Brandstationen som blev en het bar.

Det är inte ont om barer runt Mariatorget på Södermalm i Stockholm. Men Hommage sticker ut. Det är ett hål i väggen, beläget i den gamla brandstationen på Krukmakargatan.

Alex, Frida, Josephine och Ola på Bar Hommage

Baren är en del av Delikatessen Bistro, vilket gör att man inte bara kan få cocktails utan också ordentlig och vällagad mat på stället.

Sedan öppningen för några år sedan har Hommage vunnit Årets barkoncept på restauranggalan och nominerats till Gulddraken. Men trots att cocktailsalongen har några år på nacken har folk inte tröttnat på den. Tvärtom. Hommage är alltid fullsatt.

Ungefär hälften av platserna är barstolar, vilket gör att det finns en stor chans att få sig ett snack med någon av bartendrarna Ola Carlson, Frida Unnerstål, Josephine Sandlo och Alex Skärlen under besöket. Och har man väl blivit stammis värnar Hommage om en: mer än hälften av platserna är inte bokningsbara för att man enkelt ska kunna smita in för en drink.

Baren har “Cocktails by location”, en sorts storytelling som innebär att drinkarna är döpta efter gatunamn i Stockholm. Dessutom finns ett tillhörande vykort till alla drinkar.

Bar Hommage

Just nu håller Hommage på att ta fram en drink med rommen El Dorado. folk o folk kan avslöja att den innehåller karamell. Men mycket mer får vi inte veta.

- Den har faktiskt inte fått ett namn än. Men vi arbetar alltid med ingredienser som gör att gästerna kan ta sig ur sin comfortzon, säger barchefen Ola.

Men att den nya drinken med El Dorado kommer vara genomarbetad kan vi vara säkra på. När nya drinkar tas fram är nämligen hela barteamet med i processen. Ola, Frida, Josephine och Alex tar alla med sig en idé hem, och fortsätter arbeta på den tillsammans dagen efter.

- Vi ser helheten som viktig, och då behövs det väldigt mycket teamwork, säger Ola.

Faktarutan Bar Hommage

Namn: Alex, Frida, Josephine & OlaFamilj: Varandra, Fiancée & 1 barnÅlder: Genomsnitt & Median - 30,5Bor: SödermalmStressar av med: YogaÄter gärna på måndag: Falukorv & Stuvade MakaronerÄter gärna på helgen: Allt med ostFavoritkrog i Sverige: Sushi ShoBästa bar i världen: Bar HommageFavoritvin: Dyrt & gärna med ålderFavoritdrink: DaiquiriSenaste bok: Nordisk Kokbok (Magnus Nilsson)Lagar helst: DrinkarNästa resa: Zürich, Oslo, Köpenhamn, Helsingfors, Dublin, Brooklyn & Paris står på schemat innan sommaren.Detta vet vi inte om dem: En av våra stammisar vann precis en Grammis - Grattis!

El Dorado Rum 8 Year Old

389,00 kr


El Dorado kommer från ett av Karibiens mest intressanta romdestillerier som ligger i Guyana. Tack vare att man har bevarat en rad helt unika destillationspannor kan de producera hela nio olika typer av destillat. En dröm för Master Blendern som kan skapa blandningar med komplexitet och djup som de flesta romsorter inte ens kommer i närheten av.

Den här rommen är lagrad minst 8 år i fat av amerikansk vitek som tidigare använts för lagring av Bourbon. Resultatet är en trevlig och välbalanserad rom med fina inslag av torkade tropiska frukter, vanilj, flamberade bananer, fat, bakade äpplen och kola.