini - en mytomspunnen klassiker som florerar mycket inom populärkulturen. Den finns i många olika varianter men här får du receptet på en klassisk "drajja".

Läs mer »

3. Irish Coffee

År 1942 drev en ung kock vid namn Joe Sheridan en restaurang på en flygterminal i Limerick, Irland. En kväll lyfte ett amerikanskt passagerarflygplan för att kort därpå återvända på grund av de tuffa väderförhållandena. Sheridan bestämde sig för att erbjuda jänkarna något värmande vid deras återkomst, och enligt historien ska en av passagerarna ha frågat Sheridan “Is it Brazilian coffee?” varpå han svarade “No, it’s Irish”.

Irish Coffee är världens i särklass mest beställda varma cocktail som länge varit den enda kaffedrinken värd att beställa. Idag konkurrerar Irish Coffee med sin kalla kusin Espresso Martini från 1983, men även om Espresso Martinin må ha fler sökningar på google numera kommer den inte i närheten av den kultstatus som vår kära Irish har uppnått.

4. Margarita

Likt så många andra klassiska cocktails har Margarita ett omtvistat ursprung. Den mest troliga berättelsen, börjar med en drinkfamilj som går under namnet Daisy. Daisy cocktails innehåller en bassprit, apelsinlikör och citronjuice och ibland sodavatten; denna typ av cocktail var stor runt förra sekelskiftet. Det sägs att en irländsk krögare i Mexico “uppfann” drinken då han av misstag blandade tequila i en Daisy till en gäst — som blev exalterad över smaken och beställde en till.

Daisy på spanska heter Margarita, och Margarita blev störst av alla Daisies och är idag den tveklöst mest kända drink som härstammar från denna drinkfamilj. Drinken ska ha fått sitt namn på 30-talet när den spreds till USA och nådde enorm publikframgång. Därifrån tog Margarita hela världen med storm.

5. Mojito

Kombinationen mynta, lime, socker och sockerrörssprit dateras tillbaka till sent 1500-tal! Vi har att göra med en pirat-histora där en viss kapten Drake sägs ha blandat drinken av delar ur sitt stöldgods. När vi på 1800-talet började prata om rom som vi känner den idag, komponerades drinken likt det recept som fortfarande följs. Någon gång längs vägen myntades namnet till Mojito.

Mojito är inget mindre än en cubansk klenod. Någon som gett drinken en skjuts in i rampljuset är Ernest Hemingway som ska ha inmundigat Mojito med glädje (och i mängder) på La Bodegita del Medio i Havanna.

Mojito

Mojito


Sedan länge en av de mest populära drinkarna. Mynta och lime gör den fräsch och lätt att tycka om. Gör klassikern eller prova en ny variant av Mojito.

Läs mer »

6. Negroni

År 1919 gav den italienske adelsmannen greve Camillo Negroni upphov till drinken som bär hans namn. När han en dag besöker Café Casoni i Florens ber han bartender att byta ut sodavattnet mot gin i sin favoritdrink Americano eftersom han tycks behöva något starkare än vanligt denna dag. Bartendern står honom till tjänst och server en drink gjord på lika delar gin, italiensk bitter och röd vermouth.

Att Negroni är enkel att göra och ovanligt elegant i sin klarröda skrud är två goda motiveringar till drinkens helgonförklaring. Negronin är den cocktail som mest framgångsrikt format en idolkult runt om sig.

7. Old Fashioned

Old Fashioned är en cocktail som dateras till tidigt 1800-tal och som egentligen refererar till en stil och inte ett specifikt recept. Konsensus råder visserligen om vilka komponenter som måste finnas med för att en cocktail ska få benämnas som en Old Fashioned. Dessa komponenter är: valfri bassprit, socker, vatten och bitters. Den i särklass vanligaste versionen av en Old Fashioned görs med bourbon eller rye whiskey, råsocker och Angostura bitters. När man rör dessa ingredienser med rikligt med is kommer vattnet naturligt från isen som smälter en aning.

När huvudkaraktären i den populära serien Mad Men blandar en Old Fashioned i ett avsnitt år 2009 ökade beställningarna av drinken markant på barer runtom i världen. Old Fashioned gjorde comeback och är idag lika aktuell som den var för 150 år sedan.

8. Sidecar

Hur Sidecar fick sitt namn är en källa till debatt. En del historiker menar att denna klassiska konjaksdrink ska ha skapats i Paris vid tiden runt första världskriget. Det sägs att en amerikansk befälhavare alltid anlände till platsen i sidovagnen på sin väns motorcykel och att han blev serverad konjak med apelsinlikör och citron. Tillslut började bartendern skaka drinken så fort han utanför fönstret såg befälhavaren anlända i sidovagnen, och drinken fick så namnet Sidecar.

Det är inte många konjaksdrinkar som har gått till historien. Av de vi har att tillgå är Sidecar utan tvekan den mest kända. Många klassiska cocktails vilar på det magiska talet tre, och så även Sidecar. Ofta behövs inte fler ingredienser för att skapa en sensation!

9. Whisky Sour

Sprit, citrus och socker är de tre drinkkomponenter som när de kombineras bildar en så kallad “Sour” — en av världens äldsta drinkstilar. I kategorin ingår Whiskey Sour, som gjort en enorm inverkan på cocktailscenen i över ett och ett halvt sekel. Första gången receptet dök upp i tryck var år 1862 i den berömda "Jerry Thomas Bartenders Guide” och då stod även äggvita, vilket ger en silkeslen textur, med på ingredienslistan. Idag är även Angostura bitter ett vanligt inslag i en Whisky Sour.

Få drinkar i vår cocktail-kanon är så snabba med att tillfredsställa som en Sour. Whisky Sour är den vanligaste av dem alla och det extraordinära med just denna drink är att även de som inte normalt dricker whisky verkar ändå älska Whisky Sour.

Whisky Sour

Whisky Sour


Whisky Sour är en av de mest populära drinkarna genom tiderna och kombinerar tre huvudsakliga komponenter: sött, syrligt och whiskey. Här med en av världens mest kända whiskeys - Jack Daniel's.

Läs mer »

10. White Russian

White Russian är den vodkabaserade drinken med kaffelikör och grädde som nått samma kultstatus som filmen The Big Lebowski, genom vilken den fick sitt stora genomslag i slutet av nittiotalet. Utöver strålkastarljuset från Hollywood är det den lättillgängliga vodkan som gjort White Russian till en av världens mest populära drinkar.

Att en drink som kombinerar kaffe och grädde gör succé kommer kanske inte som en chock. White Russian smakar helt enkelt otroligt gott. Smakerna sitter i denna relativt simpla cocktail, och det är anledningen till att vi fortsätter att dricka den.

Lemon Spritz

10 syrliga drinkar.


För många är en syrlig drink oslagsbar och här listar vi tio goda syrliga drinkar. Bli inspirerad och hitta ett recept till cocktailkvällen, festen eller middagen.

Läs mer »