10 svenska takbarer du inte får missa.

Njut av någon av storstädernas alla takbarer i sommar. Vi har listat några som du bara måste besöka. Dessa bjuder på goda drinkar och fantastiska vyer!

Takbar

Foto: Patric Persson

The sky is the limit – åtminstone känns det så när du står med en drink i handen under bar himmel och blickar ut över takåsarna. Njut av någon av storstädernas alla takbarer i sommar. folk o folk har listat några som du inte får missa.

Det är något visst med att sitta högt upp på en takterass och smutta på en drink, långt ifrån stressen och det ständiga bruset från gatorna nedanför. Att blicka ut över takåsarna och bort mot horisonten inger en sprudlande frihetskänsla och påminner om semestertider i en exotisk stad långt hemifrån.

Tills ganska nyligen var detta något som vi fick passa på att göra under utlandssemestern. Öppna takterrasser lyste med sin frånvaro i vårt nordliga, väderosäkra land. Men de senaste åren har utvecklingen fullkomligt skenat iväg här hemma och varje år dyker nya ”rooftop bars” i världsklass upp – åtminstone i Stockholm och Göteborg samt någon i Malmö.

STOCKHOLM

Freyja

Missa inte takbaren Freyja

Takbaren Freyja på Södermalm i Stockholm vill du inte lämna. Hit kommer du för den goda stämningen, för maten, för drycken – men också för att känna dig som en i gänget, det vill säga en södermalmsbo.

I restaurangen finns det plats för 90 sittande gäster och den vackra miljön är ritad av Gert Wingårdhs arkitekter. Temat går i svala träslag och varma vinröda färger. Utsikten är häpnadsväckande och Freyja hittar du högst upp (så klart), på ett helt nytt våningsplan på hela 1100 kvadratmeter.

Vi tror att takterrassen kommer vara mer än populär i sommar och du har utsikt över stora delar av Stockholm. Det finns plats för 400 bargäster.

Adress: Hornsgatan 18

Le Garden

Le Garden ligger lummigt och fint

På Birger Jarlsgatan hittar du Le Garden, som är en del av The Sparrow Hotel. Terassen är gemytlig och inbjudande och öppnar i börja av juni varje år. Hit kommer du för en trevlig stund och självklart för deras goda drinkar och trevliga atmosfär. En Gin och Tonic eller en Cosmopolitan i en lummig miljö blir aldrig fel, håller du med?

Man tar mer än gärna emot något större sällskap. Det finns plats för 20 sittande gäster och 50-60 minglande glada besökare.

Adress: Birger Jarlsgatan 24

Takpark By Urban Deli

Takpark by Urban Deli är en av Stockholms största

Takpark by Urban Deli är utan tvekan en av de största takbarerna i Stockholm. Den täcker faktiskt hela taket på nionde våningen. Här uppe får du snabbt känslan av att du är i en park då det är gott om vegetation och miljön känns väldigt luftig.

Takbaren är öppen hela sommaren och det finns gott om alternativ när du blir törstig, men även när du blir hungrig. Här hålls även temakvällar och konstutställningar. Tycker du om att spela spel eller lyssna på musik – ja då kan du även göra det här.

Adress: Sveavägen 44

Stockholm Under Stjärnorna

Stockholm under stjärnorna takbar

Stockholm Under Stjärnorna (SUS) är inte bara en av de bästa takbarerna i Stockholm, den är också med sina 1 200 kvadratmeter den största. De kallar sig själva för takpark. SUS ligger högst upp på hotellet At Six i det nya, hypade nöjeskvarteret Urban Escape vid Brunkebergstorg. Femtio meter ovanför markytan finns här tre barer och massor av olika platser att hänga på.

De som oroar sig för regn kan vara lugna. Entreprenörerna har haft vädret i åtanke när de planerade takparken, det finns nämligen ett flexibelt tak som kan tas fram vid behov.

Som granne med slottet och med svindlande utsikt över Stockholms takåsar och vatten, är SUS som gjort för en fin sommarkväll.

Adress: Brunkebergstorg 2-4, Stockholm

Arc

Arc takbar

Foto: Beatrice Graalheim

Forbes Magasin rankar takbarer runt om i världen. Förra året var The Winery Hotel med bland deras tio bästa, och i år har Arc på Blique by Nobis hamnat i topp på just den här listan.

Arc finns på elfte våningen i det nyöppnade designhotellet Blique by Nobis i Hagastaden i Stockholm. Utsikten är som sig bör på en takterrass i världsklass – magnifik. I restaurangen innanför serveras asiatiskinspirerad mat vilket avspeglar sig i dryckesutbudet i baren. Här finns välgjorda drinkar med asiatisk twist och ett urval av det japanska risvinet Sake.

Adress: Gävlegatan 18, Stockholm

Winery Rooftop Terrace

The Winery Hotel takbar

Förra året blev de listade som top 10 av Forbes Magazine och i år hittade även Vogue till den läckra takbaren på The Winery Hotel i Solna utanför Stockholm.

– Vi är inte bara ett hotell, vi är en destination, säger Sarah Djerf, kommunikationsansvarig för det unika hotellet med fokus på vin.

Winery Rooftop Terrace öppnade 2016, och en lördag med vackert väder är det perfekt att hänga i någon av solstolarna bredvid poolen eller sitta vid takkanten och beskåda solnedgången över Friends Arena. Åt andra håller ser vi ut mot Brunnsviken och Hagaparken, där Kronprinsessan Victoria har sitt residens.

Den uppvärmda poolen är dock enbart till för hotellets gäster, så om du är badsugen får du snällt stanna över natten eller lösa ett något billigare dagrum på hotellet.

I baren serveras alkoholfritt, öl och drinkar samt vin från hotellets egen vingård i Toscana, samt vin producerat i det egna vineriet vid lobbyn några våningar längre ned. 

Adress: Rosenborgsgatan 20, Solna

GÖTEBORG

TaKeT

TaKeT takbar

Foto: Patric Persson

Det första vi tänker på när det gäller Göteborg är hamnen och vattnet. Därför vill vi också tipsa om TaKeT, som ligger på sjunde våningen av Comfort Hotel, alldeles vid Stenpiren och som förra året rankades som Sveriges bästa takterrass av världens största takbarssite.

Med utsikt över hamninloppet och Göta Älv kan du se båtarna komma och gå och de gamla lyftkranarna på andra sidan älven påminner om en svunnen tid då varven fortfarande var i full gång. Här kan du lyssna på DJ:s och liveband och njuta av cocktails – eller varför inte barens egenproducerade IPA eller APA? Vissa dagar är det yogapass på programmet.

TaKeT har inga fasta öppettider utan beror lite på säsong. Det bästa är att gå in på deras Facebooksida och få aktuell information om vad som händer på TaKeT.

Adress: Skeppsbroplatsen 1, Göteborg

Cielo Rooftop Bar

Cielo takbar

Även den internationella hotellsajten Hotels.com spanar in takbarer och gör rankingar. På deras lista fanns för några år sedan göteborgsbaren Cielo Rooftop Bar med bland topp fem i världen.

För att komma till Cielo tar du hissen upp till sjunde våningen på Hotel Bellora, som ligger mitt på göteborgarnas egen paradgata Avenyn. Här kan du sitta och kolla ned på folk som strosar på den breda esplanaden samtidigt som du lyssnar på live-DJ:s och sippar på en välkomponerad cocktail.

Adress: Kungsportsavenyn 6, Göteborg

Cuckoo On The Roof at Radisson Blu

Cucko On The Roof at Radisson är mysigt

Göteborg har ett helt gäng härliga takbarer. En av dessa är Cuckoo On The Roof at Radisson Blu. Takbaren i sig är ingen nyhet men under förra året föddes konceptet Cuckoo on The Roof. Här vill man ge besökaren känslan av att man befinner sig i Palma. Och visst lyckas man med det, för en stund känner man att man är någon helt annanstans, för att sekunderna senare upptäcka att man faktiskt fortfarande befinner sig i vackra Göteborg. Här kan du njuta av allt från läskande drinkar till ett fylligt glas rött.

Adress: Lindholmspiren 4

MALMÖ

Kasai in the sky

Takbaren Kasai in the Sky

Högst upp på fjortonde våningen i Studiohuset i Malmö finns den japanska restaurangen och cocktailbaren Kasai in the sky. Takterrassen är större än själva restaurangen och har panoramavy över centrala Malmö åt ena hållet och åt andra kan du njuta av utsikten över hamnen, Ven och Köpenhamn. På fredagar från klockan fem är det fullt drag med after work, DJ och härligt häng i baren.

Adress: Tyfongatan 1, Malmö

Är du ute och reser i världen i sommar? Det kanske finns en schysst takbar dit du ska. Kolla in Rooftopguiden, där några av världens bästa takbarer finns samlade.