Hernö Gin Cocktail Awards 2019 - vinnaren är korad.

Raphael Redant från Stich Bar i Sydney, Australien, tog hem priset med en cocktail smaksatt med myror och havsvatten.

Raphael Rendant, vinnare av Hernö Gin Cocktail Awards 2019

Finalen i Hernö Gin Cocktail Awards 2019 samlade 14 internationella bartenders kring uppdraget att skapa en cocktail med den för dagen lanserade Hernö High Coast Terroir Gin 2019. Med fokus på naturupplevelser samt Höga Kustens flora utmanade tävlingen finalisterna genom att låta dem själva plocka ingredienser till sina cocktails under en vandring från Speckstaberget utanför Härnösand till Smitingens havsbad.

Raphael Redant från Stich Bar i Sydney, Australien, tog hem priset med en cocktail smaksatt med myror och havsvatten.

– Raphael Redant vinner Hernö Cocktail Awards 2019 för sin kreativa cocktail med rökiga toner av gran, sälta från havsvatten och sötma från myror. Resultatet är en karamelliserad kolaktig smak med ett mörkt djup, motiverar en jury bestående av Michael Sperling, ginexpert från Danmark, samt Emil Åreng och Jon Hillgren från Hernö Gin.

Vinnande cocktailen i Hernö Gin Cocktail Awards 2019

– Den största ögonblicket i dag var sekunden då jag kom till mitt arbetsbord här i Dala, med korgen full av det jag plockat i skogen, och insåg vilken utmaning jag stod inför. Att skapa en vinnarcocktail med typ ingen utrustning alls, en kniv och ett litet gasolkök bara.

De två timmar vi hade på oss verkade först vara mycket tid, men det är det verkligen inte när du ska tillaga ingredienser du aldrig sett tidigare och utforska nya smaker, berättar en jublande glad Raphael.

Hernö High Coast Terroir Gin 2019 är destillerad med örter som alla handplockats runt destilleriet av Jons mamma Yvonne: styvmorsviol tillsammans med enbär, gran, rönnbär och svartvinbärsblad. Denna gin tar dig till en svensk äng en sen midsommarkväll när solen aldrig går ner. Endast 716 flaskor produceras och de börjar säljas 26 augusti på Systembolaget.

Hernö Gin är Sveriges första renodlade gindestilleri, grundat 2011. I destilleriet står Kierstin och Marit, två handhamrade kopparpannor, som används för att tillverka den ekologiska gin som vunnit flest priser i hela Europa samt krönt till världens bästa gin 2017 och 2018. Grundaren Jon Hillgren är sedan 2019 en av tre ginikoner i världen som är invalda i The Gin Hall of Fame.

Läs mer om Hernö Gin och Jon Hillgren här. >

Hernö Old Tom Gin

357,00 kr


Old Tom gin var den första typen av gin som kom till Storbritannien på 1700-talet. Något sötad och mer kryddig än holländsk Genever blev Old Tom Gin gin det som dominerade scenen i decennier. Hernö Old Tom Gin är, precis som Hernö Gin, destillerad med åtta örter men med en extra mängd älgört. Man adderar också en nypa socker som frigör härliga blom- och enbärstoner, och gör ginen mjukare och rundare i smaken.