Coquetel Social tar besökaren tillbaka i tiden.

Med inspiration från Sydamerika har Coquetel Social i Stockholm snabbt seglat upp på listan för ställen du inte får missa om du befinner dig i huvudstaden. Nu vet vi varför.

Coquetel Social hittar du i Stockholm

Coquetel Social serverar klassiska drinkar med drag, i en sydamerikansk sextiotalsmiljö. Baren, som ligger bara ett stenkast ifrån Stureplan, har vunnit pris för bästa atmosfär två år i rad. folk o folk beger sig dit för att snacka med en av delägarna.

– Vi ville skapa en bar med känslan av att stiga in i Yves Saint Laurents semesterlägenhet i Rio de Janeiro i mitten av sextiotalet. Jag kan tänka mig att det kunde se ut så här då.

folk o folk besöker Coquetel Social och pratar med Simon Ramn Alenius, som är en av delägarna. Namnet ”Coquetel” anspelar på Rio-tankarna, eftersom det är så som cocktail stavas på portugisiska.

Baren är mysigt inredd med orangemålade väggar – det är faktiskt jätteläckert – massor av konst, en vågformad bar i marmor, mörkbrunt trägolv, fläktar i taket, en uppstoppad struts med mera. Från högtalarna ljuder sydamerikansk jazz eller funkmusik. atmosfären är varm och trivsam och iger en mysigt välkomnande känsla.

Coquetel Social

Bästa atmosfären i branschen

Så har Coquetel Social också kammat hem priset för ”Best Atmosphere” två år i rad i Bartenders’ Choice Award (BCA), den nordiska barvärldens svar på Oscarsgala. Och de har även fått pris i samma kategori i Norse Bar Show, den norska motsvarigheten till BCA.

– Jag tycker att det är så himla kul att vi var påtänkta och nominerade – och sedan att vi dessutom gick och vann. Alla klappar på axeln och hurrarop som vi får från branschen och att några som vi kan vinna det här känns otroligt fint. Vi är ju inte en bar som pushar branschen framåt.

Vad menar Simon med det? Jo, i barbranschen har vi de senaste åren kunnat se en enorm utveckling där många av de trendigaste barerna satsar på egenutvecklade cocktails skapade med allsköns olika nya tekniker. Frystorkat, klarifierat, molekylär teknik – you name it, och diverse ingredienser som vi inte är vana att förknippa med cocktails. folk o folk sprang bland annat nyligen på en cocktail med en svag arom av makrill.

– Här gör vi bara klassiska cocktails och dessa är många fler än vad gemene man känner till. Tanken är att hos oss ska alla kunna hitta något i vår meny som känns som en trygg punkt, om det så är en Cosmopolitan eller en Negroni. I stället för att satsa på en massa spejsade ingredienser förfinar vi vårt sätt att göra drinkarna genom att välja bra ingredienser, samt satsa på service, förklarar han. Till exempel använder de sig bara av rörsocker, som de anser ger lite bättre smak i drinkarna än betsocker.

– Och vi har provat en massa olika sorters lime för att komma fram till vilken som passar bäst i vår limejuice.

Coquetel har en egen ”tidning”

Coquetel Social går även emot en av de andra stora trenderna i branschen. Många barer satsar på att göra svagare drinkar, men här, förklarar Simon, trycker de gärna på lite och har cocktails med nio centiliter sprit i.

– Det går emot både trend och ekonomi, men vi tycker att det hör hemma i den här typen av bar.

Dry Martinis och Daiquiris har sedan start varit det som har gått allra bäst och som alltid har funnits på menyn. Men här finns så klart mycket annat att välja på. Utbudet av cocktails är stort.

Simon går och hämtar en meny som han stolt visar upp. Den ser ut ungefär som en dagstidning i Dagens Industri-format, alltså svagt laxrosa, fast lite tunnare.

– Jag fick inspirationen till att göra en meny som en tidning för ungefär 15 år sedan när jag besökte ett litet kafé på Bali. Där hade de en svartvit meny som kändes som en tidning. Redan då kände jag att det skulle vara lite najs att någon gång försöka dra den idén lite längre. Och här, i vår kontext med klassiker, passade den perfekt. Det känns ganska analogt här.

Coquetel Social är ett måste om du är i Stockholm

Han berättar entusiastiskt om hur coolt det känns att se när alla besökare, som är präglade av den digitala eran, sätter sig ned vid baren och bläddrar i var sin ”tidning”.

Driver även Calle P och Berns Asiatiska

Att det skulle bli bar för Simon var inte självklart. Han började plugga på juristlinjen, hoppade av och valde ekonomi i stället och började sin karriär på bank. Ett erbjudande om fast jobb på banken samtidigt som Vassa Eggen hörde av sig, där han hade jobbat extra under studietiden, ledde till två veckors magknip och beslutsångest. – Jag valde sedan det som jag tyckte mest om och körde Vassa Eggen i ytterligare ett år (totalt fyra år, om man inkluderar extrajobbet under studietiden, reds anm).

Därefter teamade Simon ihop sig med barndomsvännerna Anton Surtell och Axel Ohlson och startade eget. Deras gemensamma historia började med krogen Sixten & Frans på Kungsholmen. Efter fem år lämnade de den och inledde ett samarbeta med Stureplansgruppen och öppnade Calle P i Berzelii Park. Ett halvår senare, hösten 2019, öppnade de Coquetel Social, även här finns Stureplansgruppen med i bilden. De hann med ett bra halvår innan allt blev tuffare på grund av pandemin. De stängde först, men varvade sedan med att ha öppet och stängt i perioder. 2022 var första året verksamheten kunde ha öppet under hela året. Sedan september 2021 har trion, med Stureplan i ryggen, även tagit över Berns Asiatiska. – Vi är barmänniskor som även gillar konst, mode och kultur, som vi hoppas avspeglar sig i den här baren, avslutar han med ett stort leende. På väg därifrån konstaterar jag att deras uteservering på Birger Jarlsgatans breda trottoar är nästan lika stor som resten av baren.

Adress: Birger Jarlsgatan 20, Stockholm

Text: Åsa Larsson