Den blinda grisen.

Vi träffade Emil Åreng, Måns Herngren och Adam Lundgren som står bakom podden "Den blinda grisen" som bygger på cocktails, sprit och roliga storys.

Emil Åreng, Måns Herngren och Adam Lundgren i en bar

En underhållande podd full av cocktails, historier och anekdoter.

Prisbelönta bartendern Emil Åreng står tillsammans med tusenkonstnären Måns Herngren och skådespelaren Adam Lundgren bakom Den Blinda Grisen – en podd om sprit, öl, cocktails och andra alkoholhaltiga drycker. Här varvas tips på klassiker och mer annorlunda cocktails.

Vi får historierna bakom några av våra mest välkända drinkar samt personliga tips och anekdoter. Underhållande och lärorikt för alla oss som gillar cocktails.

Det var Emil Åreng som fick idén. Han har utsetts till både Sveriges och Skandinaviens bästa bartender och älskar sprit. Efter att ha lyssnat på ett antal cocktailpoddar kände han att här fanns en möjlighet. Emil tog sin idé till chefredaktören på Café och fick rådet att liera sig med någon som har ett lika stort intresse för sprit, fast med en annan approach.

Det var så manusförfattaren, regissören och tusenkonstnären Måns Herngren kom in i bilden.

– Jag och Måns hade pratat alkohol under ett eller två år – det var den typen av relation som vi hade. Så jag frågade honom och han tackade ja. Och vi hittade ett upplägg som vi båda gillade, säger Emil.

Måns Herngrens intresse för cocktails har funnits länge.

– Jag har alltid gillat mat och smaker och då är det ganska lätt att man även hamnar i dryckesspåret. I ett av avsnitten berättar jag om när jag var i London någon gång i mitten av 80-talet och drack Caipirinha för första gången, och insåg att drinkar kan vara så mycket mer än rom och cola eller gin och tonic. Efter det blev jag väldigt intresserad av drinkar, berättar han.

Tidningen Café stod bakom och podden, som fick namnet Kafé Café och den blev snart en av Sveriges mest populära dryckespoddar.

Två blir till tre och en blind gris

Under inspelningen av Vår tid är nu hade Måns lärt känna skådespelaren Adam Lundgren. Intresset för drinkar smittade av sig på honom och han började skickade frågor till både Måns och Emil samtidigt som han själv började laborera.

 – Vi kände att det skulle vara kul att ha med Adam som gäst och bjöd in honom till ett avsnitt, säger Måns.

Adam fortsatte att vara med i nästan varje avsnitt och tillsammans bestämde de sig för en nystart, alla tre. Samtidigt såg de till att uppgradera podden, dels för att få bättre ljudkvalitet, dels för att få in sponsorer och kunna tjäna pengar på den tid och kraft de lägger ned. Efter möten med flera poddproducenter föll valet på Perfect Day Media och Den Blinda Grisen startade i slutet av mars år 2021.

Adam kände att podden blev ett bra sätt för honom att upprätthålla det nyväckta intresset för cocktails. 

– I höstas visste jag inte ens vad som fanns i en Old fashioned eller vad en Dry Martini bestod av, säger han glatt.

 Emil Åreng, Adam Lundgren och Måns Herngren häller upp cocktails

Namnet Blinda Grisen härstammar från förbudstiden i USA (1920-1933). Då uppstod en form av lönnbarer som kallades för Blind pigs. Gästerna betalade inträde för att se en attraktion – en blind gris som sprang runt i barmiljö. Samtidigt blev de serverade en ”gratis” alkoholhaltig dryck och man kunde på så sätt undgå lagen. 

– Vi tyckte att det namnet passade oss ganska bra. Vi är de blinda grisarna som springer runt där i baren och folk ska tycka att det är värt att betala för att bli fulla och lyssna på oss, säger Emil med en ton av humor och norrländsk sarkasm (han är ursprungligen från Bräcke utanför Östersund).

I varje poddavsnitt blandar de en till två cocktails var, smakar av, njuter och blir lite salongsberusade. Och det är en del av idén med podden. 

– Från början hade vi tänkt att vi skulle kunna spela in flera avsnitt i taget, men det går inte. Efter ett avsnitt är man ganska slut, säger Måns och skrattar.

De har dessutom ett tema. När den här intervju äger rum ska de just prata om bitters. Där kommer Måns att dela med sig av hur man kan göra sin egen. 

– Generellt kan man säga att vi försöka haka upp våra teman kring datum och vilken tid på året det är, och säsongsskräddarsy vad man är sugen på kring jul, sommar och höst. Ibland kan vi utgå från platser – vid ett tillfälle handlade det om New Orleans. Men vi kan också välja att prata om klassiska saker som Old Fashioned, alltså om en sorts drink, förklarar Måns.

Ett bartenderproffs, en spritnörd och en novis samt vikten av bra is

Det är Emil och Måns som står för kunskapen. De har besökt världens mest kända barer, läst alla böcker, testat alla drinkar, laborerat i decennier – det är i alla fall intrycket de ger – och känner till historierna bakom. De har också stor kunskap om olika spritproducenters produkter och vilka varumärken som passar bäst till vad.

Adam har en färskare kunskap. Han är den vetgiriga novisen som ställer massor av nyfikna frågor, både högt och lågt. Hos Adam finns den nyväckta fascinationen fortfarande kvar, även om han utvecklas snabbt och blir mer kunnig för varje avsnitt.

När vi pratar om vad som är viktigt för att en hobbybartender ska uppnå bra resultat hemma är alla ense om att man inte får undervärdera vikten av bra is.

–  Is är superviktigt. Ett av våra avsnitt kommer att handla om is, om hur man kan frysa in egen så att den blir bra. Folk tror att det är en nördig töntgrej, men det är jätteviktigt. Om det är dålig is smälter det på nolltid och då blir drinken urvattnad, säger Måns.

Vilka är era favoriter?

– Nacional, som jag pratar om i många poddavsnitt, svarar Måns snabbt. I den ingår med rom, apricot brandy, ananasjuice och lime.

– Jag är fortfarande inne i ett Dry Martini-stim. Det är så otroligt gott med en god drajja. Men det är oförlåtligt med en dålig, vilket är intressant eftersom det egentligen bara är två ingredienser, säger Adam.

– Min favorit när jag sitter hemma själv är Colorado Bulldog: vodka, kaffelikör, Coca-cola och grädde. Då blir jag som en odräglig fet amerikan, men det gör inget när jag sitter ensam hemma, svarar Emil.

När de inte spelar in poddar har de fullt upp med andra projekt. Adam är i färd med att spela in en Netflixserie om Clark Olofsson. Emil är skribent i magasinet Café och arbetar med förberedelserna av det egna stället Facit Bar i Umeå, som öppnar i höst. Och Måns skriver på manus till ett stort tv-projekt med sex entimmesavsnitt som utspelar sig mitt under ett brinnande andra världskrig. 

– Det kommer att bli mycket drinkar i den, säger han.

Martiniglas med oliv på bardisk

Dry Martini.


Dry Martini - en mytomspunnen klassiker som florerar mycket inom populärkulturen. Den finns i många olika varianter men här får du receptet på en klassisk "drajja".

Läs mer »
Caipirinha

Caipirinha.


Caipirinha är Brasiliens nationaldrink. Här får du recept på den klassiska drinken med ljus rom, lime och råsocker. Sockerrörssprit, som drinken i hemlandet innehåller, är till skillnad mot vanlig rom vid jäsningen pressade direkt från sockerrör.

Läs mer »