Guldnubben till Hernö Gins grundare Jon Hillgren.

– Få svenskar har gjort så mycket gott för spriten som Jon Hillgren. Hernö Gin är innovativ dryckeskonst i världsklass, betonar Steffo Törnquist.

Jon Hillgren får Spritakademins pris Guldnubben av Steffo Törnqvist

Jon Hillgren mottog Spritakademiens prestigefulla pris Guldnubben vid en ceremoni på Långbro Värdshus den 19/11 2019. Med motiveringen: ”För synnerligen välsmakande och ginspirerande entreprenörskap” understryker Spritakademien att Jon har lyckats med något särdeles bra i en perfekt mix av njutning och företagande.

– Jon är en viktig förebild på många plan. Han är sammansatt av lika delar njutning och entreprenörskap, han är välutbildad, strategisk, driven, men också passionerad och noggrann. I den extremt svårmanövrerade värld som är spritens har han hittills gjort alla rätt, säger Spritakademiens preses Steffo Törnquist.

– Oj, vilka fina ord! Jag är glad och tacksam över att få ta emot Guldnubben, en utmärkelse som genom åren tilldelats ikoner och drivna entreprenörer som på olika sätt gjort viktiga avtryck på spritbranschen i Sverige. Att få ansluta till den skaran är mycket hedrande, säger Jon Hillgren, vd och grundare, Hernö Gin.

Innovativ dryckeskonst i världsklass

Spritakademien arbetar för bättre sprit och bättre spritkultur i Sverige, bredare och djupare kunskap om sprit samt att värna om det sprithistoriska arvet. De verkar genom kunskapsförmedling, rådgivning, opinionsbildning samt en rad olika arrangemang. Styrelsen består av fjorton ledamöter med gedigen branscherfarenhet och varje år utser de vinnaren av det prestigefulla priset Guldnubben. Bland ledamöterna kan nämnas kryddmästaren Jonas Odland och mathistorikern Richard Tellström som även är krönikör på folk o folk.

– Få svenskar har gjort så mycket gott för spriten som Jon Hillgren. Hernö Gin är innovativ dryckeskonst i världsklass, betonar Steffo Törnquist.

Diplom med unikt verk av Ernst Billgren

”Guldnubben” består av ett originalmålat diplom av Spritakademiens ledamot Ernst Billgren och på vilket mer eller mindre dolt förekommer ett gyllene snapsglas.

– Det här fina diplomet kommer att få en hedersplats hemma i destilleriet i Dala, avslutar Jon.

Samtidigt som Guldnubben delades även Spritakademiens utmärkelse "Årets spritkrog" ut till Buustamons Fjällgård.

Hernö Eighteen Ninety One Dry Gin

460,00 kr


Resultatet av mötet mellan en modern gin och en traditionell snaps. Hernö Gin har lagras i sextio dagar på fat som tidigare rymt 18 årig O.P. Anderson, och innan dess har faten rymt whisky.