Bella Porcile serverar Vilda drinkar i baren.

Bella Porcile är en uppskattad bartender som gör cocktails på ingredienser som hon har plockat i naturen. Vi har pratat med henne om att använda det som finns i naturen och om hennes cocktailbok ”Vilda drinkar”.

Bella Porcile ute och lila drink

Bella Porcile är uppvuxen med ena benet i restaurangvärlden och andra i skogen och arbetade tidigt bakom bardisken. I dag är hon en mycket uppskattad bartender med en tydlig profil – hon baserar sina cocktails på ingredienser som hon själv har plockat i naturen. Nu är hon aktuell med sin första cocktailbok ”Vilda drinkar”.

När Bella började arbeta var det i baren på pappas restaurang Ernesto i hemstaden Kalmar. Trots att han avrådde henne från en framtid i branschen blev det ändå hennes yrkesval. I tjugoårsåldern gick flytten till London och för att jobba med catering, inom media samt i bar. Det var där som hon fick sitt stora uppvaknade och insåg att hon stormtrivdes bakom bardisken.

– Det var som att befinna sig i tv-serien Cheers, vilken jag älskade. Jag kände: ”wow, vad trevligt det här är”. Folk kom dit och pratade, jag fick stammisar och serverade människor som jag kände. Vi pratade om deras liv och en massa annat. Det var där jag upptäckte att det är väldigt personligt att arbeta i en bar.

Efter London flyttade Bella till Åre på vintrarna och Stockholm på somrarna och sedan dess har Åre varit ett ställe dit hon ofta återkommer. De senaste åren har hon varit där på vintrarna som baransvarig för Fjällpuben och i sommar är hon baransvarig på Hotell Borgholm på Öland.

På Ulvön fick hon smak för ”foraging”

I början av karriären gjorde Bella som var vanligt på den tiden. Hon hade inga egna recept utan serverade traditionella cocktails utifrån den barmeny som fanns. Men med åren har både hon och branschen utvecklats och Bella har hittat sin nisch och vad hon tycker är roligast – det vill säga vilken typ av bartender hon vill vara. Skogen och naturen har blivit hennes signum. Hon skapar cocktails med utgångspunkt från ingredienser som hon hittar i naturen.

– Jag har varit mycket på Ulvön och det var där intresset tog fart. Varje dag innan jobbet gick jag en runda och hittade då en massa växter som jag inte hade koll på. Jag googlade och tog reda på vad det var och lärde mig vad som var ätbart och började också fundera på hur jag kunde ha det i mina drinkar. Jag kom på att jag kunde använda nästan allt som finns i naturen, säger hon och berättar att hon de senaste tre somrarna har varit barchef på Ulvö Hotell.

Bella lärde känna andra som höll på med samma sak, inspirerades av dem och upptäckte ”foraging” – en rörelse som går ut på att samla ät- och drickbara saker i naturen och tillvarata råvaror som finns i skog och mark.

– Då är man en forager – alltså som en ekorre, säger hon och skrattar.

Bella Porcile plockar rönnbär och sitter vid vattnet

Torkar och fryser in under sommarhalvåret

Hon tar en runda så ofta det går och tittar ”alltid” ned i marken. Oavsett om hon är hemma i Sverige eller utomlands.

– Jag har rest mycket i mitt liv. Jag gillar inte att ligga på en strand utan utforskar i stället ofta de platser där jag befinner mig.

Bland annat har hon tillbringat långa perioder i Mexiko där de arbetar mycket med blommor i drinkarna.

– Jag tyckte att det var så himla härligt och tillbaka i Sverige igen tänkte jag att vi också har mycket fina blommor som går att använda. Jag har inspirerats mycket av Mexiko.

Men hur är det under vinterhalvåret – finns det något att plocka då?

– Det går att hitta något alla årstider. Men jag tar också tillvara på massor av blommor, växter och bär på sommaren som jag torkar och fryser in så att de går att använda resten av året. Det finns massor av påsar och burkar hemma i min lägenhet i Stockholm – nästan lite för mycket ibland, säger hon och skrattar.

Har du några favoriter?

– Det är mysigt att plocka tallkottar – då tar jag de gröna omogna och kokar en god tallkottesockerlag. Den använder jag mycket, bland annat i min Old fashioned som jag har döpt till ”Kott å gott”. Receptet finns i boken. Och så tycker jag så klart om att plocka blommor på sommaren – framför allt lavendel, vresros, älgört och rallarros. På hösten kan jag sitta på huk i timmar – tills det gör ont – och plocka tranbär. Det ska vara lite jobbigt när man plockar, förklarar hon leende och tillägger att hon kallar det för ”extreme foraging”.

Vilda drinkar bokomslag och drink

Coffee table-boken Vilda drinkar

Boken hon hänvisar till är pinfärsk och har titeln ”Vilda drinkar” och kommer från tryckeriet i månadsskiftet augusti-september (den går bland annat att förbeställa på Adlibris). Den är härligt inbjudande coffee table bok på 240 sidor med massor fina naturbilder och lockande cocktailrecept.

Inledningsvis får vi läsare lite tips kring själva letandet och plockandet av växter – utrustning och hur vi bör bete oss i skog och mark för att visa hänsyn och ”inte störa eller förstöra”, som Bella uttrycker det. Tack vare Sveriges unika allemansrätt kan vi röra oss fritt på de flesta ställen i naturen och plocka det mesta som vi hittar, men Bella vill också påminna om att den innebär vissa skyldigheter – att vi plockar med varsamhet och respekt för naturen och markägaren.

Vi får även tips på växter som är både hälsosamma och goda samt lämpliga prylar för att kunna skapa en egen hemmabar baserad på vilda ingredienser. Samt en massa recept förstås. Att det blev en bok kan hon tacka sina följare på Instagram och bargäster för. Själv hade hon inte tänkt i de banorna, men när allt fler undrade när de skulle få se en bok av henne kom hon på andra tankar.

– Varför inte, jag har ju många vänner som har gjort böcker, tänkte jag så det kanske även jag klarar av. Och så hittade jag ett förlag som ville ge ut den. Nu är den äntligen klar, säger hon och ger upp ett glädjetjut.

Att skriva en egen bok är en stor utmaning när man inte är van skribent och bokproducent.

– När väl manuset är färdigt så är det dags att fundera på bilder, och i boken har jag använt mig av många olika fotografer för att lyfta dem. Det var svårt att veta hur det skulle bli när jag inte hade helheten framför mig, den hade ju formgivaren. Det har varit roligt, men under vintern kände jag också en stor press. Så nu när det är färdigt känns det jättekul, säger hon stolt.

I höst planerar Bella att göra en barbokturné från norr till söder till barer och platser som hon har stött på utmed vägen. Kanske blir det något möte i en skogsdunge någonstans i Sverige.

– Jag tar med mig mina böcker, blandar lite drinkar och gör det till en kul grej, säger hon avslutningsvis.

Bella Porcile med en drink med granbarr

Om Bella Porcile

Ålder: 45 år Bor: Lägenhet och basen är i Stockholm, men Bella reser mycket och arbetar ofta på andra platser i Sverige. Jobbar: Bella är frilansbartender och gästspelar i barer, arbetar säsong och tar uppdrag såsom event med mera. Utbildar personal, skapar drinklistor, har workshops. I sommar (2022) är hon baransvarig på Hotell Borgholm på Öland där hon skapar vilda drinkar. Aktuell med: Boken Vilda drinkar som ges ut av Louise Bäckelin förlag. Den finns att förbeställa på Bokus och Adlibris och kommer från tryckeriet i månadsskiftet augusti/september Instagram: @mixedbybella Hemsida: mixedbybella.se

Tallkottesockerlag

Tallkottesockerlag.


Denna lyxiga syrup (sockerlag) kallas mugolio och kan köpas för dyra pengar - eller så testar man att göra en variant själv. Här är Bella Porciles recept från boken "Vilda drinkar".

Läs mer »