6 svenska takbarer du inte får missa.

Njut av någon av storstädernas alla takbarer i sommar. Vi har listat några som du bara måste besöka. Dessa bjuder på goda drinkar och fantastiska vyer!

Takbar

The sky is the limit – åtminstone känns det så när du står med en drink i handen under bar himmel och blickar ut över takåsarna. Njut av någon av storstädernas alla takbarer i sommar. folk o folk har listat några som du inte får missa.

Det är något visst med att sitta högt upp på en takterass och smutta på en drink, långt ifrån stressen och det ständiga bruset från gatorna nedanför. Att blicka ut över takåsarna och bort mot horisonten inger en sprudlande frihetskänsla och påminner om semestertider i en exotisk stad långt hemifrån.

Tills ganska nyligen var detta något som vi fick passa på att göra under utlandssemestern. Öppna takterrasser lyste med sin frånvaro i vårt nordliga, väderosäkra land. Men de senaste åren har utvecklingen fullkomligt skenat iväg här hemma och varje år dyker nya ”rooftop bars” i världsklass upp – åtminstone i Stockholm och Göteborg samt någon i Malmö.

STOCKHOLM

Stockholm Under Stjärnorna

Stockholm under stjärnorna takbar

Stockholm Under Stjärnorna (SUS) är inte bara en av de bästa takbarerna i Stockholm, den är också med sina 1 200 kvadratmeter den största. De kallar sig själva för takpark. SUS ligger högst upp på hotellet At Six i det nya, hypade nöjeskvarteret Urban Escape – vid Brunkebergstorg. Femtio meter ovanför markytan finns här tre barer och massor med olika platser att hänga på.

De som oror sig för regn kan vara lugna. Entreprenörerna har haft vädret i åtanke när de planerade takparken, det finns nämligen ett flexibelt tak som kan tas fram vid behov.

Som granne med slottet och med svindlande utsikt över Stockholms takåsar och vatten, är SUS som gjort för en fin sommarkväll.

Adress: Brunkebergstorg 2-4, Stockholm

Arc

Arc takbar

Forbes Magasin rankar takbarer runt om i världen. Förra året var The Winery Hotel med bland deras tio bästa, och i år har Arc på Blique by Nobis hamnat i topp – på just den här listan.

Arc finns på elfte våningen i det nyöppnade designhotellet Blique by Nobis, i Hagastaden i Stockholm. Utsikten är som sig bör på en takterrass i världsklass – magnifik. I restaurangen innanför serveras asiatiskinspirerad mat vilket avspeglar sig i dryckesutbudet i baren. Här finns välgjorda drinkar med asiatisk twist och ett urval av det japanska risvinet Sake.

Adress: Gävlegatan 18, Stockholm

Winery Rooftop Terrace

The Winery Hotel takbar

Förra året blev de listade som top 10 av Forbes Magazine och i år hittade i stället Vogue till den läckra takbaren på The Winery Hotel i Solna utanför Stockholm.

– Vi är inte bara ett hotell, vi är en destination, säger Sarah Djerf, kommunikationsansvarig för det unika hotellet med fokus på vin.

Winery Rooftop Terrace öppnade 2016 och en lördag med vackert väder är det perfekt att hänga i någon av solstolarna bredvid poolen eller sitta vid takkanten och beskåda solnedgången som går ned över Friends Arena. Åt andra håller ser vi ut mot Brunnsviken och Hagaparken, där Kronprinsessan Victoria har sitt residens.

Den uppvärmda poolen är dock enbart till för hotellets gäster, så om du är badsugen får du snällt stanna över natten eller lösa ett något billigare dagrum på hotellet.

I baren serveras alkoholfritt, öl och drinkar samt vin från hotellets egen vingård i Toscana samt vin producerat i det egna vineriet vid lobbyn några våningar längre ned. 

Adress: Rosenborgsgatan 20, Solna

GÖTEBORG

TaKeT

TaKeT takbar

Det första vi tänker på när det gäller Göteborg är hamnen och vattnet. Därför vill vi också tipsa om TaKeT, som ligger på sjunde våningen av Comfort Hotel, alldeles vid Stenpiren och som förra året rankades som Sveriges bästa takterrass av världens största takbarssite.

Med utsikt över hamninloppet och Göta Älv kan du se båtarna komma och gå och de gamla lyftkranarna på andra sidan älven påminner om en svunnen tid då varven fortfarande var i full gång. Här kan du lyssna på DJ:s och liveband och njuta av cocktails – eller varför inte barens egenproducerade IPA eller APA? Vissa dagar är det yogapass på programmet.

TaKeT har inga fasta öppettider utan beror lite på säsong. Det bästa är att gå in på deras Facebooksida och få aktuell information om vad som händer på TaKeT.

Adress: Skeppsbroplatsen 1, Göteborg

Cielo Rooftop Bar

Cielo takbar

Även den internationella hotellsajten Hotels.com spanar in takbarer och gör rankingar. På deras lista fanns för några år sedan göteborgsbaren Cielo Rooftop Bar med bland topp fem i världen.

För att komma till Cielo tar du hissen upp till sjunde våningen på Hotel Bellora, som ligger mitt på göteborgarnas egen paradgata Avenyn. Här kan du sitta och kolla ned på folk som strosar på den breda esplanaden samtidig som du lyssnar på live-DJ:s och sippar på en välkomponerad cocktail.

Adress: Kungsportsavenyn 6, Göteborg

MALMÖ

Kasai in the sky

Takbaren Kasai in the Sky

Högst upp på fjortonde våningen i Studiohuset i Malmö finns den japanska restaurangen och cocktailbaren Kasai in the sky. Takterrassen är större än själva restaurangen och har panoramavy över centrala Malmö åt ena hållet och åt andra kan du njuta av utsikten över hamnen, Ven och Köpenhamn. På fredagar från klockan fem är det fullt drag med after work, DJ och härligt häng i baren.

Adress: Tyfongatan 1, Malmö

Är du ute och reser i världen i sommar? Det kanske finns en schysst takbar dit du ska. Kolla in Rooftopguiden, där några av världens bästa takbarer finns samlade.