Fyra drinktrender som följer med in i 2024.

Vilka drinktrender från 2023 får fortsatt liv i år? Vår cocktailskribent Tina Shine tar tempen på vilka publikfriare till drinkar från fjolåret som vi kommer se mer av i 2024.

Fyra drinktrender som följer med in i 2024.

Förra året var martinins år. Framför allt Espresso Martinis. Många gånger såg vi den av någon anledning toppad med riven parmesan. Men vi såg också mängder av cocktails med skumkronor från gräddsifoner, klarifierade cocktails, smaksatt vodka, agave-baserade destillat, spritz-drinkar inspirerade av italiensk aperitivo som Negroni Spagliato, pre-mixed cocktails på burk eller flaska och inte minst premium groggar med exklusiva spritvarumärken och unika drink mixers.

Så, vilka av dessa drinktrender får leva kvar år 2024?

1. Klarifierade cocktails

I över ett decennium har bartenders varit fixerade vid att göra ett slags ihopkok som går under namnet clarified milk punch. En metod från 1600-talet där mjölk användes för att balansera ut de stora mängder citrus (som användes som konservator) i “batches” med olika sprit och kryddor och som sedan silades för att separera mjölken som skurit sig med resten av ingredienserna, och voila: kvar blev en ogrumlad och smakmässigt välbalanserad punch. Den här metoden blev alltså en fix idé för bartenders under 10-talet, men idag är det inte bara punch som går igenom klarifieringsmetoden, utan nu ska allt klarifieras.

Grejen med klarifierade cocktails är, förutom att det är supersnyggt, att de tillåter oss att använda citrus och tropiska juicer i rörda drinkar. Dessa juicer har en enorm smakmässig bredd som vanligtvis är fångade i skakade drinkars realm eftersom i rörda drinkar blir de en grumlig besvikelse. Med klarifiering eliminera vi alltså det problemet. Förhoppningsvis ser vi också fenomenet leta sig in i hemmabarerna i år.

Här kan du läsa om hur du klarifierar drinkar.

2. Smaksatt vodka

Förra året var Martinins år - och vi ville ha dom dirty. Det experimenterades med olivspad, pickle juice och olika saltlösningar på krogarna. Förutom sältan var det en annan bubblare som slog sig in på hit-listorna i barer världen över, nämligen smaksatt vodka. Idag ser vi producenter utveckla sofistikerad hantverksvodka med innovativa smakkombinationer som till exempel hallon och granskott och andra vodkatillverkare som väljer att förfina klassikerna citronvodka och vaniljvodka. Från att bartenders har rynkat på pannan åt dessa vodkaderivat och sett på de som dricker dem som barnsliga, tycks de ny omfamna konceptet. Varför? Troligtvis för att vi idag hellre dricker vad som är gott än vad som är coolt. Smaksatt vodka kommer vi se mer av i år.

Välj din favorit bland våra smaksatta vodkas.

3. Espresso Martini

Medan det experimenterades med olika sältor i eleganta martinis på krogarna var det Espresso Martini som dominerade i stugorna, och det finns inget som tyder på att det kommer bli ändring på det år 2024. På sociala media var Espresso Martini tillsammans med Negroni Spagliato och Paloma förra årets kungligheter. Och störst av de tre var kaffedrinken. En drink som är relativt svår att misslyckas med. Men vi skippar den rivna parmesanen på toppen.

Gör din egen Espresso Martini.

4. Skumkronan

En extravagans som folk varit som tokiga i under 2023 är skummet på toppen av en cocktail. När gräddsifonen åker fram hörs både “oh” och “ah” från gästerna. Svaret på varför siphonskummet är så populärt är enkelt: det adderar textur och smak och en rolig presentation. Ur bartenderperspektiv är de är lätta att preppa och effektiva under service. Vilket också såklart underlättar i hemmabaren.

Är det något jag skulle investera i detta året är det en sifon.

Drinkar med grädde.

Drick det du gillar

Sammanfattningsvis blickar vi mot 2024 med förväntan på att vissa av de spännande drinktrender vi såg förra året kommer att fortsätta att sätta tonen i barvärlden även i år. Klarifierade cocktails fortsätter att presentera eleganta lösningar vad gäller att blanda citrus och tropiska juicers i rörda drinkar, och smaksatt vodka tar steg mot att bli en mer sofistikerad och uppskattad del av cocktailvärlden. Espresso Martinis förblir en oumbärlig klassiker, och skumkronor fortsätter att fascinera och locka till kreativitet både på krogar och i hemmabarer. Men kanske den mest påtagliga cocktailkultur som vi sett växa fram under föregående år är filosofin “drick det du gillar” — och inte det som kanske är coolt eller trendigt. Ja precis, jag avslutar med en motsägelse till hela den här texten, men livet är fullt av motsägelser. Med detta hoppas jag ändå att ni känner er redo och sugna på att omfamna cocktailåret 2024!