Pumpkin Sour.
Pumpkin Sour är en höstig variant av Whisky Sour som du blandar med bland annat pumpapuré och lönnsirap
Läs mer »Halloween närmar sig med stormsteg och vår cocktailskribent Tina tipsar om hur du gör härligt färgsprakade drinkar och ger tips på klassiska Halloween-cocktails.
Halloween närmar sig med stormsteg och vår cocktailskribent Tina Shine tipsar om hur du gör härligt färgsprakade drinkar och ger tips på klassiska Halloween-cocktails. Dessutom bjuder hon på recept på en Pumpkin Sour - en egenkomponerad och spännande drink med pumpapuré, gurkmeja och lönnsirap i ingredienslistan.
Inför Halloween vill jag gärna passa på att tipsa om några väldigt enkla, färgrelaterade, knep som kan få vilken drink som helst att kvalificera in som en äkta Halloweencocktail.
Obs! När vi färgsätter drinkar med antingen livsmedelsfärg, råvaror eller färgade likörer är det viktigt att tänka på vad man blandar ut de med. Tänk på att eftersträva balans mellan smakerna i din cocktail. En röd bitter måste till exempel kompenseras upp med sötma och i viss mån syra.
Ett värdefullt tips när det kommer till att göra färgstarka cocktails är att hålla sig till enkla klassiska recept som grund, med klar (transparent) sprit som vodka och gin för snyggast resultat till exempel Gin Fizz, Vodka Sour och Dry Martini.
Rödbetsjuice
Rödbetsjuice är ett utmärkt färgämne. En eller ett par centiliter i din drink tar inte översmakmässigt men ger drinken en härlig blodröd färg.
Italiensk amaro
Några centiliter italiensk amaro som till exempel Carpano Bitter kan också figurera färgämne, men glöm inte att balansera upp smaken med sötma.
Grenadine eller muddlade röda bär
Grenadine eller att muddla röda bär funkar också som röda färgämnen i drinkar.
Svart livsmedelsfärg
Idag finns svart livsmedelsfärg att få tag på i de flesta matvarubutiker.
Aktiv kol
Ett annat naturligt svart färgämne är aktivt kol som säljs på apoteket i tablett eller pulverform. Ett kryddmått räcker gott till en drink.
Grön curaçao
Vill du få till en grön drink är enklaste knepet att använda sig av grön curaçao. Grön curaçao är en söt apelsinlikör — något att ta i akt när du blandar din drink. Sötman kan balanseras ut med syra som till exempel citrusfrukt eller citronsyra.
Hårt muddlade färska örter t.ex. mynta
Ett annat tips till gröna drinkar är att ha i färska örter och muddla hårt i shakern innan du skakar och serverar.
Färsk gurkört
Det finns idag sätt att få till en härlig blå drink genom att till exempel göra ett extrakt av färsk gurkört (som har en blå blomma), men det är lite överkurs.
Blå hushållsfärg eller blå curaçao
Vi håller oss till den busenkla metoden av att använda blå hushållsfärg eller blå curaçao. Vid användning av blå curaçao gäller samma anvisning som vid grön.
Det finns åtskilliga klassiska cocktailrecept som är vita i grunden.
Citronjuice och sockerlag
Ta till exempel Gin fizz eller White Lady: klar (transparent) bassprit och fruktlikör blandas med citronjuice och sockerlag vilket resulterar i en vit cocktail. Här behövs alltså ingen tillsats för att göra drinken vit.
Ouzo, pastis eller absint
Men om man vill kan anisspriterna ouzo, pastis och absint (som blir mjölkiga i färgen när de kommer i kontakt med vatten) fungera som en vit skjuts till din redan vita drink, om du så vill.
Kokoskräm
Coco lopez (finns att köpa online) är en kokoskräm för konnässörer som också kan agera vitt färgämne.
Olika mjölk- och havreprodukter
Utöver det så har vi ju diverse mjölk- och havreprodukter som är tacksamma att arbeta med för att få en riktigt vit eller gulvit drink.
Med sin salig blandning av pumpa-lyktor, kyrkogårdsbesök, läskiga kostymer och bus eller godis är det moderna Halloweenfirandet minst sagt en mångfacetterad företeelse. Sätten att fira på kan variera stort mellan nationer och inom familjer, men tack och lov vinkar pumpan och skräcktemat omisskänneligt tillbaka till traditionens vidskepliga skördefest-ursprung.
Att servera en klassisk cocktail är alltid tacksamt, och av namnen att döma är dessa tre klassiker en utomordentlig start för den som vill bjuda på någonting nervkittlande att dricka till Halloween.
Kanske räcker det med att sätta en Corpse Reviver no 2 på menyn eller att servera en Pumpkin Sour för att sammankomsten ska kunna kallas en riktig Halloweenfest?
Från början var Halloween en keltisk skördefest som inföll den 31 oktober då skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började. Man befarade att de dödas själar kunde återvända till jorden vid det här skiftet; att hinnan mellan vår värld och de dödas var som tunnast under denna natt.
Allhelgonatraditionen färdades till Nordamerika med irländska immigranter på 1800-talet och det är här pumpan gör entré i utbudet av rovor som skördades under All Hallow’s Eve, och som kom att bli den rova som förknippas med högtiden. Pumpan härstammar från Amerika där den odlades av ursprungsbefolkningen långt innan kontinenten kolonialiserades.
Som alla högtider utgör även Halloween ett tillfälle för vänner och familj att samlas för fest, men till skillnad från de flesta andra högtider saknar emellertid Halloween en tydlig mat och dryckeskultur — det är egentligen bara pumpan som uppmärksammas i samband med allhelgona. Vad passar då inte bättre än att göra en riktigt god Pumpkin Sour till Halloweenfesten?
Pumpkin Sour är en höstig variant av Whisky Sour som du blandar med bland annat pumpapuré och lönnsirap
Läs mer »Vi tipsar om 18 drinkar som ett trevligt inslag på halloweenfesten. Vad sägs om Halloweendrinkarna Pumpkin Sour, Beaten Up Beets eller Halloween Forest Punch?
Läs mer »