BCA-galan, årets stora event i barbranschen.

Nu börjar det dra ihop sig till Bartenders Choice Award 2022 – årets storartade gala i barbranschen äger rum den 24 april. Det kommer att delas ut priser till personer och barer i alla de nordiska länderna samt även några globala.

Vinnare på BCA 2019

folk o folk har pratat med Joel Katzenstein, projektledare och en av initiativtagarna till galan, samt Patrik Tapper, projektledare för Anoras medverkan och dessutom personligen nominerad i en av kategorierna.

Bartenders Choice Award – eller BCA som det kallas i branschen – startades 2010 av Joel Katzenstein, Michael Bergström och Andreas Näslund. Trion hade länge stått bakom bardisken, men bildade 2008 företaget Purfict för att arbeta med konsultuppdrag och på så sätt överbrygga gapet mellan konsumenter, bartenders och varumärken. Det var då idén om en ny utmärkelse föddes.

– Det fanns andra bartävlingar, men ofta var det någon tidning som stod bakom. Vi upplevde att de barer som vi i branschen tyckte var bäst sällan premierades. Med BCA ville vi skapa en utmärkelse som betyder något för vinnarna, säger Joel Katzenstein, projektledare för BCA.

Upphovsmännen sneglade på upplägget bakom Oscarsgalan och kom fram till att de skulle ha en branschbaserad jury, det vill säga en jury som bestod av experter.

– Vi ville pusha vår älskade cocktailscen som vi då tyckte inte fick den uppmärksamhet som den förtjänade. Intresset för mat och vin låg i framkant medan drinkarna hade hamnat på efterkälken.

I dag menar Joel att engagemanget för barbranschen har ökat och de börjar komma i kapp. Att folk förstår att den finns en seriositet i yrket och att barvärlden består av kreativa, duktiga och hårt arbetande människor.

Vinnare med Fernet Branca skjorta

En kompetent och erfaren jury

Sedan starten har även Jakob Sundin anslutit sig till Purfict och gänget bakom galan. När de drog i gång satte de samman en kärngrupp av duktiga, pålästa personer som var ute i svängen och hade koll på barvärlden. De fick bilda den första juryn. Sedan dess växer och förändras juryns sammansättning genom att befintliga jurymedlemmar bjuder in nya medan de som inte längre håller sig à jour med vad som händer lämnar sin plats. Sedan 2017 ingår även Norge, Danmark Finland och Island i tävlingen med en egen jury för respektive land.

Varje jurymedlem nominerar barer och aktörer i nio olika kategorier – de får varken nominera sig själva eller en bar där de jobbar. Därefter sammanställs alla förslag och topp fem blir de nominerade kandidaterna.

– När vi gör den slutgiltiga omröstningen börjar vi om från scratch. Vi låter det också gå en liten tid emellan så att jurymedlemmarna hinner researcha och utvärdera de nominerade kandidaterna.

I en av kategorierna – People’s Choice – får alla rösta. Vinnarna presenteras på en stor gala med en hejdundrande fest i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm.

– Massor av folk från branschen kommer dit och sponsorer är med och gör det hela möjligt. De finns på plats och representerar sina varumärken med goda drycker och roliga aktiviteter. Internationella gäster flygs in och står antingen bakom bardiskarna eller är där som värdar, medvärdar eller något annat. Det är mingel och en härlig stämning och samtidigt lite nervöst bland de nominerande innan vinnarna offentliggörs, säger Joel.

Statyetter på BCA 2019

Vinnaren får en viktig bekräftelse

Patrik Tapper arbetar som Brand Manager på Anora och har många års erfarenhet från barer. Under sina år i branschen har han både varit med på galan i olika avseenden och varit nominerad. I år är han projektansvarig för Anoras sponsring av galan. Dessutom har han blivit nominerad i kategorin Branschförbättrare (Improver of the Bar Industry).

Vad innebär nomineringar och priser för dem som blir uttagna och får utmärkelser?

– De betyder oerhört mycket – man får ett kvitto på att det man gör är bra. Och när man arbetar som jag gör, som ambassadör för stora varumärken, finns det inga andra priser att vinna, säger Patrik och tillägger:

– De fem som blir nominerade i varje kategori är otroligt bra på vad de gör. Dessutom är BCA:s priser de utmärkelser som har fått mest uppmärksamhet internationellt eftersom barbranschens mest trovärdiga personer för respektive land sitter i juryn. Utnämningarna är därför betydelsefulla på många sätt.

I år är Anora med och sponsrar med varumärken som Skagerack gin, Don Papa Rom, Koskenkorva och Jack Daniel’s – de två sistnämnda har ett större åtagande och sponsrar även priser i kategorierna Bästa cocktailmenyn respektive Bästa bartendern och Folkets val.

– För oss på Anora, som har en fantastiskt bra portfölj på en internationell nivå, känns det superhärligt att vi kan vara med och sponsra bredvid de stora drakarna. Vi vill också visa branschen att vi är med och jobbar mot krogen och stöttar branschen. Det här ett jättefint sätt för oss att visa att vi är med och att vi bryr oss, tillägger Patrik.

Innan galakvällen är slut offentliggörs alla värdiga vinnare och får ta emot de vackra BCA-statyetterna.

– Något av det första vi gjorde var att ta fram en fantastisk keramikstatyett som vi ville skulle återspegla det hantverk som även finns inom cocktails. En trött pokal eller diplom var inte ett alternativ. Statyetten har utvecklats med tiden och ändrat både färg och form. Alla statyetter är handgjorda och unika. I dag är den i vitt med fina gulddetaljer och massivt trä. Konstnären är smyckesskulptören Yasar Aydin vars vackra statyetter bidragit otroligt mycket till helhetskänslan för galan, något vi är stolta över.

Om BCA:

Bartenders Choice Awards 2022 äger rum den 24 april i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm. Biljetter finns att köpa här: Bartenders Choice Awards!

Priset delas ut i alla fem nordiska länder i följande kategorier: Best Cocktail Bar, Best New Cocktail Bar, Best Bartender, Best Cocktail Menu, Improver of the Bar Industry, Best Atmosphere, Best Signature Cocktail, Best Restaurant samt People’s Choice.

Dessutom finns fyra kategorier globalt: Best International Cocktailbar, Best Product, Best Publication, Best Social Media Account.

Vill du blanda en god drink på hemmaplan? Här nedanför hittar du 4 spännande drinkar.

Don Collins - cocktail med Don Papa Rom

Don Collins.


Klassiska gindrinken Tom Collins har här fått en rom-twist av smakrika Don Papa Rom från Filippinerna. Som en läskande lemonad perfekt att inleda festen med.

Läs mer »