Klassikern Explorer nu som gin.

Explorer är ett ikoniskt svenskt varumärke. Den klassiska flaskan skapades av Sigvard Bernadotte 1957. Läs mer om historien bakom Explorer som idag innefattar både vodka, gin, shots och färdigblandade cocktails.

Drinkar på Explorer Gin

Explorer är ett ikoniskt svenskt vodka-varumärke. Den klassiska Explorerflaskan skapades av Sigvard Bernadotte 1957, det berömda skeppet gjordes av illustratören Bengt Olof Wennerberg. Från början var målet inte den svenska marknaden utan den amerikanska, men troligen var tajmingen fel. Några årtionden senare gjorde man ett nytt försök att lansera en svensk vodka i USA och denna gång blev det en oerhörd succé: Absolut Vodka från Skåne är idag en miljardindustri. I grunden är innehållet likartat, bägge är en enkel, ren vodka och en nästan lika ren flaska.

Designprinsen

Sigvard Bernadotte är känd som designprinsen. Han föddes på Drottningholm 1907 och blev den förste i sin släkt att ta studenten. Han fortsatte till konstfack och blev efter det ansvarig för designen på danska Georg Jensen. Sigvard Bernadotte var en mycket mångsidig formgivare och gjorde både högt och lågt. Mest spridd är troligen konservöppnaren Röda Klara som finns i de flesta svenska hem. Men han skapade också eleganta serviser och satte färg på våra blå tunnelbanevagnar. Sigvard var en sann banbrytare inom svensk industridesign.

Miste sin titel

Sigvard gifte sig 1937 med en icke kunglig person. Detta ledde till att han blev av med sin prinstitel och sitt apanage. Det sista gjorde ju inte så mycket eftersom han till skillnad från många av sina släktingar kunde försörja sig själv. Tyvärr blev Sigvard Bernadotte närmast besatt av att försöka återfå sin prinstitel. Han tjatade på vår nuvarande kung Carl den XVI, men fick kalla handen. Kungen sa att det måste fram ett nytt regeringsbeslut. När inget beslut kom bestämde sig Sigvard för att stämma den svenska regeringen i Europadomstolen. Tyvärr hann Sigvard avlida år 2002 innan domstolen kom fram till ett beslut. 

Slutsats

Vad kan vi lära av denna historia? Jo, att inte haka upp oss på detaljer som vi inte kan påverka. Livet är djupt orättvist och det tycker man ju att någon som är född på ett slott borde förstå från början. Ja, ja. Förhoppningsvis gläds Sigvard i sin himmel när han ser att Explorer-varumärket lever vidare och nu även finns som en gin. Att Sigvard utifrån framstår som den mest kreativa och begåvade i sin kungliga familj borde också ge honom viss tillfredsställelse.

Explorer Gin

219,00 kr


I Explorer Gin används enbär, angelikarot, koriander och citronskal. Alla kryddor och spriten har ett ekologiskt ursprung och tappas på den praktiska och miljövänliga PET-flaskan.